Reklama

Reklama

Mladý Ahmed

  • Francie Le Jeune Ahmed (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Příběh zasazený do současné Belgie zachycuje vnitřní boj třináctiletého Ahmeda, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma, a životními pokušeními. (Film Europe)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (31)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina super, hej? Odkedy sa ale Ahmed dostane do ústavu, dlho to vyzerá ničnehovoriaco; v jednom momente pripravuje pomstu, hneď v nasledujúcej (sic!) scéne už sa usmieva s dievčaťom niekde na farme, a až do úplného konca to pôsobí hlúpo a len kĺzajúc po povrchu, namiesto naozajstnej hĺbky - na Dardenneovcov obzvlášť. Pointa príde až v záverečnej scéne, keď si divák uvedomí, že miesto avizovanej drámy o človeku rozhodujúcom sa medzi jedným a druhým, sme v skutočnosti celý čas sledovali film o frackovi, ktorý (doslova) potreboval len dostať pár faciek. Miestami dostatočne nepríjemné, každopádne najslabší Dardenneovci. 55% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejslabší Dardennovi. Finále je banální, nevypovězený až absurdní. Nelze litovat Ahmeda a už vůbec nemůže očekávat odpuštění za to co spáchal. I přes mladý věk a fanatismus. Podle mého mohla být výpověď jasná a to je zabití, ale Dardennovi jsou politicky ovlivnění a pro světového a evropského diváka, a hlavně pro oblíbené Cannes všechno zahodili pod stůl. Cena v Cannes za režii je zlý vtip. [AFF 2019] ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Nakolik nás dokáže naše víra a přesvědčení zaslepit natolik, že přestaneme rozeznávat špatné od dobrého, respektive nakolik jsme schopni činit špatné věci s přesvědčením, že jsou dobré? Hlavnímu hrdinovi je teprve nějakých 12 let a je přesvědčeným radikálním islamistou žijícím ve Francii a nemá problém s tím začít přemýšlet o vraždě své učitelky. Kamera dokumentární formou sleduje primárně hlavního herce, jeho počínání, jeho myšlenky, jeho přesvědčení. A já se nechal unášet tímto filmem, nic jsem neřešil, nad ničím nepřemýšlel a jen sledoval každou další scénu se stejným zájmem jako tu předchozí, aniž bych se začal nudit, aniž bych měl pocit, že to, co sleduji, je jen snůška báchorek a vymyšlených keců. Pokud mě film dokáže takto nenásilně vtáhnout a nepustit, jsem pak nadšený. Kladně hodnotím nejen kameru a celkovou režijní koncepci, kdy mám pocit, že ve filmu nebylo nic navíc a vše přesně sedělo, ale i herecký výkon hlavního představitele a celkově atmosféru. Začlenit menšiny do většinové evropské společnosti asi není úplně lehké či reálné. Ale doufejme, že tento film zůstane fikcí a nebude jednou hořkou realitou současné Evropy. Za mě skvělý zážitek [27. Art Film Fest Košice] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já naprosto postrádám obsahový sdělení. Jaký vliv má náboženský fanatismus na dětskou duši ? Jak zbytečné jsou integrační programy pro radikání islamisty ? Nebo jsem měl snad chudinku chlapce - radikála litovat ? Ano, bráškové s příjmením Dardenne mají svůj jedinečný dokumentaristický vypravěcí styl, vědí to a vybírají si takové témata, kde jim skvěle funguje, jako třeba tady Mladý Ahmed. Byl to jediný film s touto tématikou na který jsem se v Košicích vypravil a asi jsem něudělal dobře, nebaví mě sledovat tyhle lidi, nemám dobrý pocit z toho co se dneska děje v Evropě a ani nemám dobrý pocit z toho jak evropští lídři situaci řeší (tedy spíš neřeší ) díky čemuž evropa hnědne, příbývá nenávist na obou stranách barikády a při sledování tohoto filmu se mě honily v hlavě jen samé černé myšlenky a bezvýchodnost současné situace. Pro mnoho lidí tento film určitě bude mít svůj smysl, jiný vidí jména režierů a to jim stačí, ale já bych chtěl znát směrování příběhu a to mě z filmu patrné tedy nebylo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Moje první reakce byla proboha co to v Belgii řeší diváci za sociální problémy, ale pak jsem si z mého loňského pobytu zde uvědomil, že už to je napůl islámská země a vůdkyně Merkelová přece prohlásila, že islám do Německa patří, tak proč ne do Bruselu. Když v úvodu hlavní hrdina opakuje mantry "Aláh akbar", tak mi trochu naskakovala husí kůže. Film ale poskytne dostatek prostoru a času poznat tohoto mladého muže a jeho volby. Obdivuji tvůrce, že se pokusili o něco komplikovaného viděného jednoduchou jasnou cestou. Film poukazuje na kulturní, systémové a institucionální faktory, které Ahmeda ovlivňují. Ale výsledek je pro mě spíše směšný než šokující. Jak to u těchto přemýšlivých filmů bývá, moje interpretace jako diváka řekne více o mě než o filmu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 2019 na flmovém festivalu Cannes. (ČSFD)

Související novinky

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

6. ročník Be2Can startuje už 2. října

25.09.2019

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník přehlídky Be2Can. Letos se koná od 2. do 8. října v pražských… (více)

Reklama

Reklama