Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na počátku zahlédne Marta svatbu své kamarádky Aleny. Potom jde do blízkého železářství pro kroužky na záclony. Po prodavaččině tradičním "nemáme" si nechá zavolat vedoucího Viktora Tomáše. Ten se jí omluví, že zboží není na skladě a vzápětí jí vyzná lásku a požádá ji o ruku. Večer jej doma čeká nemilé překvapení. Všude je nepořádek a Marta, která místo večeře hledá svatební fotografie mu vyčte, že scénku s kroužky, kterou si rok co rok připomínají své seznámení, stále více odbývá. Viktor se marně domáhá večeře a pak se na nápad Marty vydají na návštěvu novomanželky Aleny, která je mimochodem skvělá kuchařka. Idylka, která u kamarádky vládne oba hosty překvapí. Alena jim však prozradí, že si tentokrát (vdávala se již potřetí) nechala najít ideálního partnera pomocí počítače. Marta s Viktorem zapochybují, zda se k sobě vůbec hodí a navštíví proto kybernetický ústav, kde počítač zjistí, že jejich manželství se rovná hazardu. Nechají si pro sebe najít ideální partnery a přes důrazné varování tetičky Emilky se rozhodnou se svými "ideálními partnery" sejít. Jenže jak už to v českých komediích bývá, všechno se řádně zamotá, protože ani jeden z nich se napoprvé nesetká s tím pravým. Hudební skladatel Petr Karát místo sebe poslal na schůzku s Martou instalatéra Frantu a Viktor navštíví ordinaci "své" doktorky Tuchlové právě v den, kdy ji zaskakuje energická Soňa Brčková. Jak už to končívá, sejdou se nakonec všichni aktéři, včetně tetičky Emilky, Aleny a jejího ideálního manžela, pravých i nepravých ideálních partnerů u Tomášů a vypukne ten pravý šťavnatý zmatek, který dělá komedii komedií... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Scéna s opakováním seznámení manželů ve výročí události mezi Tomášovými (Vlastimil Brodský a Jana Brejchová) se objevila také ve filmu Pět z milionu (1959) v povídce „To zavinil Bonifác“. I tady byl aktérem Vlastimil Brodský. (sator)
  • Když Tomáš (Vlastimil Brodský) mluví o své ženě, použije příměru, že je jako „Fifi pírko“. Fifi pírko je film z roku 1965, jehož hlavní postava Fifi (Philippe Avron) díky své nevinnosti a bezelstnosti jako by ani nebyl z tohoto světa. (sator)
  • Když Marta (Jana Brejchová) mluví o svém muži, použije slova „ta indolence“, což znamená lhostejnost, nevšímavost a netečnost. (sator)
  • Marta (Jana Brejchová) použije slovní spojení „prepotentní frajle“. „Prepotentní“ znamená převažující, nadměrně mocný a slovo „frajle“ je zkomolenina z německého „fräulein“ – slečna. (sator)
  • Ve filmu lze spatřit loď Děvín. Loď Děvín byla vyrobena v roce 1953. Původně tato loď sloužila jako barkassa – obslužná loď ve velkých přístavech. Po rekonstrukci v roce 2011 se plavila dál. (sator)
  • Tomášovi (Vlastimil Brodský, Jana Brejchová) mají doma lednici Calex 100 vyrobenou firmou CALEX ve Zlatých Moravcích mezi 60. a 70. lety 20. století. Lednice dokázala fungovat desítky let bez závad a dosáhla takové oblíbenosti, že po roce 1989 byla její výroba obnovena v tzv. Retro sérii pod inovovaným názvem Calex CHZ-1-100. (sator)
  • Tomáš (Vlastimil Brodský) je vedoucím železářství, které sídlí hned vedle památného domu U Rotta na Malém náměstí 3 v Praze na Starém Městě. Železářství zde bylo od roku 1850 a přežilo i éru komunismu. Zaniklo až po roce 1989, správněji bylo přestěhováno do Linhartské 6, asi 50 m od domu U Rotta. (sator)
