Reklama

Reklama

Fádní odpoledne

  • angličtina A Boring Afternoon (festivalový název)

Obsahy(1)

Filmová anekdota o hospodě a fotbalu podle povídky Bohumila Hrabala... Režijní debut Formanova spolupracovníka Ivana Passera z roku 1964, natočený podle povídky Bohumila Hrabala, byl zamýšlen do povídkového hrabalovského filmu Perličky na dně. V distribuci však byl promítán jako samostatný krátký film. Zachycuje obyčejné, vskutku fádní nedělní odpoledne v předměstské hospodě, v době kdy většina štamgastů odešla fandit svému mužstvu na fotbalový stadion. Zatímco pár staříků mudruje o fotbale, neznámý mladík provokuje hospodského tím, že si ničeho nevšímá a zaníceně čte jakousi knížku. A z elegantní dámy, která se prochází před lokálem a na někoho čeká, se možná vyklube samotná Smrt… Film byl promítán v soutěži XIV. mezinárodního filmového týdne v Mannheimu v roce 1965 a získal Zlatý dukát v kategorii krátkých filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Ivan Passer se vypořádal s Hrabalem elegantně se ctí. Hrabalovská poetická atmosféra zakouřených lokálů a osobitých metafor moudrosti je věrně zachycena v obraze. Můžeme sice něco namítnout proti neohrabané strojenosti neherců, ale výsledek působnosti tím není snižován. Zaujme Jan Tožička v roli výčepního, sluneční kráska Kamila Turková, či vitální bývalý fotbalista Leopold Smolík. Fádní odpoledne je lehká a osvěžující filmová adaptace Bohumila Hrabala. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Rok 1964 v plné filmové kráse. Necelá čtvrthodinka ztrávená v přítomnosti hospodských štamgastů, lhostejného páska a upřímně mluvicího i jednajícího hospodského. Klasické postavy a pábení zdánlivě o ničem graduje v detailní seznámením se se všemi zúčastněnými. Obyčejnost a reálnost, která by se dnes již těžko ztvárňovala. Filmy a filmečky vznikající vlastně jen náhodou. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Tahle generace, ta nás jednou pěkně vypeče !" Když Hrabal odešel s chlapama na fotbal. Perlička o étosu doby, kdy v pohostinství s naleštěnou pípou platila etika víc než pouhý zisk a vršovickou kočenu jste si troufali utáhnout na hrnec zelí. ... jen těch 11 lazarů bych poslal do dolů ještě dneska. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No tak jasnej nářez. Tohle je jak kdyby mě Ivan Passer do nejbližší nálevny na jedno. "Jak si někdo může číst knížku, když Bohemka hraje o postup do první ligy. Co to je za debila." Tak za tuhle větu musí každej správnej zelenobílej fans přidat jednu hvězdu. Jsem velkej vyznavač relaxačních několika hodinovejch pobytů v žižkovskejch pajzlech. Příhod a keců co tam člověk prakticky denodenně zažívá se nikdy nemůžu nabažit a ty osobnosti tam a jejich hlášky, ke kterým se hrdě hlasím, to je prostě vymalováno, stejně jako ze Žižkovských osvěžovniček, tak i z tý Passerovi útulny odcházím totálně spokojen. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ivan Passer na to šel chytře. Vybral si snad tu nejvíce statickou povídku z Hrabalových "Perliček na dně" a do slova ji převedl na plátno. Vynikající ani ne patnáctiminutovka z hospody IV. cenové skupiny za jednoho fádního odpoledne. Kdyby byla, jak byla původně plánována, součástí povídkového filmu "Perličky na dně", byla by nejspíš jejím nejsilnějším článkem. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Ceny: MFF Locarno 1966: Velká cena za krátký film; MFF Mannheim 1965: Zlatý dukát za krátký film. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Související novinky

Miroslav Ondříček 1934 - 2015

Miroslav Ondříček 1934 - 2015

29.03.2015

Ve věku 80 let zemřel dnes již legendární kameraman Miroslav Ondříček. Na Barrandově začínal jako laborant, aby se přes pomocné práce v dokumentárním filmu dopracoval až k filmu hranému jako asistent… (více)

Reklama

Reklama