Reklama

Reklama

Mladý Ahmed

  • Francie Le Jeune Ahmed (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh zasazený do současné Belgie zachycuje vnitřní boj třináctiletého Ahmeda, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma, a životními pokušeními. (Film Europe)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (31)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, kam už může vést vymývání mozků muslimský teenagerů, které ve finále nemají pod kontrolu ani samotní imámové. Upřímně řečeno mě docela překvapilo, že tvůrci dokážou přiznat, že ta asimilace neprobíhá úplně v pohodě, což jasně demonstruje debata rodičů s učitelkou ohledně výuky arabštiny. Zároveň je film smutně konstatuje fakt, že z normálního třináctiletého teenagera se může stát zatvrzelý fanatik během několika týdnů. Ze závěru by asi mělo mrazit, ale z mého pohledu to nakonec dopadlo dobře. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

"Chlapec na bicykli" v arabskej komunite, prečo nie. I keď Dardennovci to lepšie s deťmi vedia vo vlastných sociálnych a kultúrnych vodách. Boj o dušu jedného chlapca prebieha pomerne nevzrušivo a je jasné, že je to autorský zámer. Väčšia dramatickosť by ale filmu pomohla a nemuselo by to automaticky znamenať, že by bol potom Mladý Ahmed doslovnejší a gýčovitejší. Režiséri končia film v druhom bode obratu, čím chcú pôsobiť antiklimaticky, keďže nás nečaká žiadne poriadne finále. Takže je pravdepodobné, že mnohým divákom tu bude skrátka "niečo chýbať". Celkovo ale spokojnosť, podľa ohlasov som očakával sklamanie. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Mladý Ahmed v tom má jasno. Treba zapichnúť hriešnicu. Zhrešila voči viere, proti Alahovi. Aj proti imámovi. Imáma, inak drobného obchodníka, Ahmed počúva na slovo. Počúva ho aj na nôž. Počúva ho i na nožnice, aj na zabrúsenú zubnú kefku. Nič z toho mu imám síce priamo neradí, ani nenabáda k vražde. Ale Ahmed na to príde na základe jeho rečí. Hriešnikov - likvidovať. Najmä ak učia arabčinu z moderných pesničiek a nie priamo z Koránu. Takéto myslenie nedokáže ovplyvniť matka, súrodenci, učiteľka, vychovávatelia ani psychologička. A ani dievča z farmy, ktorej sa Ahmed páči. Múr. Stena. Na ne naráža hrach dobre mienených rád. Čo ostáva? Fanatická potreba modlenia a ventilácie nonstop drmolivého drilu nejakým mordom. Vraždou, ktorá by večnému umývaniu rúk pred hriechom, rozkladaním modlitebného koberčeka a odriekaniu súr dala hmatateľný zmysel. Ahmed nepôsobí na prvý pohľad nesympaticky, zdanie premýšľajúceho chlapca mu dodávajú guľaté okuliare. Zároveň je to hrozný fas, ktorého som mal chuť niekoľkokrát riadne prefackať. Pretože všetko ostatné zlyhalo. A zlyháva. Výstižné pomenovanie problému, zatiaľ bez riešenia. Teda ak riešením nemá byť zásah zhora - ako vo filme. Ale práve vo filme to možné je. No čo ďalej, v realite? ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nakolik nás dokáže naše víra a přesvědčení zaslepit natolik, že přestaneme rozeznávat špatné od dobrého, respektive nakolik jsme schopni činit špatné věci s přesvědčením, že jsou dobré? Hlavnímu hrdinovi je teprve nějakých 12 let a je přesvědčeným radikálním islamistou žijícím ve Francii a nemá problém s tím začít přemýšlet o vraždě své učitelky. Kamera dokumentární formou sleduje primárně hlavního herce, jeho počínání, jeho myšlenky, jeho přesvědčení. A já se nechal unášet tímto filmem, nic jsem neřešil, nad ničím nepřemýšlel a jen sledoval každou další scénu se stejným zájmem jako tu předchozí, aniž bych se začal nudit, aniž bych měl pocit, že to, co sleduji, je jen snůška báchorek a vymyšlených keců. Pokud mě film dokáže takto nenásilně vtáhnout a nepustit, jsem pak nadšený. Kladně hodnotím nejen kameru a celkovou režijní koncepci, kdy mám pocit, že ve filmu nebylo nic navíc a vše přesně sedělo, ale i herecký výkon hlavního představitele a celkově atmosféru. Začlenit menšiny do většinové evropské společnosti asi není úplně lehké či reálné. Ale doufejme, že tento film zůstane fikcí a nebude jednou hořkou realitou současné Evropy. Za mě skvělý zážitek [27. Art Film Fest Košice] ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejslabší Dardennovi. Finále je banální, nevypovězený až absurdní. Nelze litovat Ahmeda a už vůbec nemůže očekávat odpuštění za to co spáchal. I přes mladý věk a fanatismus. Podle mého mohla být výpověď jasná a to je zabití, ale Dardennovi jsou politicky ovlivnění a pro světového a evropského diváka, a hlavně pro oblíbené Cannes všechno zahodili pod stůl. Cena v Cannes za režii je zlý vtip. [AFF 2019] ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 2019 na flmovém festivalu Cannes. (ČSFD)

Související novinky

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

25.09.2019

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník přehlídky Be2Can. Letos se koná od 2. do 8. října v pražských… (více)

Reklama

Reklama