  • Sálový počítač sloužící k vědeckému výběru imituje stěna pokrytá standardními páskovými magnetofony tuzemské výroby - monofonní magnetofon TESLA B70 typ ANP 260. Vyráběl se ve čtyřech barvách i v oné modré. V dobách, kdy frčely sálové počítače spolupracovala disková pole s magnetickými páskovými médii (zde je představují magnetofony), ale ty se, dle potřeby, otáčely i v protisměru – zde nikoliv. Do sálu se vstupovalo ve speciálním oblečení, aby se nenarušilo bezprašné prostředí. (Brtniik)
  • Byt nejlepší kamarádky Aleny (Iva Janžurová) a Karla (František Peterka), kterého si jde Marta (Jana Brejchová) prohlédnout a ukázat ho svému Viktorovi (Vlastimil Brodský), se nachází v ulici Sněmovní 15 na Malé Straně, po výstupu po prvním schodišti do Kolovratských zahrad, nyní je v něm pokladna zahrad. Vstup do areálu je mezi Pálffyovským (č.p.14) a Kolovratským (č.p.10) palácem. Cestou ke schodišti projdete okolo Jazzové sekce. Když ovšem Marta a Viktor odcházejí, vyjdou z úplně jiného domu, navíc na druhé straně hradního kopce. (Brtniik)
  • V době natáčení byli hlavní představitelé Jana Brejchová a Vlastimil Brodský už 10 let manželé, stejně jako ve filmu. A shodou okolností v té době měli také manželskou krizi. (Terez_Vv)
  • Rozpočet filmu bol 3,100,000 Kčs, čo bol na dobu natáčania dosť úsporný rozpočet. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Vo výrobnej správe filmu je upozornené na nevhodné správanie „špičkových hercov“, z dôvodov ktorých dovoleniek muselo byť natáčanie filmu prerušené na viac ako mesiac: „nemajú záujem v čase divadelných prázdnin pracovať, ale sa rekreovať.“ [Zdroj]
    (Raccoon.city)
  • Výrobnej skupine filmu sa podarilo jednak ušetriť na stanovenom rozpočte, jednak film dokončiť v skoršom termíne ako bolo plánované. Skupina tak splnila svoj „socialistický záväzok“, ktorý si predsavzala pri príležitosti 30. výročia oslobodenia ČSSR Sovietskou armádou. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Josef Bláha (Petr Karát) ukazuje v svojom byte Jane Brejchovéj (Marta Tomášová) reprodukciu maľby od Maxa Švabinského, "Splynutí duší". Max Švabinský namaľoval z tohto obrazu niekoľko variant a jednu perokresbu. V roku 2016 sa jedna z verzii tohto obrazu z roku 1896 považovaná za stratenú objavila na aukcii v Čechách a bola vydražená za 7 900 000 Kč. (Raccoon.city)
  • Keď Vlastimil Brodský (Viktor Tomáš) sleduje futbalový zápas v televízii, komentátor zahlási po vstrelenom góle, že v 9.minute dal gól Kukla na 1:1 a vyrovnal po prihrávke Petříčka. Miloslav Kukla a Jaroslav Petříček hrali v sezónach 1974/1975 a 1975/1976 za prvoligový klub TJ LIAZ JABLONEC. Miloslav Kukla strelil v týchto sezónach 5 gólov, a na 1:1 vyrovnával v dvoch zápasoch v sezóne 1974/1975. Najskôr v zápase proti INTERU BRATISLAVA a potom proti TJ ŠKODE PLZEŇ. Ale ani jeden vyrovnávajúci gól nestrelil v 9 minúte ale z Interom v 54.minute a z Plzňou v 43.minúte. (Raccoon.city)
  • Film zarobil 5 miliónov korún, a tak režisér Petr Schulhoff začal písať druhý diel, ktorý ale nedokončil, lebo pár rokov na to ochorel zákernou chorobou, svoj zlý zdravotný stav psychicky neuniesol a nakoniec sa doma obesil. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama