Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Šňůra 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které si mohu pouštět stále dokola a přesto se mi neomrzí. Karakonoš a lyžníci patří mezi ně, ačkoliv si myslím, že Věra Plívová-Šimková natočila mnohem lepší dětské filmy. Přesto ale tenhle film má jakési kouzlo, vnitřní atmosféru, která mě vždycky dostane a dovolí odejít až na úplném konci. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nudná oslava vládce hor. Tenhle film jede v jedné linii, ze které v podstatě neuhne. Dětští ani dospělí herci nic nekazí, do toho hraje perfektní hudba Petra Hapky, ale aby mě děj nějak strhl, to se nestalo. A to se ve filmu hodně lyžuje, zasněžené hory působí až pohádkově a dobrou práci odvedli i kostyméři. Když bych si měl vybrat z celé škály českých filmů, které bych si pustil o svátcích, tenhle bych přehlédnul anebo spolehlivě vynechal. 40% ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dětské střevíčky si čas od času nazouvám ráda a v tomto případě mi bylo velikým potěšením. Vrátila jsem se po letech a udělala moc dobře, je to kouzelný snímek. Částečně na mě dolehla i nostalgie, ano, takhle nějak to tu vypadalo, moje babička by mohla vyprávět, hromady sněhu, chudí skláři, prkýnka zvané ski, rodinné štěstí v jedné místnosti s kupou dětí a klukovské lumpárny. No a Ondřej Havelka v roli pana učitele a Krakonoš v podání Karla Heřmánka nemůžou zklamat. Prostě a jednoduše výborný + půvabná hudba Petra Hapky mi vychází na krásných pět hvězdiček. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Pohádka patří do období kdy se v našich krajích tvořili nádherné a smysluplné filmy. Snímek hezkým způsobem ukazuje jak se u nás rozvíjel lyžařský sport, dále pak vidíme jak se žilo v našich dnes největších horách. Jak to vypadalo s pašováním levného zboží ze Slezka a jak celníci sváděli s pašeráky nekonečný boj. A do toho je zamíchán mysteriózní prvek strážce hor Krakonoše. Vše je pečlivě sestaveno a vybroušeno kvalitními dialogy. Herci jako Heřmánek, Havelka či Zahájský spolehlivě plní svou úlohu, umí pobavit a jsou uvěřitelní. A do toho všeho všudypřítomné děti. Jejich povyk, smích, výskot a křik. Zasněžené hory a přesvědčivé reálie. Dnes jsem se přesvědčil, že tento film mě dokázal pobavit i po tolika letech co vzniknul. Co více si přát. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Překrásný dětský film postavený na silně poetizovaném a idealizovaném vidění světa a doby přelomu století, trochu podobný idealizaci Divadla Járy Cimrmana. Tady se ovšem počítá s tím, že cílovým divákem je dítě, pročež královna československého dětského filmu režisérka Plívová-Šimková drží své filmové vyprávění výhradně v intencích narace dětského světa. Svět plný pohádek, mýtů o králi hor Krakonošovi zhmotněném v nepolapitelném pašírovi, svět dětských radostí a her, hojnosti sněhu i dobrodružství, do něhož přicházejí první magická dřeva - ski... Ten krásný sentiment idealizovaného pohledu na první české lyžaře (a co takový obraz idealizované české školy s buditelským učitelem...) je kouzelný a nezapomenutelný, navíc podpořený krásnou hudbou pana Hapky. Jako dítě jsem chtěl právě tohle prožít. To nádherné klukovské dobrodružství. Žít ve světě, kterému vládne nepolapitelný pašír, jemuž jsou financové leda tak pro smích... ,,...že, mistře Vichře?" ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)
  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)
  • Okolo Rokytnice nad Jizerou, kde se film natáčel, vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se seznámíme s historií lyžování na Rokytnicku. (Dvojirakri)

Reklama

Reklama