Reklama

Reklama

Stalinův státní pohřeb

  • Litva Valstybines laidotuves (více)
Nizozemsko / Litva, 2019, 135 min (Alternativní 129 min)

Obsahy(1)

Unikátní nikdy neviděné či dlouho zapomenuté archivní záběry z března 1953 ukazují pohřeb Josifa Stalina jako vyvrcholení sovětského rituálu státních pohřbů... Zpráva o Stalinově smrti šokovala 5. března 1953 celý národ. Na pohřební ceremonii dorazily desítky tisíc truchlících, v davu ale propukla panika a mnoho lidí na místě zahynulo. Sledujeme každou fázi pohřebního spektáklu, který noviny Pravda označily jako Velké rozloučení. Získáváme tak nevídaný přístup k dramatickým, groteskním, makabrózním a absurdním zážitkům ze života a smrti za Stalinovy vlády. Film Sergeje Loznici se zabývá Stalinovým kultem osobnosti jako formou klamu vyvolaného terorem. Nabízí zajímavý vhled do povahy stalinistického režimu a jeho odkazu, který stále straší i současný svět. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

liuk 

všechny recenze uživatele

V roce 2019 jsem viděl předchozí Loznicův dokument Proces na KVMFF a docela dost lidí opouštělo sál, a to přesto, že to mělo jasně zřetelný scénář sepsaný sovětskými službami. Oproti tomu je Státní pohřeb naprosto lyrický film, kde je většina záběrů na pochodující smutné lidi a stojící politiky na balkoně nebo kolem rakve. Ale jakými záběry! Je to tak nádherně zrekonstruováno do HD, že si až musíte občas myslet, že je to nějaký mokument. Pokud tomu tak není, tak se můžete pokochat nejspíše nejspolednějšími záběry na Klému a Beriu před smrtí, co přišla za pár dní, resp. pár měsíců. Jinak se ale přiznám, že to je na mě až příliš nudné - chtělo by to kino, protože takový film se musí prožít, ne užít. Je to takový ten film, co prostě nezapomenete. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

,,Zemřel  největší génius lidstva soudruh Stalin. Veliký Stalin smazal národnostní rozpory naší země. Zemřel otec všech pracujících po celém světě.  Kdo není slepý vidí, že se naše Strana semkla a upevnila , v těchto těžkých dobách, ještě více než dříve, proti jakýmkoliv nepřátelským projevům.”  To úsečíček z projevů a chce se mi zvracet. Dokument dokáže otevřít oči a dokonale zde představí širokou Ruskou duši. Co se o ní dozvíme. Rusové musí mít svoji uctívanou svini. Je jedno jestli je to báťuška  Car, soudruh Lenin,Stalin, Brežněv nebo Putin. Je jim jedno kolik nechá hlava pomazaná pobít lidí v lágrech, umřít hladomorem.Je jim jedno, že se bojí svobodně myslet natož mluvit.  Hlavně když JE a vede je k Velkým zítřkům, věří mu na život a na smrt a je jim dobře na duši. Demokracii se prostě v Rusku nikdy dařit nebude. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zde půjdu proti proudu. Čekal jsem od dvě a čtvrt hodiny dlouhého dokumentu mnohé. Upřímně řečeno se nám ale nejvíce dostalo, krom sáhodlouhého žvanění sovětských představitelů buď na samotném pohřbu nebo do tlampačů, pohledů na tisíce a tisíce lidí, mířících k tělu Josifa Vissarionoviče Stalina. My sami jsme Stalina zahlédli jen v úvodu a pouze na chvíli. Ty zajímavější momenty se mísily s pořád dokola se opakujícími tytéž záběry, které jsme viděli už stokrát. Jen se měnily obličeje, jinak šlo pořád o totéž. A to je ve více než dvě hodiny dlouhém dokumentu trochu problém. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čo je veľa, to je veľa. Aj ako oslava najväčšieho vraha v histórii ľudstva sú dve hodiny priveľa. Nie som zástancom toho, aby sa akýmkoľvek zločincom vytvárali monumenty, či už pozitívne alebo negatívne, a ľudia si ich tak mohli pamätať a pripomínať ich meno. No a monumentom je aj tento film, ktorý v dokonalej kvalite oživuje obrázky z momentov, ktoré ľudstvo nemalo nikdy zažiť. Pridáva naviac nepôvodný zvuk, ktorý im dáva silný pocit autentickosti, až z toho mrazí a človek s trochu pomýleným myslením môže pri tých ódach začať diktátora obdivovať. Nepochybne sa takí nájdu a nepomôže im záverečné objasnenie v titulkoch. Takže tri hviezdy za výbornú technickú stránku a kvalitu odvedenej práce a nula hviezd za myšlienku a zmysel filmu. –––– Vzpomínali jsme na to, jak žil nejlepší člověk na planetě, který zvítězil v každé bitvě, který myslel na všechny lidi na světě, a téměř vůbec nemyslel na sebe. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zpočátku si lze prohlédnout všechny světové komunistické vůdce, co se tam sjeli a také vůdce sovětské. Mezi těmi, kdo měli projev z ochozu mausolea je intrikán Berija, ten s lesknoucími se sklíčky brýlí. Ostatně ten Stalina údajně odpravil. Škoda, že v dokumentu není uvedeno, že během pohřbu byly ušlapány stovky lidí, viz: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/stalinovu-rakev-chteli-videt-vsichni-vzpomina-pametnik-ktery/r~32116836032d11e78af8002590604f2e/ ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama