Reklama

Reklama

Moucha

Trailer 1

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenné povídky George Langelaana. Hlavní postavou je Helene (Patricia Owens), která svému švagrovi Francoisovi (Vincent Price) a inspektorovi Charasemu objasňuje okolnosti záhadné smrti jejího muže André Delombrea (Al Hedison). Podle jejího tvrzení vynalezl její muž jakýsi teleport, který následně vyzkoušel sám na sobě. S ním se však nepozorovaně přenesla i malá moucha. Geny se pomíchaly a výsledkem byl muž s muší hlavou a končetinou a moucha s hlavou a končetinou lidskou. I když má André muší hlavu, je stále člověkem a snaží se hrůzné důsledky experimentu zvrátit. Film se stal hitem své doby a často je považován za skvělé završení hororové éry padesátých let. (Hurley)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (112)

sud 

všechny recenze uživatele

Nad hororovým žánrem se nijak nerozplývám, ale tyhle staré mají svůj půvab. Nejde ani tak o strašení, ale o výtvarnou stránku a herecké výkony (skvělý Vincent Price). Někdo může říci, že je to celé příliš zastaralé. Ovšem maska mouchy je dokonalá a moucha s lidskou hlavou v pavučině je dost velký nářez i dnes. 70%. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Porovnávat jak zvládal Cronenberg zfilmovat proměnu člověka v mouchu o 30 let později je trochu zbytečné. Neumann využívá možností doby a soustředí se spíše na příběh vědce, který se svým experimentováním zašel příliš daleko, než na efekty. MOUCHA z roku 1958 není tak ani horrorem, spíš jak dramatem se sci-fi nádechem. Obsazení je pak velicé dobré, Vincent Price je božský. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúzsko-anglický novinár a spisovateľ George Langelaan napísal v roku 1957 krátku sci-fi horrorovú poviedku "The Fly" (Mucha). Už rok neskôr ju sfilmoval režisér Kurt Neumann. No a v roku 1986 prišiel s perfektným naturálne drsným remakeom kreatívny kanadský režisér David Cronenberg. Jeho verzia tohoto príbehu sa stala kultovým horrorovým snímkom. No aj táto staršia filmová adaptácia z roku 1958 má svoje kúzlo. Prišla mi vhod. Mám hodne rád takéto staré horrorové klasiky. **** ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola veľmi lahodná a príjemná pohodovka. Hneď od začiatku sa odkrýval temný príbeh, hneď od začiatku je tu tajomná a hustá atmosféra, ktorá vygraduje vo finále. Parádne vyrozprávaný príbeh, ktorý pomaličky odsýpa, sem-tam malá bizarnosť, ktorá je tak dokonalo vložená do príbehu, že tam vobec nevadí a práve naopak. A tých bizarností mohlo byť aj viacej, príbeh si to žiadal. Mohla tu byť ukázaná dlhšia premena z človeka na muchu, to mi tu tiež chýbalo. Ten koniec bol troška zaostalí, ale hodnotím celok, a ten bol veľmi schopný. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Moucha. Zvláštní to stvoření. Celý den si jen tak poletuje po okolí, když dostane hlad, tak si sedne na nejbližší popelnici nebo na psí ,,výtvor". Člověk ji kromě zaplácávání může napíchnout na háček a pomůže mu tak chytat ryby. A nebo o ní může natočit film. Moucha z roku 1958 je první zpracování známé sci-fi povídky, která bude filmaře zřejmě ještě dlouho lákat, neboť jsem zaslechl zvěsti o dalším remaku. Ale teď už k filmu samotnému. Původní Moucha rozhodně nebyla koncipována jako horor a řazení tohoto snímku do hororové kategorie mi přijde trochu zcestné, protože se zde není čeho bát. Film je vystavěn jako retrospektivní detektivka, která hraničí s dramatem vědce, který pro svůj vynález obětoval všechno. Největším kladem filmu je scénář, který je opravdu chytrý, ale mohl si odpustit závěr, u kterého jsem málem smíchy spadl z postele a je škoda, že to takhle zkazilo dojem, protože mě snímek celou dobu držel v určitém napětí. Patricia Owens si své řádně odkřičela, takže zde není co vytknout a triková scéna mouchy s lidskou hlavou v pavučině byla kouzelná, takže můžu opravdu vytknout jen ten závěr, ale i to mi stačí, abych 2* strhl. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen za 18 dní a vydělal okolo 6 milionů $. (Zdroj: davidhedison.net) (Chatterer)
  • Patricia Owens trpěla strachem z hmyzu, čehož režisér Kurt Neumann využil a do poslední chvíle jí neumožnil, aby se podívala na masku, kterou nosil David Hedison, představitel Andrého-mouchy. (HellFire)

Reklama

Reklama