Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

O člověku, který postupně začal v životě ztrácet sebezáchovnou imunitu proti všemu nepravému, nemravnému, polocharakternímu, co se tváří tak nevinně, samozřejmě a normálně; začal si to připouštět právě jako nepravé, nemravné a znehodnocující lidský život. Přestal to považovat za normální - a v tom okamžiku se ocitnul v konfliktu se sebou samým a se světem všech "normálních" lidí okolo sebe. Modelovost prostředí a situací, alegoričnost záměru i řada scén je zdánlivě popřena dokumentaristickou věrohodností obrazového zpracování. V rovině podobenství se pohybují stylizované postavy, pojmenované křestními jmény herců. Odloučení a uzavřenost zdůrazňují převažující interiéry, záběry pozorování světa přes sklo, symbolika oken. Z jemných náznaků gest a pohybu, často i z existenciálně křečovité herecké akce se dozvídáme o myšlenkách a duševním stavu hrdinů, o jejich osamocenosti a existenciální úzkosti, neschopnosti živé, upřímné mezilidské komunikace. Svět Evalda Schorma hledá dobro, lidskost, pochopení a toleranci. Ve filmu debutoval vynikající český kameraman František Uldrich. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Vesecký

Vesecký (hodnocení, recenze)

Před sledováním filmu jsem si jméno režiséra nepřečetl, a tak jsem po celou dobu tohoto nudného "díla" přemýšlel, kdo by jíám mohl být. A jméno Evalda Schorma mě nakonec vůbec nepřekvapilo. Filmy téhle české Nové vlny jsou skutečně pro mne nestravitelné a nepochopitelné, s realistickým ztvárněním nemají nic společného. Samozřejmě snobští intelektuálové budou Schorma (stejně jako našeho Velkého Literáta, kterému také skoro nikdo nerozumí) vychvalovat do nebes. Ve filmu vůbec nebylo naznačeno, proč hrdina chtěl spáchat sebevraždu. Bylo to proto, že mu žena zahýbala s kamarádem ? A proč mu zahývala, když ho údajně tak milovala? A jakým způsobem se v blázinci léčilo ? To tam není vůbec zachyceno. Také t projíždějící esenbácké motocykly jsem nepochopil. Ne, nic jsem nepochopil. 

 (hodnocení, recenze)

Nejvyhrocenější Schormova autopsie. Nélítostná studie člověka v mezním vyšinutí a zároveň krystalicky čistá scenaristická práce nacházející adekvátní vyjádření v nervózní režii. Přísná, ale spravedlivá Schormova osobnost vypovídá ve svém asi vrcholném díle o křehkosti lidské psychiky vstříc mocensko-politickým mechanismům. Jan se pokusil o sebevraždu, a proto skončil na psychiatrické klinice. Jednoduchá kauzální řada vyvolává mnoho fatalních konotací existenciálního rázu.

Reklama

Reklama