foto

Lois Maxwell

  • nar. 14.2.1927
    Kitchener, Ontario, Kanada
  • zem. 29.9.2007 (80 let)
    Fremantle, Western Australia, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lois Maxwellová je známá především jako slečna Moneypennyová ze série bondovek. Je po Desmondu Llewellynovi druhá co do počtu bondovek, kterých se zúčastnila – celkem čtrnácti kousků slavným DR. NO počínaje a VYHLÍDKOU NA VRAŽDU konče (Llewellyn se objevil v sedmnácti – SRDEČNÉ POZDRAVY Z RUSKA – JEDEN SVĚT NESTAČÍ).

Narodila se jako Lois Hookerová 14. února 1927 v kanadském Kitcheneru. S herectvím začínala bez vědomí či souhlasu svých rodičů v kanadském rádiu (pod pseudonymem Robyn Welshová). V patnácti odjela do Velké Británie, kde na Royal Academy of Dramatic Arts vystudovala herectví. Také se tu spřátelila se svým budoucím bondovským kolegou Rogerem Moorem.

V Hollywoodu její kariéra začala roku 1946 filmem Warner Bros. OTÁZKA ŽIVOTA A SMRTI s Davidem Nivenem a Richardem Attenboroughem. Roku 1947 vyhrála Zlatý glób jako talent roku. Dva roky poté pózovala spolu s Marilyn Monroe a dalšími osmi hvězdičkami té doby pro časopis Time. Nějakou dobu strávila v hollywoodských (dlužno přiznat, že nikterak výrazně úspěšných) filmech, až se rozhodla zkusit štěstí v Itálii.

Roku 1962 přišel dvojí průlom: jednak slavná LOLITA Stanleyho Kubricka, jednak špionážní dobrodružství DR.NO se Seanem Connerym, ve kterém se poprvé objevila coby slečna Moneypenny. Film měl velice slušné kritiky a (co je důležitější) i slušné tržby, takže nic nebránilo dalším a dalším dobrodružstvím filmového Bonda. A kdo k Bondovi patří stejně neodmyslitelně jako Walther PPK? Moneypenny. Po dalších dílech série, jejíž popularita ještě zesílila po fenomenálním GOLDFINGEROVI, její hvězda stoupala, ale poté, co roku s Bondem skončil její dlouholetý kamarád Roger Moore, Maxwellová sérii taktéž opouští.

Od té doby se Maxwellová objevuje dodnes téměř jen v televizních inscenacích či dokumentech o bondovkách, jediný film, který stojí za zmínku, je ČTVRTÝ ANDĚL, ve kterém se roku 2001 objevila s Jeremym Ironsem, Forestem Whitakerem a Charlotte Ramplingovou. Již drahnou dobu je provdaná za Petera Marriotta a v současné době žije v západoaustralském Freemantlu.

M. "Blofeld" Z.

Herecká filmografie

Filmy

2003 Harlequin 8 - Nezapomenutelná láska (TV film)
2001 Čtvrtý anděl
1989 Boj o Grace magazín (TV film)
1988 Martha, Ruth & Edie
Rescue Me (TV film)
1985 The Blue Man (TV film)
Vyhlídka na vraždu
1984 Peep (TV film)
1983 Chobotnička
1981 Invaders from the Deep
Jen pro tvé oči
1980 Mr. Patman
The Incredible Voyage of Stingray
1979 Lost and Found
Moonraker
1977 Agent, který mne miloval
Věk nevinnosti
1976 Sporting Chance
1975 Polibky z Hongkongu
1974 Muž se zlatou zbraní
1973 Žít a nechat zemřít
1972 Endless Night
1971 Diamanty jsou věčné
1970 Adventurers, The
1969 V tajné službě Jejího veličenstva
1967 Operace "Mladší bratr"
Žiješ jenom dvakrát
1965 Thunderball
1964 Goldfinger
1963 Come Fly with Me
Srdečné pozdravy z Ruska
Strašení
1962 Dr. No
Lolita
1960 Unstoppable Man, The
1959 Mannen utan ansikte
1957 Kill Me Tomorrow
Nemilosrdný čas
1956 High Terrace
Satellite in the Sky
1955 Passport to Treason
1954 Grande speranza, La
1953 Aida
Mantrap
1952 Amori e veleni
Ha da venì... don Calogero!
Lady in the Fog
The Woman's Angle
Viva il cinema!
Women of Twilight
1951 Lebbra bianca
1950 Domani è troppo tardi
1949 Kazan
The Crime Doctor's Diary
1948 Big Punch, The
Corridor of Mirrors
Temná minulost
The Decision of Christopher Blake
1947 That Hagen Girl
1946 Otázka života a smrti

TV seriály

1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1969 Adventures in Rainbow Country (TV seriál)
Randall a Hopkirk (TV seriál)
Pro dívku, která má vše (E03)
1964 Stingray (TV seriál)
1952 Orient Express (TV seriál)

Dokumentární

2007 True Bond (TV film)
2002 Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
Premiere Bond: Die Another Day (TV film)
2000 Inside 'Dr. No'
Inside 'Octopussy'
1999 Terence Young: Bond Vivant
1995 Behind the Scenes with 'Thunderball'
In Search of James Bond with Jonathan Ross (TV film)

TV pořady

2002 James Bond: A BAFTA Tribute (TV pořad)
1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace