Reklama

Reklama

Archiv

Trailer 1

V roce 2038 se odborník na robotiku vyrábí kopii svojí zemřelé manželky i s jejími vzpomínkami. Prototypy, které vytvořil jako první, ale začínají čím dál víc žárlit. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (62)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po smrti blízké osoby existuje možnost uchovat po určitý čas její vědomí a komunikovat s ní. A protože je hlavní hrdina geniální robotik, rozhodne se uplácat tělo, do kterého by zesnulou polovičku nahrál. Nejdřív se mu povede jen obyčejná škatule, potom něco na způsob robota Emila a napotřetí to konečně začne vypadat jako člověk. Problém je, že všechny mašiny mají vlastní vědomí a navíc to jsou holky a tři ženský v chalupě nikdy nedělají dobrotu. On to mohl být docela dobrý thriller, kdyby se všechny ty robotice pustily pořádně do sebe i do předmětu svých tužeb, ale Rothery vsadil na pomalou romantiku a povrchní filozofování, což nedělá dobrotu, když to člověk neumí. A to je přesně tenhle případ. Pár dobrých věcí se tu najde, slušný je i vizuál a konečně špatní nejsou ani herci, ačkoliv Toby Jones a Rhona Mitra se tu jen mihnou. Nicméně celkově se to táhne jako smrad. A nepomůže ani závěrečný zvrat, který je tak trochu očekávaný a navíc mi nějak nedával smysl. Nic moc debut. 30% ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Nuda, šeď a odtažitost zasazená do stejně chladného prostředí základny támhle někde v horách, okořeněná o robotickou filozofii a závěr, který se v jistém ohledu dal předvídat, ale mě osobně dokázal celkem mile překvapit. Bohužel výplň zdlouhavá a prakticky o ničem. Relativně hezké vizuály, místy těžký kyberpunk, ale nic víc. Takové to napětí a pocit, že žárlivost starší verze robotky může vést až k něčemu fatálnímu, se hodně rychle vytratil, takže mou pozornost nemělo co udržet a místy jsem se ztrácel ve vlastních myšlenkách a nápadech na podobně laděný film - a to je špatně. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak byly všechny sci-fi prvotiny takto kvalitně natočené a obsazené. Samozřejmě to není bůhvíjak originální pecka, ale Archive má mnoho jiných kvalit. Kamera, triky, výborná hudba a herecké výkony na jedné straně a na té druhé režie, která to vše přetavila i přes delší stopáž v působivý příběh se zvláštní atmosférou. Mám nakoukáno opravdu velké množství filmů s tématikou umělé inteligence a mám poměrně vyhraněný názor na pokusy nacpat do ní emoce jako láska a empatie... . Nicméně tady se tvůrce pustil jiným směrem, takže žádné velké filozofování, technické detaily, nebo strašení koncem lidstva. Ve skutečnosti je to velmi lidský příběh o ztrátě, loučení, lidských emocích, lásce a obavách. A s přibývajícími minutami to funguje lépe a lépe. Stačí akceptovat tvůrcem nastavená pravidla, kterých je málo a nejsou úplně za hranu logiky. A dokonce i když není závěr zrovna šokující, tak pomůže dát do kontextu a vysvětlit i to, co se vám v první polovině filmu úplně nezdálo. Zdejší hodnocení mě utvrzuje v domněnce, že spousta lidí neumí zpomalit a mají poněkud přehnaná a v tomto případě nemístná očekávání. V té záplavě Netflixáckých sotvaprůměráren je pro mě Archive příjemné překvapení. PS: Ta nemístná očekávání souvisí se zdejším popisem o čem film je. Zapomeňte na variaci na Ex Machina, na Frankensteina, nebo Transcendenci...podobný, ale přesto jiný příběh. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ne úplně záživná sci-fi o tom jak si Theo James staví repliku mrtvé manželky chvilku připomíná Black Mirror, chvilku zase Ex-Machinu z wishe a dohromady funguje s bídou na půl plynu. Jestli se něco Rotherymu povedlo, pak je to ne zrovna nejoriginálnější, ale v rámci možností solidně překvapivý závěr...40% ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

S filmami a pribehmi s umelou inteligenciou sa za poslednych 10 rokov roztrhlo vrece a je to logicke, kedze je to jeden z najdolezitejsich smerov technologickeho vyvoja. Ale vdaka tomu som uz ich videl mraky a mam s cim porovnavat. Toto prevedenie je o cosi slabsie, ako by som chcel, ale neurazi. Twist v zavere bol celkom fajn. Niektori sme ho mozno tak trochu cakali. Niekomu moze sadnut. 50% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Film sa natáčal v Budapešti (Maďarsko) a v uliciach Chicaga (Illinois, USA). Vonkajšie zábery z vodopádov sú z Månafossen v Nórsku. Natáčalo sa od konca októbra 2018 a skončilo sa vo februári 2019. (Arsenal83)
  • V jednej z úvodných scén je v pozadí počuť pieseň "St. James Infirmary". Je to pieseň o mužovi, ktorý vidí svoju manželku/priateľku natiahnutú na stole v márnici. (Arsenal83)
  • Film mal mať pôvodne premiéru na South by Southwest v marci 2020, ale kvôli pandémii COVID-19 bol zrušený. Namiesto toho dostal digitálne vydanie s obmedzenými premietaniami v kinách po celých Spojených štátoch 10. júla 2020. (Arsenal83)

Reklama

Reklama