Reklama

Reklama

Ada

  • Island Dýrið (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (100)

Othello 

všechny recenze uživatele

3 důvody, proč jsem se královsky bavil, jakkoli zřejmě navzdory filmu. A přísahám, že jsem je měl v hlavě ještě předtím, než na mě ze závěrečných titulků vypadlo jméno Bély Tarra. 1) První třetina vypadá jako parodie na Turínského koně. Už ten první dialog, který nastane po víc než půl hodině: "Letos je lepší rok." "Čím myslíš, že to je?" "Traktor zní jinak."  2) Zbytek filmu vypadá jak parodie na Paddingtona 3) Celý tenhle kouzelně doslovný bizár je nasnímaný v opravdu překrásných obrazových kompozicích. Jakkoli se nabízí cynická poznámka, že není snad technicky ani možné vizuálně dojebat film, odehrávající se na podhůrské islandské ovčárně. Pokud se někde dozvím, že ten film je opravdu komedie, k čemuž jednoznačně navádí moment, kdy bratr jednoho z protagonistů tak nějak ze slušnosti zkousne, že k obědové tabuli přivedou nezletilého ovcodlaka, ale stejně mu to i další scénu nějak vrtá hlavou, tak půjdu na pět. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně fajnové severské mysteriózní drama, které má výborné herecké obsazení. Hlavní twist se dá sice s přehledem uhádnout hned v ten moment, ač je odhalen až déle, ale filmařsky je to obecně velmi uspokojující záležitost. Tvůrci dokonale vykreslují drsnost zdejších přírodních podmínek, náročnost rodinného života hlavních postav a celkové mysteriózno kolem jejich domu. I když v téhle oblasti bych řekla, že se dalo na pilu tlačit poněkud víc, protože divák tak nějak lační po zevrubnějším rozkrytí zdejšího folklórního aspektu. Oceňuji, že scénář nabídl i pár příjemně zábavných momentů a stopáž utíkala svižně. V sále ve Varech to cítím na čtyři, ale doma by to asi bylo skromnější hodnocení. Zkrátka se mohlo dát trochu víc prostoru pro to hlavní. KVIFF 2021 ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pseudoartová samoúčelná podivnost s mizerným scénářem, která není ničím jiným, než prázdnou pózou. Ono to teda nejvíc připomíná jakousi temnou baladickou pohádku, ale nedokážu to brát jen tak, když si to celou dobu snaží hrát na těžké umění plné složitých symbolů. Ne, tenhle film si na to opravdu jen hraje a ještě používá tu vychcanou taktiku, že divákům neřekne skoro nic o postavách, ani o pozadí toho všeho a vlastně neřekne skoro nic. Diváku, domysli si všechno sám, já ti odvyprávím hodně jednoduše hodně jednoduchý příběh a ty si z něj vem co chceš a najdi si v něm hluboké přesahy jaké potřebuješ. Přitom je z toho dost patrné, že Jóhannsson žádné neměl, šlo mu jen o vizuál a na scénář se vykašlal. Přitom to mohl být tak úžasný film, protože ten námět svádí k tolika nápadům a myšlenkám, ale nic v tom není, opravdu je to jen póza, kterou na festivalech sežerou i s navijákem, protože je to přece něco jiného a to k úspěchu a bohatému uměleckému zážitku asi stačí. Spoustě současných "náročných" diváků asi jo, ale mě ne. A že by to u mě aspoň zachraňovala atmosféra nemůžu říct ani náhodou, protože je jasné už brzo, že zde není moc o co hrát. Klidně to mohlo mít i jenom 20 minut a bohatě by to na ten námět v téhle podobě stačilo... Takhle oceňuji jenom krásnou přírodu, skvělou kameru a to, že tam mluví postavy islandsky a že se to snaží být typicky islandsky pomalé. Jen teda nechápu, co v tom proboha dělá Noomi Rapace... 2* ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jóhannsson mohl natočit skvělý krátký film, ale on si řekl Ne! Pojďme všechny záběry udělat třikrát delší! A vyhrajeme s tím všechny festivaly! No, vyhrál v Cannes cenu za originalitu, což s tímhle přístupem dává smysl - a dává to smysl i pro příběh, který je zábavně bizarní a ponurá Islandská příroda mu dodává správě hororové podtóny, i když je to tak trochu fraška. Ale víc než ten zábavně švihlý námět a trochy rodinného dramatu tu není. Béla Tarr film spolu-produkoval a jeho extrémně pomalé filmy mám rád, ale ty nabízí emoční a myšlenkovou hloubku nad kterou může divák kontemplovat při sledování líně plynoucí kamery - toho je tady ale jen minimum, film je stejně prázdný jako ta mlhou pokrytá krajina. 6/10 ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem čekal (a trailer tomu i nasvědčoval) řádný psycho horor s hutnou temnou atmosférou, jako v případě jiných A24 kousků a místo toho jsem dostal velice podivnou dramedy, tak jsem zklamán. Horor připomínající scény jsou tu všehovšudy tři a zbytek je jen bizarní experiment, u kterého jsem se chvílemi musel i smát. Nejvíc ,,Adu" ubíjí její délka. Pomalé tempo mi nevadí, ale tady se velkou část stopáže opravdu nic nedělo. Měl jsem pocit, že film sleduju celou věčnost a jsem si zcela jist, že by snímek lépe obstál jako kraťas. Nebýt nádherné islandské krajiny, solidních hereckých výkonů a čekání, co z toho vlastně vzejde, vypnul bych to. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Autorem scénáře je Sjón Sigurdsson, islandský spisovatel a hudebník (The Sugarcubes), jehož knihy „Syn stínů“, „Měsíční svit“ a „Múza lodi Argó“ vyšly i v češtině. (Mr. Lobo)

Reklama

Reklama