Reklama

Reklama

Než skončí léto

  • Austrálie Babyteeth (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Život je krásny aj preto, že sa nedá naplánovať. Keď sa šestnásťročná Milla zamiluje do problémového Mosesa, je to pre jej rodičov nočná mora. Prvé stretnutie s láskou ale prebúdza v chorej Mille novú chuť do života a jej energia a túžba objavovať otočí celú rodinu hore nohami. Milla začne svojmu prekvapenému okoliu ukazovať, ako prežiť každú minútu naplno. Tradičné pravidlá a morálne poučky letia do koša a rodičia sa rozhodnú dať veciam voľný priebeh. (ASFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (73)

Renton 

všechny recenze uživatele

Zajímavě stavěné rodinné drama, které odlehčuje spousta scén i postav v chemickém rauši. Dojem podtrhuje povedená hudební složka převážně važné hudby a citlivé herecké výkony obou ústředních dvojic. Viděno v rámci TADY VARY - červený koberec, přípitek, Bartoška & Eben, Somrova znělka a krásný film k tomu. Sice jen povirózní alternativa festivalu, ale dýchlo to notně tematicky a nostalgicky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pocitové filmy sa hodnotia ťažko, respektíve majú vzbudzovať čisto subjektívne pocity a my by sme mali taký film zhodnotiť aj objektívne, že. Ale čert to zober, i keď som viacerým veciam v Babyteeth nerozumel, ako celok som si ho užil a opäť išlo aj o pocity z toho, s kým snímku sledujete a v akom rozpoložení a tu to vyšlo na jednotku. Obohraná téma prináša inováciu v tom, že nesledujeme postupné umieranie na nemocničnom lôžku, ani nekonečné chemoterapie, ale výsostne sa sústreďujeme na postavy v ich súkromí. Čiže veľký párt tu majú aj rodičia a kto je alergický na šušľanie Bena Mendelsohna, ten nech si radšej počká na dabing. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Nějak měknu nebo co, ale poslední scénu na pláži jsem přes oči už sotva viděl na obrazovku. Přitom jsem chtěl od začátku vyčítat filmu využití té omšelé berličky, jak přiblížit divákovi iracionální mladistvé vzplanutí, totiž cancer-plot. V tomto případě se ale nejedná o tíživou deku, která dodává filmu na důležitosti, ale opravdu na něm stojí celá zápletka a vše se od něj odvíjí. Ať už zdánlivě nesmyslná vyčerpávající láska k divokému mladému narkomanovi jako možnost nahnat co nejvíce neprožitého života do svých posledních chvil, "worst parenting ever" rodiče, jejichž motivace a sporná rozhodnutí se dají pochopit v rámci toho, jak chtějí vyjít vstříc umírající dceři či Mosesova motivace scházení se s Millou, ve které se kombinuje citová vazba s přístupem k léčivům na předpis. Rita Kalnejais je navíc zkušená divadelní režisérka, která se je vědoma pastí, do kterých příběh o umírající nezletilé může zapadnout, takže si dává neuvěřitelný pozor na to, aby jí postavy nespadly do obvyklých trpitelských nebo fatalistických schémat, takže se často chovají všichni prakticky opačně vůči očekávání. Myslím, že asi nebylo původním záměrem, aby v závěru největší smíření bylo věnováno prakticky nejzápornější postavě, která zneužíváním svého postavení drží své okolí omámené tlumícími léky, aby měla sama pokoj. Považuji to ale za důkaz toho, kdy dobře napsané postavy si začnou žít v tom scénáři tak trochu sami a jejich příběh a vyústění pak nemá samotný scénárista úplně pod kontrolou. Coming of age, coming to death. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Poriadne bizarné puto medzi Millou a Mosesom v hlavnej úlohe tohto zaujímavého, no zároveň ťažkopádneho austrálskeho filmu. Dej filmu bol mimoriadne turbulentný a nestabilný, a to bolo na tom spoločne s dialógmi to najlepšie! Mimoriadne zaujímavé postavy, aké som už dlho vo filme v takom merítku neregistroval. Nielen ústredná dvojica Milla & Moses, ale aj Milliny rodičia boli miestami dosť netypický (hlavne tá jej mama mala riadne psycho výkyvy). Na druhú stranu, aspoň to nebolo také strojené a priamočiare, hoci občas to uletelo až príliš. Láka ma to dať 4*, ale na môj vkus to bol miestami až príliš veľký bizár... ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

KINO PILOTŮ - Filmařsky originálně zpracováno, zejména kamera měla na autentičnosti a reálnosti velkou zásluhu. Dějově a priběhově velmi zvláštní, z počátku jsem to moc nepobíral, jak to bylo divné. Pak si ale člověk na postavy a hlavně jejich podivínské chování zvykl a začal se více do příběhu vciťovat a emočně angažovat. Zejména závěr byl emočně velmi silný a scéna v posteli brala dech. Při titulcích všichni v sálu (slovy: šest lidí) ani nedutalo. Film tedy zaujal, byl hodně alternativní, jiný a ještě musím pozitivně vyzdvihnout hudbu (super song: Sudan Archives - Come Meh Way), soundtrack si jdu vyhledat. 70% (with J.) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Ústřední píseň „Come Meh Way“, kterou Milla (Eliza Scanlen) poslouchá ve sluchátkách a tančí na ni, pochází od americké zpěvačky a houslistky Brittney Denise Parks. Tato umělkyně je známá pod uměleckým jménem Sudan Archives. (Marsik)
  • V některých záběrech si můžeme všimnout tetování na Mosesově hlavě „11-11-96“, což je skutečné datum narození herce Tobyho Wallace. (ssscream)

Reklama

Reklama