Reklama

Reklama

Dlouhé horké léto

  • USA The Long, Hot Summer (více)

Obsahy(1)

Do povodí slavné řeky Mississippi za horkého léta roku 1957 se můžete vypravit v americkém dramatu o životě jedné farmářské rodiny. Paul Newman je mladý, ctižádostivý muž, který je neprávem pronásledován špatnou pověstí. Usadil se v malém městečku a snaží se začít znova, ale pověst o něm dorazila až sem... (oficiální text distributora)

Recenze (64)

aluna 

všechny recenze uživatele

Strašně mě zklamal ten konec. Jinak se to ovšem dá docela snadno ukoukat a to hlavně kvůli tatíkovi v podání starý školy Orsona Wellese, jehož dokonale černo-bílou postavu budete stejně mít rádi, a díky neotřelýmu, jemnýmu půvabu Joanne Woodward, mezi níž a Newmanem to správně jiskří. Bohužel jsem ale asi čekala něco víc, je mi líto. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Další psychologicko-společenský film s poměrně typickou "vyděděneckou" rolí Paula Newmana. Široká škála charakterů, dobré výkony. Konec mě trochu zklamal tím, že se vše v dobré obrátí, ale ještě je tu Orson Welles a jeho tatík, takže to na těch upocených čtyřech skončí. Taky bych chtěl jednat tak přímočaře jako postavy Paula Newmana. ()

Reklama

marťan 

všechny recenze uživatele

Paul Newman si zahrál v tomto vynikajícím filmu z roku 1958 roli Bena Quicka. Ten se vrací do rodného městečka na Missisippi, kde měl jeho otec velice špatnou pověst- pověst žháře, a chce se tady usadit. Tvrdý, jižanský farmář Will Varner se zpočátku snaží, aby mu jeho pobyt znepříjemnil, ale zapůsobí na něj Benova odvaha, a schopnosti, proto ho přivádí na svou farmu, kde žije jeho jemná dcera, která je v místě učitelkou, a syn Jody se svou novomanželkou Eulou. Farmáře také po čase napadne, že by se Ben dobře hodil svou povahou pro jeho dceru Claru (Joanne Woodward – manželka Paula Newmana), a že by byl tím správným mužem, který by mohl převzít nejen jeho obchod, ale i farmu. Claru sice Quick přitahuje, ale myslí si, že má lepšího nápadníka Alana Stewarta, který je ale ještě větší slaboch než je její bratr Jody, a především silně pod vlivem své matky. Přesto to však mezi Benem a Clarou začne jiskřit, a to natolik silně, že se Jody začne bát, že ztratí postavení dědice otcova majetku, a dopustí se zákeřnému činu, aby svedl vinu na nic netušícího Bena. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa už dlhšie tešil. Martin Ritt si ma získal dvoma H (Hombre, Hud), Paul Newman tróni na špici mojej hereckej topky, Orson Welles je herecko-režisérsky gigant, na Joanne Woodward som bol zvedavý a ani Lee Remick a Angela Landsbury nie sú pre mňa neznáme mená. Nebol som sklamaný. Dráma z južanského prostredia mi trochu pripomínala diela Tennessee Williamsa plné upotených ľudí, ktorými zmietajú temné, občas vybuchujúce vášne. Ale iba trochu, pretože mojou hlavnou výhradou voči filmu je jeho malá dramatičnosť zvýraznená aj štandardným koncom, typickým pre filmy z tej doby. Zážitkom bolo sledovať Orsona Wellsa a neprekvapujúco výborného Paula Newmana. Po bilancii kladov a nedostatkov si myslím, že silné tri hviezdičky sú spravodlivejšie, ako slabé štyri. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorý som videl ešte ako desaťročný. Aj teraz, po niekoľkých dekádach, som v ňom rozpoznal niektoré dialógy. Lenže stará láska niekedy hrdzavie. Dej nie je príliš dramatický, postavy prenášajú niekedy viac, niekedy menej uveriteľné dialógy, ktoré sú ale vždy osudové a skrýva sa v nich zakaždým nejaké dôležité životné múdro. Tak by to asi v skutočnosti nefungovalo. Zmeny nálad a názorov postavy Orsona Wellesa by jeho rodinu a spoluobčanov priviedli na kraj šialenstva. Celkovo ale film odporúčam, predovšetkým kinofilom zameraným na 50te roky. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Orson Welles později řekl, že: "byl málokdy při natáčení tak nešťastný." (Mikino00)
  • Natočit scénu, ve které hořela stodola, trvalo celých pět dní. Režisér totiž dlouho nebyl spokojen s oblohou, větrem nebo slunečním svitem. (oje)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama