Reklama

Reklama

Sociální dilema

  • USA The Social Dilemma
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu na pomezí dokumentu a dramatu varují odborníci na moderní technologie před sociálními sítěmi, které sami vytvořili. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (229)

easaque 

všechny recenze uživatele

+5* Tenhle dokument není rozhodně jen o sociálních sítích. Hlavně je o způsobu fungování všech stránek, které ukládají údaje o uživateli (např. i blbé cookies) a jejich využívání. Chápu, že to mělo ze začátku i úctyhodné důvody, ale dnes je všechno o byznysu, udržování pozornosti, navrhování zajímavých subjektivně blízkých témat a být oblíbený. A tam pro lidskost není místo a algoritmy vyhrávají na plné čáře. Nejhorší sdělení dokumentu bylo, jak tento způsob rozkládá demokracii a diferencuje společnost, protože každý má díky tomu všemu jiný pohled na svět, protože se nezobrazují všem stejné zprávy a odkazy. Vymyslel to západ, ale úspěšně ho využívají všichni komu se to hodí, a to se jim sakra hodí.... Jeho forma je srozumitelná a byl bych rád aby otevřel oči hlavně těm, kteří jsou díky názorům načerpaných z internetu, kde se dá opravdu najít vše, rozhádaní v rodinách. Kdybych mohl, tak bych tomuto dokumentu dal i 6*, jak silně na mě zapůsobil a jeho podporu aspoň dokážu tím, že si ho dám do své TOPky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 3! /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] - Motto na závěr: Zapněte kritické myšlení a vypněte minimálně notifikace zpráv a soustřeďte se na reálný život. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ty čtyři tomu dávám primárně proto,že ačkoliv tu nejsou žádné extra nové informace,téma je to natolik důležité,že je třeba o něm mluvit.Každý den vidíme na internetu jak tyhle věci fungují,jak jsou nejvíc vidět a slyšet právě konspirátoři,fake účty atd,které mají za úkol max tak rozeštvávat lidi a tím pádem ulehčovat kontrolu lidem jako u nás Bureš,nebo v USA Trump.Tady to máme hezky od lidí,kteří si společnostmi jako facebook prošli a je zajímavé to poslouchat.Je škoda,že je to trochu shazováno zbytečnými jakože filmovými scénkami.Ty by sice měly pomáhat dotvářet atmosféru,ale moc to nefunguje.Příště raději víc rozhovorů a klidně o dvacet minut kratší a nahuštěnější...70% ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery. Fakt, že sociálne siete sú marketingovým produktom, slúžiacim vytvoreniu zákaznických profilov, pre dokonalejšie zameranie predajcov a výrobcov, je dlhodobo známy. Rovnako aj negatívne dopady prílišného zaujatia a trávenia času vo virtuálnom priestore. Manipulácia realitou vo väčšom meradle a zámerné provokovanie násilných akcií pomáha výrobcom zbraní. Obnova zničených častí krajiny v dôsledku médiami vyvolaných konfliktov, štartuje banky a investorov. Otázka: prečo skupinka bývalých zamestnancov sociálnych sietí nepomohla k formálne dokonalejšiemu výsledku? Prečo dospeli k riešeniu, že sociálne siete je potrebné regulovať? Zase len normy, ktorými je svet už dnes zahltený. Dokonalé a riešiace všetko možné do podrobnývh detailov. Výsledkom bude opäť podpisovanie dlhočizných záväzkov užívateľmi sociálnych sietí. Podobné záväzky už dnes, čo sa týka napr. GDPR (ochrany osobných údajov), takmer nik nečíta. Záväzok sa prijme úľavným odkliknutím tlačítka AKCEPTUJEM. Ako sa v dokumente hovorí, už dnes zákony zaostávajú za realitou. Ani v prípade prijatia ďalšej normotvornej regulácie tomu nebude inak. Pretože vždy je to tak. A preto budú nové zákony, v dôsledku ďalších zmien sociálnych sietí, onedlho zase novelizované. Zahltené výnimkami a výnimkami výnimiek. Pre drvivú väčšinu ľudí sa tak normy stanú nezrozumiteľnými. Výhercami sa stanú právnici. Vyžívať sa budú v interpretovaní a zastupovaní užívateľov pred súdmi. Za nemalé peniaze. To je riešenie sociálnej dilemy z názvu filmu, ako si ho predstavujú tí, ktorí systém pomáhali tvoriť. Dnes ho kriticky odsudzujú. S mimoriadne varovne zdvihnutým prstom! ()

Nin 

všechny recenze uživatele

V Social Dilemma čeká diváky nahlédnutí pod pokličku různých sociálních sítí. Máme tu bývalé zaměstnance korporací, často z důležitých pozic, a ti přichází s tím, že nám řeknou až šokující pravdu. No, trochu se už o tyhle věci zajímám, a tak musím říct, že v podstatě všechny informace o fungování těchto sítí už jsem znal z dřívějška. Čímž nijak tenhle dokument nechci shazovat, je fajn to mít hezky takhle pohromadě. Navíc to máme i ilustrované na fiktivním příběhu jedné rodinky, který sice může připomenout nějaké starší patetičtější dokumenty pro školy, ale proč ne. On tenhle dokument by měl být hlavně myslím používán jako didaktická pomůcka. Je tam hodně faktů, ale hodně se tam taky "hláškuje" - jsou tam různá varovná moudra a tak. Social Dilemma možná straší až moc - já třeba vím, že na sociálních sítí závislý jsem, ale to, co tam popisovali, se mě netýká. Například můj feed na Facebooku má svůj konec. Kolikrát bych ještě mrknul na něco nového, ale i když refreshnu, prostě tam není nic, co by mě zaujalo. Holt jsem prostě už během let přestal hodně lidí sledovat, některé stránky jsem si bloknul a tak podobně. Nechci se tím nijak chlubit, jen říkám, že pro někoho sociální sítě zase takovou hrozbu nepředstavují - resp. ne tu hrozbu, která je v dokumentu rozebíraná, protože existují i další negativní aspekty sociálních sítí, kterým se dokument nevěnuje. Obsahem Social Dilemma je především to, jak sociální sítě negativně ovlivňují zranitelnější mladé (např. snižuje sebevědomí) a jak rozděluje společnost a může být nebezpečným politickým nástrojem. Obzvlášť ta druhá část je opravdu hrozivá. Velmi slušný dokument, který se hodí spíše do škol a jako osvěta mezi lidi, kteří toho o sociálních sítí tolik nevědí. (7/10) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s názory, že se zde člověk moc nového nedozví, byť samozřejmě strašně záleží, jaký typ diváka se k tomu dostane. Lidi z mojí sociální bubliny nad tím pravděpodobně jen znuděně ohrnou nos a ještě se vysmějí těm hraným sekvencím, ale hromadě jiných lidí by to aspoň trochu mohlo otevřít oči. Ach prosím, kéž by! Obávám se ale, že ten typ lidí, kteří jsou vůči hrozbám z toho filmu nejvíc zranitelní, se k tomu vůbec nedostane, a pokud ano, tak to vůbec nepochopí nebo to pochopí blbě. Každopádně bude zajímavé, kam se toto bude vyvíjet dál, osobně mám prostě hodně nutkání vznik toho filmu považovat za záslužný počin, a budu doufat, že by třeba mohl něco změnit, protože o tom, že jsou social media (resp. attention economy) čisté zlo, jsem přesvědčený už hodně let, a díkybohu za každou snahu s tím něco dělat. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Jeff Orlowski bol pred natočením dokumentu ťažkým užívateľom Facebooku. Po dotočení už, neprekvapivo, nebol. Vincent Kartheiser, ktorý stvárnil Bena, taktiež, neprekvapivo, nemá žiadne sociálne siete. (Real Tom Hardy)
  • Dokument si za prvých 28 dní od vydania pozrelo viac ako 38,000,000 domácností. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama