Reklama

Reklama

Ada

  • Island Dýrið (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (100)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Je mnoho tajuplných bytostí, čo v noci ohrozujú osamelé islandské farmy. Mám z Islandu skvelú "faktografickú" knihu Meeting with Monsters, ktorá ukazuje množstvo prazvláštnych tvorov, opisuje ich život, miesto výskytu aj mierku voči človeku. A snaží sa vzbudiť dojem, že sa jedná o skutočnosť! Tento film sa úplne skvele hodí do drsnej krajiny permanentne bičovanej ľadovými vetrami severného Atlantiku. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi těžko uchopitelná i popsatelná multižánrová směs, v níž nechybí silné drama mezi postavami, folklórní fantasy elementy, absurdní humor, solidní bizarnosti a taky všudypřítomná hororová zlověstnost. Rozhodně doporučuji si předem o ději filmu až tak moc nezjišťovat (nejlíp nic), překvapivé zvraty a „WTF“ momenty jsou jeho silnou devízou. Kdo se nenechá odradit značně pomalým rozjezdem, může ve finále dostat poměrně unikátní zážitek, po němž se na ovce už nikdy nebude dívat tak jako dřív. Zajímavá podívaná. [KVIFF 2021] ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut nadějného režiséra Valdimara Jóhannssona mi nejspíš na dlouho utkví v paměti. A to nejen kvůli tajemné značně zneklidňující atmosféře, kterou je skrz naskrz prosycený, ale především kvůli slušné dávce originality a ujetosti, jež dávají vyniknout baladickému příběhu plnému jinotajů o podivném soužití lidí a ovcí uprostřed drsné islandské krajiny. Musím se přiznat, že jsem byla napnutá od začátku až do konce, jak to vlastně celé dopadne, přičemž závěrečné rozuzlení mě dost překvapilo, vůbec jsem ho totiž neodhadla. (75%) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Trailery lákaly na hutné, téměř hororové, psycho s hodně bizarní zápletkou. Výsledek je ovšem… no, já to vlastně ani neumím moc popsat a vyjádřit slovy. Šílený severský experiment chce být mixem pomalého artu, hororu, psychologického snímku o zoufalé touze po rodině i téměř humorných šílených situací. A jak vám asi došlo, moc zajímavé a zábavné to ve výsledku není. Prvních 40 minut se tu navíc prakticky nic nestane a i přes skvělou hudbu a výtečnou kameru s nádhernými záběry se hutná a mrazivá atmosféra úplně nedostavila. Mlha byla v tomto snímku s herecky přesnou Noomi Rapace zkrátka daleko hutnější než tamní napětí a vztahy mezi postavami. Na druhou stranu, jméno režiséra Bély Tarra mezi producenty mi vysvětlilo mnohé. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Oh my, jak já miluju Noomi. Ona je snad jen ve filmech, které vážně stojí za to. Sice jsem si hned myslela, že má Ada defekt, který se ukázal až po půl hodině, nicméně mi to nevadilo a jako nápad to považuju za originální. Vlastně je to celé dost rozporuplné. Na jednu stranu je to roztomilé, nicméně na tu druhou je to spíše zvrácené. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Autorem scénáře je Sjón Sigurdsson, islandský spisovatel a hudebník (The Sugarcubes), jehož knihy „Syn stínů“, „Měsíční svit“ a „Múza lodi Argó“ vyšly i v češtině. (Mr. Lobo)

Reklama

Reklama