Sung-hee JoKamera:
Bong-sun ByunHrají:
Joong-ki Song, Tae-ri Kim, Hae-jin Yoo, Seon-kyu Jin, Richard Armitage, Bambadjan Bamba, Alison Rock, Anupam Tripathi, Ana RuggieroVOD (1)
Čtyři outsideři, co se v roce 2092 honí za vesmírným odpadem a sny o budoucnosti, objeví androidku, která by jim mohla hodit balík. Kdyby neskrývala nebezpečné tajemství. (Netflix)
Videa (1)
No jako ukázka technologických možností flmařů z Jižní Koree, hodně dobrý. Důraz na dětský prvek byl poměrně značný, možná kvůli cílovce, možná kvůli emocím, což o to, proč ne, ale naproti tomu mě některé scény přišly zase docela správně špinavý, takže se to trošku hledalo, ale kdyby byli naši žlutí přátelé soudní pokud jde o stopáž, rozhodně to mělo náběh na solidní scífko. ()
Základná enviro myšlienka je skvelá. Znečistená, exhalátmi zamorená a preľudnená Zem má šancu. No tejto šanci systematicky bránia majitelia mega korporácií. V nich neustále (roky rokúce) drieme myšlienka o vybudovaní nového krásneho sveta na zelenej lúke. Bez otravných, hlúpych a hlavne úplne zbytočných miliárd otrokov. Len v prostredí vzdelaných kultivovaných nadľudí, s minimálne nevyhnutným, no otrocky poslušným obslužným personálom. Preto nechávajú svet znečisťovať, preto neinvestujú do zlepšenia podmienok života na Zemi. To sú odkladané investície na potom. Do Krásneho nového sveta. Avšak na túto myšlienku je nalepený rozprávkovo počítačovo herný a trochu zdĺhavý príbeh lapačov odpadov, recyklátorov a zakuklených eko aktivistov, ktorí cez prebudiacu sa lásku k dieťaťu zachraňujú svoj džob, stratené deti a popri tom aj planétu. Ale: bude ich snaha odmenená úspechom? 50%. ()
Vzhľadom na slabší tunajší priemer zaokrúhlim nahor. Čističi vesmíru vyzerajú na to, že ide o produkciu Netflixu a film nešiel do kín, skutočne skvelo. Je to taká zmes všetkého, čo ste videli už inde, mne napríklad vizuálne najviac pripomenul Expanse, ale ide o pomerne funkčný mix. Dôvodom úspechu je najmä fakt, že fungujú emócie, postavy sú sympatické (a tie zlé nesympatické) a má to dobré tempo. Občas sa v tom dá stratiť, keďže je tu toho deja trochu viac než by stačilo, ale vzhľadom na stopáž to Sung-hee Jo všetko nakoniec s prehľadom zvláda. ()
Všichni diváci na světě by určitě měli uvítat, že celý filmový svět se snaží konkurovat hollywoodské továrně na sny, jelikož třeba nejen pro sport, či podnikání platí, že konkurence zvyšuje úroveň a kvalitu daného odvětví, a konkrétně Jižní Korea je v tomto ohledu v mnoha žánrech právě tím nejvýraznějším a nejkonkurenceschopnějším rivalem americké filmové tvorbě, nicméně zrovna tímto svým sci-fi dobrodružným příspěvkem tuto mou tezi rozhodně nepotvrdila a za podobnými zámořskými spektákly tentokrát zaostává na míle daleko. Proč? Korejci totiž tentokrát jednoduše nešli svou vlastní, originální, nápaditou cestou a Čističe vesmíru pojali spíš jen jako ryzí vykrádačku všemožných hollywoodských blockbusterů, s hromadou klišé, tuctových postav, s nezajímavým a předvídatelným dějovým vývojem, s hromadou nezáživných dialogů a s akcí, která je tak nepřehledná a neefektní, že každému musí dojít, že za tím stojí zásadní nedostatek financí, což ovšem očividně platí ale vlastně pro celý film, jelikož na mě celkově vizuálně působí opravdu až papundeklově. Navíc tu nefungují ale ani emoce, či humor, a to přestože se zde o oboje tvůrci pokoušeli všemi možnými dostupnými prostředky a v prakticky nepřetržitém sledu, ale zkrátka úplně zbytečně, nebylo to ani zábavné, ani dramatické, prostě se to dost minulo s účinkem. Mě Čističi vesmíru prostě nebavili, neoslovili mě, a způsobeno je to podle mě především tím, že si s tímto projektem ukousli Korejci větší sousto, než byli schopni zvládnout k uspokojení nemalých diváckých očekávání. ()
Příběhově kupodivu seriózní scifárna o vážných věcech a se záporákem, kterej ja fakt hnusná psychopatická nebezpečná svině. Bohužel to ale nemá koule na to, aby to bylo skutečně hard sci-fi, takže tomu byl aplikovanej jakejsi facelift infantility v podstatě na všechny aspekty filmu. Od vizuálu, přes postavy, přes vyznění finále. Ve výsledku tak na mě Čističi působili jako kompromis, který jen málokoho urazí, ale zároveň málokoho vyloženě nadchne. Přitom potenciál byl vyšší. Jo a minimálně půlhodina stopáže je tam navíc. ()
- Poté, co byl film kvůli pandemii covid-19 dvakrát odložen (červen a následně srpen 2020), byl film exkluzivně uveden 5. února na Netlixu. (UncleMorty)
- Jo Sung-hee začal psát příběh 10 let před uvedením filmu poté, co se od kamaráda dozvěděl, jak nebezpečný je vesmírný odpad. Že velmi narůstá množství těchto rychle se pohybujících fragmentů kosmických trosek, takže mohou vést ke kolizím. Začalo to myšlenkou, že by posádka kosmické lodi sbírala vesmírné haraburdí. Začal tedy psát scénář a přemýšlel, jak by se k tomuto problému postavili Korejci, kteří mají houževnatou mentalitu. (Martrix)
- Na konci filmu si Bubs ve vesmíru čte básnickou sbírku „Leben und Lieder“ z roku 1894, jejímž autorem je Rainer Maria Rilke, který se narodil v Praze roku 1875 (Rakousko-Uhersko) a stal se z něj později jeden z nejvýznamnějších německy píšících lyriků přelomu 19. a 20. století. Jeho básnická sbírka „Leben und Lieder“ byla jeho prvním nezávisle vydaným dílem. (carter...)