Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (163)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Krásný malý poetický film s excelentním mladým Pittem a Craigem Schefferem, který hraje jako budoucí velká hvězda, ze které nebylo vůbec nic.  Naprosto chápu, že film někomu nesedne. Objektivně se tu stane jen pár momentů, ale o jejich nezapomenutelnou právě film je. Myslím, že před pár lety bych to hrozně vyhejtil. 8/10 ()

Queendom 

všechny recenze uživatele

Teče tudy řeka a mně na konci tekla nudle. No co se divim, když koukám na Redforda. Film jsem viděla někdy za dob dinosaurů a chtěla ho oprášit, abych ho vůbec mohla ohodnotit. A je fakt, že už jsem z Redfordovy dílny viděla lepší kousky, protože druhej den už jsem o tom, že tudy ňáká řeka teče, ani nevěděla. Gordona-Levitta mám ráda, takže jeho přítomnost mile překvapila. Nemile ale překvapil Scheffer, toho už nikde vidět nechci. Omluvila by ho jedině hlavní role ve Sloním muži. Brrr. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poklidně odvyprávěný příběh bez větších dramatických zápletek a svým způsobem i bez šťávy. Poetické scenérie a přesvědčivá dobová atmosféra nicméně umožňují překlenout až zbytečnou délku filmu, pokud snad není divák sám zapáleným rybářem. Méně už ale Pittovo přehrávání při obvyklém „líbezném“ ksichtění. Hezká tvářička ještě nedělá skutečné herectví, Craig Sheffer ho zde převyšuje nejméně o třídu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Když Brad začínal, část kritiky do něj byla zamilovaná jako do nastupujícího Redforda a tahle jejich raná spolupráce byla přesně tím, co je dokázalo uspokojit. Nádherný příběh ostatně neměl a dodnes nemá žádné trhliny. V přepisu částečně autobiografických povídek Normana Macleana je muškaření překrásným rámem dramatu jedné seveřanské rodiny z let 1919-1937. Mladý Pitt zde exceluje jako mladší bratr Paul a strhává veškerou pozornost na sebe. Ale samozřejmě je zde ještě Norman, ten starší, v podání Craig Sheffera, a jejich dominantní otec, reveren Maclean (Tom Skerritt). ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Řeka ovíjející příběh jako stužka dárek a ta největší ryba na háčku coby symbol a smysl života, ale Ota Pavel to není? Brad Pitt uprostřed velkolepých scenérií, ale Legenda o vášni to není? Konflikt dvou rozdílných bratrů v lůně středostavovské rodiny, ale Na východ od ráje to není, jasný pane - co je to? Je to Redfordova tiše plynoucí řeka s poklidnou hladinou střídanou peřejemi a skrývající záludné spodní proudy, plná bystrých pstruhů i dravých štik, moudrá, divoká řeka, která je vždycky svědkem, ale nikdy soudcem těch, kteří žijí a umírají na jejích březích. Řeka, jakých je možná dost, ale neztrácejí tím svou krásu a působivost. A i kdyby Redford-režisér do konce života vstupoval stále do stejné řeky, nevadilo by mi to. Je sice potřeba filmů objevných, šokujících, neortodoxních, ale já osobně budu vždycky potřebovat ty krásné. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení probíhalo v Granite Falls (Wyoming), Bozemanu a Livingstonu (Montana) od 17.6 do 31.8.1991. (Tygrys)
  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)

Reklama

Reklama