Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (131)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

„Nemůžu řešit své problémy. Připadá mi to trapné, když vím, že v Africe umírají děti hladem“ Ani ne tak sexu samotného, jako spíše vztahů s ním spojených, si Steven Soderbergh všímá opravdu pečlivě. Herecký kvartet plní své úlohy jako by celou záležitost právě prožíval a kameru Walta Lloyda vůbec nevnímal. Zlatý glóbus, který si Soderberg za svůj scénář odnesl, je v tomto případě naprosto zasloužený, jelikož drobnokresba prozkoumávající mentalitu lidí, jež se snaží vymanit/ustálit/vykoupit v kolotoči nevěry, lží a terapeutického videa rozhovorů na téma sex, je skvělá a díky použité formě statické kamery, pečlivě zvoleného střihu, jednoduchých interiérů a neokázalých kostýmů, taktéž příjemně civilní, čímž se hranice mezi filmem a realitou všedních dnů ztenčuje na minimum a pokud některý z hrdinů pronese větu, u které zažijete pocit déja vu z vlastního života, je citový dopad snímku ještě přímější. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Něco takového si představím, když se řekne americký nezávislý film. Jednoduše natočená záležitost s minimem postav, ale o to naléhavějším sdělením. Zde sledujeme pouhé 4 aktéry, od začátku až do konce, a díky mimořádně povedeným hereckým výkonům máme pocit, že špehujeme skutečné čtyři nešťastníky, snažící se v současném světě podivných mezilidských vztahů aspoň trochu normálně fungovat... Nejhezčí napětí je mezi dvěma sestrami ztvárněnými Andie MacDowell a Laurou San Giacomo (škoda že druhá jmenovaná zatím podobnou příležitost nedostala, protože je fakt zajímavá). Jedna je až moc ctnostná a konzervativní, ta druhá zase až moc extrovertní a liberální. Divák se tak dostává do situace, kdy vidí, že mají obě pravdu, a přitom nemůže ani jedné z nich fandit. Oběma by chtěl pomoci vyřešit problém, ale ono zkrátka není jak. Scénář je skvěle neprvoplánový a na levně natočený debut nečekaně hluboký. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pochválil bych určitě dost výstižný název celého díla, protože na sex, lži a video opravdu dojde. Musím konstatovat, že se mi líbila snad pouze společnost, kterou jsem u filmu měl. Z filmu samotného bylo sledovatelných několik rozhovorů na kameru. Zbytek byla bída. Hnusná byla struktura vyprávění, hnusní byli herci a hnusné bylo i samotné téma. Z mého pohledu opravdu krajně nezajímavý film, pro který je škoda nadbytečných slov. Dost výstižně jej zmapoval oficiální text distributora. Tedy až na jednu drobnost. Distributor zapomněl dodat, že je tento film hrozná sračka. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Komorní minimalistická studie charakterů, sexuálních debat, lží a jedné nekonvenční záliby. Takto mistrně zvládnutý debut signalizuje režisérův mimořádný talent a schopnost vtisknout do filmu svůj rukopis. Název filmu napovídá, že nebude nouze o erotické scény, které by měly být jedním z hlavních důvodů, proč se pustit do projekce. Ovšem je to přesně naopak. Erotická scéna tu není v podstatě ani jedna a přece je film ve správně míře choulostivý a svým způsobem erotický. Čtveřice je geniálně napsaná a fenomenálně zahraná, zejména James Spader a Andie MacDowell, která ač zde frigidní, tak nesmírně přitažlivá a její rozhovor na kameru je pro mne tím nejsilnějším momentem filmu. Melancholická a zároveň vzrušující podívaná. 85% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Viděno na PC. Film, který mě bavil už na první zhlédnutí a určitě plánuju další. Prvotina Sex, Lies, and Videotape se Stevenu Soderberghovi povedla. Čtyři hlavní postavy, z nichž ani jedna není prototypem člověka, se kterým bych se chtěl přátelit, jsou vykresleny způsobem, že na konci měli trochu mých sympatií všichni, kromě toho, který se jeví jako nejnormálnější. Pozoruhodná studie vztahů a chorobného sociálního chování. Zajímavý film. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

Reklama

Reklama