Reklama

Reklama

Díra

  • Španělsko El hoyo (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Vězni v horních patrech se najedí lépe než ti dole, na které zůstanou jen zbytky. Jeden muž se snaží prosadit změnu, aby všichni měli dostatek. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (610)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nápad je výbornej. Má to spoustu fakt vtipných dialogů, hlavně v první části, kdy se Goreng orientuje v systému. To podobenství o lidské společnosti a její nespravedlnosti atd. je tu dost zjevný. Zajímavý je, že jsou tu negativně zobrazeny jak nejhrubší kapitalismus (urvi co nejvíc) tak socialismus (my vám to pro vaše dobro rozdělíme fér, i kdybychom vás u toho měli povraždit). Konci jsem, upřímně řečeno, nerozuměl. Někde jsem četl vysvětlení od chytrých recenzentů a samotného režiséra, ale pořád mu nerozumím. Ale celkově na Netflix film hodně dobrý. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tam by se koronavirus šířil jedna báseň, brrr. Na jednu stranu je to relativně doslovné společensko kritické podobenství s možná trochu moc do abstraktna ujetou koncovkou, na stranu druhou je to zároveň i dost brutální a výživnej masakr, kterej se nebojí jít lehce za hranu diváckého komfortu a být drsnější než drtivá většina Netflix produkce. Výslednej tvar sice není úplně neprůstřelnej, role některých vedlejších postav zůstane mlhavá, ale kolem a kolem má El hoyo takový švih, tempo a koule, že bezesporu zůstane v paměti jako ten film "o tom divným vertikálním vězení s plošinou plnou jídla", o kterém se bude vyprávět. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Když od toho budete čekat primárně sociální metaforu, budete zklamáni, jak moc je to povrchní, protože svou ústřední myšlenku (nespravedlivé přerozdělování kapitálu) Díra v podstatě nijak dál nerozvádí. Jako drsný a špinavý komorní psychothriller v duchu Kostky to ale funguje výborně - herci jsou působiví a režisér je dost zručný na to, aby udržel skličující a vyhrocenou atmosféru po celou dobu. A poselství o potřebě solidarity je sice divákovi vpáleno rovnou do ksichtu, ale vzhledem k tak úzkoprofilovému konceptu to snad nemůže nikomu příliš vadit. 80 % ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Spočiatku veľmi zaujímavé, ale s pribúdajúcimi minútami som chcel čosi viac, ako len dobrý nápad s originálnym väzením a neobvyklým stravovaním. A práve tu je zakopaný najväčší problém filmu, pretože je lepšie sa v logike nevŕtať. Ako funguje výťah, ktorý nemá žiadne vodiace koľajnice? Hydraulika , piesty? Na takú výšku?? 6m jedno podlažie x 250 poschodí, len väzenských to je viac ako 1500m výšky!! Zaujalo ma to, ale vedel som, že to bude bomba len v prípade, že záver bude mimoriadny, lenže nič mimoriadne sa nekonalo. "Odkaz" pre tých dole bol skutočne trápnym ukončením filmu. To chceli byť múdrejší než divák? Vlastníci alebo štát nevedia ako funguje ich vlastné väzenie? Nezodpovedaných otázok by bolo viac, ale je to zbytočné, pretože tento film mal režírovať niekto, kto nám podá dokonalý a ucelený obraz o systéme, pravidlách, období v ktorom sa odohráva, väzení celkovo, nielen výsek nejakej zaujímavej časti. 60%. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Diera = väzenie. Je to zrejme betónový komplex s obsahom 0 až 333 poschodí. V každej danej etáži sa zrovna nachádzajú dvaja väzni. A zhora nadol im prúdi jedlo s tzv. „švédskymi stolmi” , a to v každodenných intervaloch a v presne stanovenom časovom harmonograme. Tí, čo sú úplne hore sa majú najlepšie, pretože praktizujú doslovnú - Veľkú žranicu, pričom, ako postupne ide "výťah" čoraz nižšie, tak sa majú títo nešťastníci, čím ďalej tým horšie, že im teda nezostáva nič iné, než sa riadiť prostým pravidlom: „Zjedz, lebo budeš zjedený” , alebo Dr. Hannibal Lecter by už vedel vyprávať, čo je to kanibalizmus vo svojej najväčšej kráse...? Títo «pôžitkári» sa absolútne nezaujímajú, čo je vlastne s ľuďmi práve pod nimi, keďže pud sebazáchovy býva tradične veľmi silný, totálny nezáujem ešte oveľa silnejší, čiže každý jednotlivec (jednotlivci) sa stará(ajú) iba sám (sami) o seba v aktuálnej prítomnosti. Istý väzeň Goreng zrovna pendluje medzi týmito podlažiami, keď je „raz hore, inokedy zase dole” , že počas toho spoznáva všelijakých spoluväzňov, kde je niekto normálnejší, či iný je zákernejší, nikdy si nemôže byť úplne istý, na koho zrovna natrafí, alebo skrátka: „Suseda si nenavyberáš” ?! _ Španielsky debutant: Galder Gaztelu-Urrutia nakrútil: perverznú, úchylnú a zvrátenú kombináciu thrilleru­/horroru, a to najmä v takom rozsahu, ako sa v ňom postavy správajú, málokedy sa niečoho štítia, a pred ničím nemávajú zábrany, keď im už život celkom visí na vlásku, sú ochotné urobiť čokoľvek, len aby prežili ! Inštinkt lovca, ktorý máme vo svojom vnútri my všetci vsugerovaný, no i napriek tomu ma film neoslovil, aj keď som v ňom objavil prezentované posolstvo. Pre mňa sa jedná o sprostosť prostú, nič viac a nič menej. Je to aj filmový humus. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (11)

  • Jelikož Díra obsahuje 333 pater, teoreticky je v ní zavřeno 666 lidí. Díra je tedy z tohoto pohledu sama o sobě peklem. (NiWi)
  • Většina budov je číslována od nejnižšího k nejvyššímu patru od zdola nahoru, ale Díra je přesný opak s úrovní 1 nahoře, stejný systém číslování jako mají Kruhy pekla v Danteho „Infernu“, ve kterém byvatelé Třetího pekélného kruhu, vyhrazenému nenasytným duším, jsou trestáni za svou chamtivost a chuť k jídlu nahoře na Zemi. (Maulincio)
  • Když jsou postavy na platformě, tak ta se pohybuje dolů pomaleji, než předtím. (LUKICKK)

Reklama

Reklama