foto

Jan Cmíral st.

  • nar. 13.7.1924
    Praha, Československo
  • zem. 5.5.2001 (76 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Cmíral starší se narodil 13. července 1924 v Praze. S herectvím začal bezprostředně po skončení druhé světové války. Prošel jako herec pražským Divadlem mladých pionýrů (1945 – 1947), Divadlem pracujících ve Zlíně (1949 – 1953), Armádním uměleckým divadlem a D 34 E. F. Buriana (1953 – 1960), kolínským Městským divadlem (1960 – 1966), Maringotkou v Praze (1966 – 1971) a Laternou magikou (1971 – 1972).

Následně byl jmenován ředitelem Státního divadelního studia (1972 – 1975) a vedoucím i hereckým členem Hereckého oddělení Filmového studia Barrandov (1975 – 1987), kde setrval až do odchodu na odpočinek. Ovšem hostoval i na pražských scénách Divadla E. F. Buriana a Divadla S. K. Neumanna a v Divadle Vítězného února v Hradci Králové. Byl charakterním hercem, ovšem ve své ředitelské funkci se zapojil do normalizace a zejména v Činoherním klubu jí tvrdě prosazoval – stáhnul několik inscenací a propustil vedoucí pracovníky.

Jako herec si ovšem zahrál např. v inscenacích „Ostrov pokladů“ (John), „Proso pro Osmou“ (Čínský velitel), „Hotel Astoria“ (I. I. Ťuleněv), „Máj“ (Sbor), „Švejk“ (Jaromír Vandas a Čahoun), „Každý něco pro vlast“ (Správce), „Fyzikové“ (Richard Voss), „Naši furianti“ (Matěj Šumbal), „Grandhotel Nevada“ (Tomáš), „Mamon Lescaut“ (Duval), „Figarova svatba“ (Antonio) či „Evžen Oněgin“ (Gremin). Do českého filmu Cmíral vstoupil v polovině 50. let, ale až od 60. do 80. let byl velmi častým představitelem epizodních roliček – zejména během angažmá na Barrandově (v roce 1979 hrál dokonce v jedenácti titulech).

Do roku 1967 si zahrál ve filmech HUDBA Z MARSU (kapelník ÚLT), FLORENC 13:30 (řidič František), PÁTÉ ODDĚLENÍ (doručovatel), MALÝ BOBEŠ (soused), IKARIE XB 1 (člen posádky), BYLO NÁS DESET (poručík Kozlok), KAŽDÝ DEN ODVAHU (podnikový ředitel), TŘICET JEDNA VE STÍNU a NIKDO SE NEBUDE SMÁT (soused), VRAŽDA PO NAŠEM (závozník), KDO CHCE ZABÍT JESII? (topič v krematoriu), FLÁM a HRA BEZ PRAVIDEL (člen VB), KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (pořadatel), SOUKROMÁ VICHŘICE (vrchní) a ČTYŘI V KRUHU (popelář).

Od roku 1968 se představil jako fízl (ZLOČIN V ŠANTÁNU), cirkusák (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), generál (MARATÓN), kovář (FARÁŘŮV KONEC), Jakub II. (ČEST A SLÁVA), delfský důstojník (EZOP), pumpař (VELKÁ NEZNÁMÁ), policista („PANE, VY JSTE VDOVA!“), hospodský (PAN TAU A CESTA KOLEM SVĚTA), nadstrážmistr VB (SMRT SI VYBÍRÁ), praporčík VB Vaněk (TŘI NEVINNÍ), podpraporčík VB (LÁSKA) i poručík VB (JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH), magnát D‘Argenti (HVĚZDA PADÁ VZHŮRU), dělník u stroje (PALETA LÁSKY), kovář (NÁŠ DĚDEK JOSEF) a průvodčí ve vlaku (film Studia FAMU – HODNĚ ŠTĚSTÍ!) apod. Jak vidno, často hrál muže zákona.

A od léta 1977 se do konce 80. let objevil v dalších filmech: VÍTĚZNÝ LID (Antonín Zápotocký), SÁZKA O TŘINÁCTKU (náměstek ředitele), O MORAVSKÉ ZEMI (poručík SNB), HNĚV (horník Valchař), KULOVÝ BLESK (stěhovák), TAJEMSTVÍ OCELOVÉHO MĚSTA (člen městské rady), SKANDÁL V GRI – GRI BARU (portýr a pan Šimek), BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE (trenér), DEVÁTÉ SRDCE (lokaj), PÁTEK NENÍ SVÁTEK (provozní), LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (vrchní v tabarinu), KONCERT NA KONCI LÉTA (pan inspicient), JULEK (strážmistr četnictva), HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (myslivec), CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ… (vrchní), CAUSA KRÁLÍK (předseda senátu), SESTŘIČKY (zdravotník) či ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ (Vedral) a řada dalších.

Využil se též v rozhlase („Rudá a hnědá“, „Láska, vzdor a smrt“, „Smrt matky Jugovičů“, „Lidová suita“ atd.), dabingu (př. JEN ŽÁDNOU PANIKU), televizních filmech (DOKTOR A BĚSI, VRTKAVÝ KRÁL, VILÉM ROZKOČ aj.) a seriálech (ROZSUDEK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ŽENA ZA PULTEM, PLECHOVÁ KAVALÉRIE, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, SANITKA, GOTTWALD a nebo RODÁCI).

Jeho ženou byla herečka Miroslava Malecká – Cmíralová – Svobodová (*1923) a jeho synem byl herec Jan Cmíral mladší (*1959). Herec a ředitel Jan Cmíral starší nakonec zemřel 5. května 2001 v Praze.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1988 Kdo ví, kdy začne svítat (TV film)
1987 Figurky ze šmantů
O zatoulané princezně
1986 Monika a hříbě s hvězdičkou (TV film)
1985 Zastihla mě noc
1984 Poločas štěstí
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Oči pro pláč
Propast (TV film)
Písně by neměly umírat
Sestřičky
1982 Příhody pana Příhody
1981 Jako zajíci
Každému jeho nebe
Láska na druhý pohled
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Krakonoš a lyžníci
Něco je ve vzduchu
Útěky domů
1979 Causa Králík
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Jak rodí chlap
Julek
Kdo přichází před půlnocí
Koncert na konci léta
Lásky mezi kapkami deště
Modrá planeta
Postavení mimo hru
Pátek není svátek
Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
Tři od moře
1978 Brácha za všechny peníze
Deváté srdce
Kulový blesk
Past na kachnu
Skandál v Gri - Gri baru
Stíhán a podezřelý
Tajemství Ocelového města
1977 Hněv
Jak se točí Rozmarýny
O moravské zemi
Sázka na třináctku
Vítězný lid
1976 Hodně štěstí! (studentský film)
Náš dědek Josef
Paleta lásky
První housle (TV film)
Sein letzter Fall (TV film)
1975 Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Hvězda padá vzhůru
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Vrtkavý král (TV film)
1973 Láska
Tři nevinní
1972 Smrt si vybírá
1970 Velká neznámá
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Ezop
1968 Farářův konec
Maratón
Zločin v šantánu
Čest a sláva
Šíleně smutná princezna
1967 Hra bez pravidel
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Soukromá vichřice
Čtyři v kruhu
1966 Doktor a běsi (TV film)
Flám
Kdo chce zabít Jessii?
Vražda po našem
1965 Nikdo se nebude smát
Třicet jedna ve stínu
1964 Každý den odvahu
1963 Bylo nás deset
Ikarie XB 1
1961 Malý Bobeš
1960 Páté oddělení

TV seriály

1988 Rodáci (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1986 Gottwald (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Majitel autoservisu (E10)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Rovnýma nohama (E02)
První zvonění (E01)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
1980 Arabela (TV seriál)
Petr a princezna (E03)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Chybujícím neodpouštěti (E07)
Archa Noemova (E03)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
Hektary (E03)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Dámská jízda (E05)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Šťastný a veselý (S03E03)
1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
1972 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a cesta kolem světa (S02E03)
1970 Rozsudek (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace