Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (163)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsem byl v roce 1993 na premiéře v Brně v kině Art. Odcházel jsem naprosto nadšený. Dnes jsem film viděl znovu po dvaceti letech. Mezitím jsem viděl můžu říct stovky filmů a to, co ve mně tenkrát zanechalo nesmazatelný dojem, dnes kolem mne proplulo bez sebevětšího kontaktu. Rodinná sága zůstal hluboko ve stínu Legendy o vášni a podobných gigantů. Tady se to Brad Pitt naučil a v Legendě o vášni to zúročil. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Táto Redfordova rieka možno pramení v malom lesíku a ústi do búrlivého oceánu, ale my sme svedkami jej toku iba miernymi tokmi a zákrutami, sledovanie filmu pripomína skôr oddychové člnkovanie (alebo ak chcete rybačku), ako divoký rafting. Na tom nie je síce nič zlé, dokonca je to aj príjemné, avšak prítomnosť silnejšej zápletky a dramatizácia v určitých okamžikoch deja by výslednému tvaru rozhodne prospela. Príjemný hrejivý, typicky americký filmík na víkendové popoludnie, ktorý poteší, ale až tak úplne nechápem Redforda, čo ho natoľko na scenári upútalo, že sa ho rozhodol aj sám natočiť. ()

Reklama

Phex 

všechny recenze uživatele

Film, který myslím v celé šíři vystihuje archetypální vývoj vztahu starší - mladší bratr. Citlivě natočený, vycházející z perfektního scénáře s krásnými exteriéry státu Montana. Dlouho ale čekáte na dramatický zvrat. Co bude jeho zdrojem se dá vytušit už zhruba v třetině stopáže. Vypuštění některých odboček v příběhu, hlavně to co se děje okolo bratra Jesse - Neila, by taktéž nebylo na škodu. Doporučuju shlédnout až v době kdy budete otcem / matkou. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Ja si na rozdiel od väčšiny myslím, že pokiaľ ide o dejovú rovinu, tak sa toho udialo celkom dosť. Pokojné tempo rozprávania sa k takémuto filmu taktiež úplne hodí. Redfordova réžia je istá (kvitujem použitie starých fotiek), je to orámované peknými zábermi prírody a záver ma dojal. Bol by som rád, keby sa takýchto filmov točilo viac. 10/10 ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V podstatě je to čekání na nějakou tragédii, která by se tam mohla stát, aby ten film nebyl úplně o ničem. Většinu času je to totiž o vychvalování muškaření před klasickým chytáním ryb, o tom jak se tomu hlavnímu bráchovi dařilo v balení své budoucí ženy a o hýřivém mladším bráchovi, kterej zná jen novinařinu, rybaření a hazard. Pak se tam dost často omílaj kostelní móresy, kecy o bohu a od boha, což nemám rád. Tu knížku bych nechtěl číst, musí to být strašná nuda. Ale film je to pěknej. To, jak se Redfordovi podařilo uctít montanskou přírodu, všechny ty kaňony, lesy, louky a samozřejmě řeky, to bylo poetické. Akorát mám dojem, že žádná jiná zvěř než ryby tam nežije. K hereckému obsazení musím souhlasit s většinou - že Brad Pitt se tady opravdu povedl, sympaťák jeden, a není to jen krásnou tvářičkou. Co se mi nelíbilo, tak když říkali, že v 16 letech začal Norman (starší bratr) pracovat v lese, ale vypadal tak minimálně na 25. K tomu navíc ještě mladší bratr v té době vypadal jak dospělej Brad Pitt. Prostě mi nepřišlo uvěřitelné, že by v tak mladém věku vypadali tak vyspěle. Kdo má rád Josepha Gordon-Levitta, ten si ho tady na začátku užije jako dětské ucho. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Žádný z herců před natáčením nikdy tímto způsobem nechytal ryby. (Tygrys)
  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)
  • Pstruhy, ktoré „hrali“  vo filme, pochádzali z jednej z fariem v Montane. Boli držané v špeciálnej chladenej a prevzdušňovanej nádrži až do „veľkej“ chvíle, keď sa objavili pred kamerami. Neboli použité žiadne háčiky - na spodnú čeľusť pstruha bol priviazaný vlasec, a to pod drobnohľadom predstaviteľov Montana Humane Society. (Arsenal83)

Reklama

Reklama