Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestnáctiletý Jirka Horáček (Rudolf Hrušinský nejml.) žije s otcem (Ladislav Potměšil) na plzeňském sídlišti. Táta mu dává dobře míněné rady, avšak Jirka jeho rad příliš nedbá. Čas tráví s kamarádem Romanem na diskotékách, kde se mu velice líbí Eva (Mariana Slováková). Ta patří k o něco staršímu frajírkovi Cáfovi, ale Jirka se nevzdává a snaží se dívku získat pro sebe. Ztracenou legitimaci mu domu přichází vrátit Jitka (Jaroslava Stránská), které dává najevo svůj nezájem. Avšak osud tomu chce, aby Jirkova veškerá snaha získat Evu, ztroskotala, čímž i prohrál sázku a musí se vydat do holičství. Otec ztrácí nervy a syn chodí domů pouze v době otcovi nepřítomnosti. Nakonec se náhodou setkají u snídaně a usmíří se. (TV Prima)

(více)

Recenze (562)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Dobrý český film. Už strašně dlouho jsem ho chtěla vidět, protože každý komu jsem řekla, že to jsem ještě neviděla, tak si ze mě dělal srandu. Film mám už zhlédnutý a docela ušel...Nebylo to nic světového, ale písničky pohodové a pořád jsem chytala záchvaty z toho jejich tance :D btw: Hrušínský bez těch vlasů pak vypadal jak debil. ()

cinemag 

všechny recenze uživatele

Skvělá muzikálová komedie, film je vlastně souhrn videoklipů, které propojují celistvý příběh...výborné písničky od Michala Davida, nezapomenutelné herectví Ladislava Potměšila a Rudolfa Hrušínského (jeho první velká velká role, předtím se objevil v epizodní roličce ve Vesničce, mé střediskové). Ti. co dávají odpad, tak jen ze zášti k Michalu Davidovi nebo Jaroslavu Soukupovi. !!!!!JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ 80 LET!!!!! ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film postavený na písničkách Michala Davida. S nimi stojí a padá. Převážně se natáčelo v Plzni, ale některé scény se točily i v Praze. Ulice na sídlišti, kde Jirka s otcem bydleli se nachází na pražském sídlišti Řepy. Konkrétně by to měla být ulice Makovského. Já jsem si pořád říkala, že je mi to místo nějaké povedomé a nechtěla jsem uvěřit, že je to plzeňské sídliště. Scéna, kdy Jirka jde splnit sázku a nechat se ostříhat do hola se natáčela také v Praze, na Břevnově. Jde o ulici Bělohorská. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Videoklipově pojatý "muzikál", kde zhruba 1/2 filmu tvoří písně, přičemž asi ve třetině z nich je zabírán vrtící se Hrušínský otvírající pusu na playback. Celý ten příběh pseudo-revolty z mladistvé blbosti je navíc pojat velmi jednoduše (stejně jako montážní kvalita videoklipů) a tezovitě, tím pádem se k tomu Davidova hudba stejné úrovně docela hodí....Čím více je ten film starší, tím je ovšem zajímavější z hlediska historické hodnoty, tedy jako obrázek určité doby a produktu, který byl evidentně vytvořen, aby na něj chodili mladí lidé (příběh o nich, dobová móda, prostředí paneláků, písně hitmakera Davida a zmíněná videoklipovost). ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Předlistopadová klasika. Béčkový pokus o muzikál na pozadí kulis materialistického socialismu. Z hlediska estetické kvality asi nic moc, jako dobový materiál super! Ne nadarmo v tomto filmu slyšíme hudbu Michala Davida, kterou půlka národa nenávidí a druhá ji odmítá, protože se neslučuje s trendem té dané generace, která do styku s M. Davidem zrovna přijde... Ale - pusťte ji ožralým lidem na diskotéce a pozorujte, co se bude dít, pak se pobavíme o tom, jestli teda má jeho hudba nějaké kulturní kořeny nebo ne. Já říkám - je to v nás. Jsme děti socialismu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (42)

  • Tvůrci si půjčili ze Škodovky největší jeřáb v republice, který je vyzvedl do výšky 70 metrů, aby mohli natočit tu davovou scénu. Problém byl, že jeřáb je strašně těžký a celé plzeňské náměstí je podkopáno množstvím chodeb. Naštěstí to dobře dopadlo. (cariada)
  • Když Jirka (Rudolf Hrušínský nejml.) odchází z domova, maluje na obálku fixou červený vykřičník. V dalších záběrech je ale vykřičník namalovaný červenou pastelkou. (max21)
  • Jirka (Rudolf Hrušínský najml.) sa počas natáčania ubytoval v Plzenskom hoteli, v ktorom strávil štyri mesiace počas natáčania bez rodiny. Ako 16 ročný spoznal prvýkrát nočný život a začal piť alkohol. Najviac sa spriatelil so svojím filmovým otcom Ladislavom Potměšilom, s ktorým bol každý deň, ale ktorý mal zároveň nad ním dozor, nakoľko sa poznal veľmi dobre z jeho rodinou a mal to od nich v podstate nariadené. Síce mu nič nezakazoval, ale dal mu radu, že keď už pije, má si na večer vybrať iba jeden druh alkoholu a ostať pri ňom až do konca. Tejto rady sa Rudolf Hrušínský nejml. drží dodnes. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama