Reklama

Reklama

Tichý společník

Trailer

Obsahy(1)

Lenka se vrací z Prahy do své rodné vesnice kdesi na Slovácku. Život i čas tady plynou trochu jinak a Lenka si po rozvodu potřebuje oddychnout a dobít baterky. Trefí se do doby, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady, aby na zahradě zatopeného domu našel zakopanou bednu se slivovicí. Na místním hřbitově navíc právě došlo místo. Rozšíření není možné, zpopelnění zcela nemyslitelné! Božský klid tak naruší debaty o nápadu místního pobudy začít pohřbívat na stojáka. Každý k tomu má co říct a takhle živo tu dlouho nebylo. A Lenčino cvičení tai-chi na zahradě taky působí hodně nepatřičně. Co nakonec čeká příštího nebožtíka? A hlavně – kdy a kdo to bude? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Taková ta typická česká nicota, "obohacená" o nefunkční poetiku, pseudofilozofování a rádoby duchovno. Takže to na první pohled vypadá jinak, včetně pár krapet fantasy scén v poslední půl hodině a ono to skutečně něčím maličko jiné je. Jenže díky mizerné práci s postavami, neexistujícím dějem, špatnými hereckými výkony a neschopností něco vůbec sdělit (a jen přijít s pár nahodile řečenými, občas se vzájemně vyvracejícími myšlenkami) to celé za nic nestojí a neliší se to od podobně nijakých českých "artových" dramat, jakým je třeba Laputa. Navíc slyšet filozofovat o smrti nějaké obyčejné lidi z vesnice sice není nepředstavitelné, ale to co říkali a jak to říkalo znělo hodně nedůvěryhodně ve srovnání s tím, jak by se ti lidé bavili ve skutečnosti. Jestli si chtěl Göbl natočit něco vyloženě osobitého, budiž, ale i tenhle typ filmů často má něco do sebe. Tohle je možná záležitost čistě jen pro režiséra a pár vyvolených jedinců, kteří budou na stejné vlně. A to já nejsem. Lepší hvězdičku dávám jenom za kameru a za pivo Hrádek. Lepší 1* ()

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

Nejposlednější vesnice kdesi na moravském vystrkově, kde jakoby zamrzly postkomančské sny. Opilecké žvásty a prázdno vydávané za rázovitost a životní moudra. Špatné výkony herců - Polívka víc otravuje než zachraňuje, zafousovaný Malý nepřekročí stín karikatury BinLádina a průhledná Issová se tu plouží jako mátoha. O ostatních ani nemluvě - to jsou jen loutky v postavených kulisách (viz rádobyvtipná sezení obecní rady). Totéž platí o natahování stopáže širokými záběry na krajinu či dlouhým sledováním kouření či zírání. Vrcholem bezradnosti je klíčová zlomová noc... ()

Reklama

juliekrocova 

všechny recenze uživatele

Na "besedě" k filmu Tichý společník v Uherském Hradišti paní poznala svoje zesnulé rodiče na filmovém plátně (scény, kdy si mezi sebou povídají náhrobky). O tom, že by se v tomto filmu měli objevit, dopředu nic nevěděla a režisér to potom zakecal a vtipkoval o tom. No nevím, lidé se tomu smáli, ale mně přijde dost nevhodné a zvláštní, že pozůstalé nikdo nekontaktoval s prosbou o svolení použití jejich fotografií. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Venkovská tragikomedie s osobitými postavami i výpovědní hodnotou. Na druhou stranu Pavel Göbl nenabízí kvality, jaké měli naši vrcholní režiséři jako Kachyňa či Menzel, kteří vlastně točili podobné snímky, a v tomto případě mu bohužel chybí jejich kouzlo a poetika. I tak podle mě nabízí slušných 60 %. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

V prvej rade k hercom, a o to tu ide najviac. ... Malý tu fakt exceluje, je to jediné plus, čo by som v tomto snímku vypichol , je vidieť, že je to multižánrový herec, ktorý svoju úlohu zvládne za každých okolností. Je ku škode, že film nezachránil ani Boleček Polívka a Issovej som nejako nedošiel na chuť nikdy. K filmu nemám nejako čo povedať, pretože príbeh je ako trikrát vyluhovaný Pigi čaj... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Klára Issová musela pre svoju rolu podstúpiť niekoľko lekcií tai-chi, najnáročnejšie prípravy ale čakali každý natáčací deň na Ondreja Malého. Jeho postavou je dedinský podivín a trochu tulák s dlhou, zanedbanou bradou, Ondrej Malý preto pred každým nakrúcaním trávil dlhý čas v maskérni. (classic)
  • Film režíroval Pavel Göbl podľa svojej vlastnej rovnomennej novely, za ktorú získal literárnu cenu Magnesia Litera a nomináciu na Cenu Josefa Škvoreckého. Pre knihu i film vytvoril vlastné nárečie zo slováckého a valašského dialektu. (classic)
  • Vodní část se natáčela v okrese Bruntál na vodní nádrži Slezská Harta. (smachj)

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno