foto

Ivo Niederle

  • nar. 26.12.1929 (87 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec vedlejších rolí na divadle i ve filmu Ivo Niederle pochází z Prahy. Hereckou průpravu získal studiem na pražské DAMU, kterou absolvoval v roce 1953. Ještě jako student debutoval i na filmovém plátně a první bezejmennou rolí tanečníka na zábavě se představil v dodnes nedoceněném dramatu PAST (1950), stále jako adept herectví odehrál i další dvě nevelké role ve filmu. První profesionální angažmá získal v Krajském krušnohorském divadle v Teplicích, kde hrál v letech 1953-1957. Pak se vrátil do Prahy a další cenné zkušenosti nasbíral pod vedením Jana Wericha v Divadle ABC (1957-1962). Tady se setkal s řadou dalších významných herců a díky televiznímu záznamu jej můžeme zaregistrovat v představení TĚŽKÁ BARBORA (1960). Další menší role získal znovu i ve filmu, v dobově populárních komediích se objevil v rolích hokejisty (LEDOVÍ MUŽI, 1960) nebo řidiče (PROCESÍ K PANENCE, 1961).

Divadlo ABC přešlo v roce 1962 pod Městská divadla pražská a tady Ivo Niederle strávil další desetiletí svého hereckého působení až do odchodu na penzi. Na jevišti zůstával představitelem psychologicky nepříliš složitých figurek s převážně tragikomickým vyzněním. Velkou příležitost dostal jako Filip Filípek ve hře Byl Filípek nebo nebyl?, divácky vděčné byly též postavy v představeních Golem, Francouzská kuchyně nebo Veselé paničky windsorské. Jeho zdánlivě tuctová, ale přesto výrazná fyziognomie našla znovu uplatnění i ve filmu, za zmímku stojí nevelká postava partyzána v hodnotném válečném snímku KOČÁR DO VÍDNĚ (1966), další menší role mu přinesl v následující dekádě kriminální žánr, více příležitostí mu ale nabídla televize (PAN TAU, 1970; KAM SLUNCE NECHODÍ, 1971), objevil se také v několika televizních seriálech (PÍSEŇ PRO RUDOLFA III., 1967; HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1968; TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1975).

Kromě práce v divadle a před kamerou byl Ivo Niederle bohatě vytížen mimopražskou zájezdovou činností. V šedesátých letech jako konferenciér provázel koncerty orchestru Karla Vlacha, od roku 1967 spolupracoval na zájezdových představeních se Stellou Zázvorkovou více než dvacet let. Díky dobré znalosti angličtiny se od konce 50. let uplatňoval také jako komentátor řady mezinárodních sportovních akcí. Zatímco domácí filmoví tvůrci jej vesměs opomíjeli, díky jazykovému vybavení nacházel Niederle již v 80. letech uplatnění v zahraničních filmech natáčených u nás; šlo například o filmy TVÁ SESTRA JE VLKODLAK (Howling II: Your Sister Is a Werewolf, 1985) nebo PALČIVÉ TAJEMSTVÍ (Burning Secret, 1988). V nevelkých rolích se s ním ale nadále setkávali i diváci našich kin a televize.

V roce 1991 opustil Ivo Niederle angažmá v Městských divadlech pražských a odešel do důchodu, i nadále ale hrál před filmovou i televizní kamerou, v malých úlohách jsme jej mohli vidět v řadě televizních seriálů (NÁHRDELNÍK, 1992; ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997; STŘÍBRNÁ PARUKA, 2001), objevil se také v cyklu příběhů natočených Českou televizí TRAPASY (2007). Před filmovou kameru se naposledy postavil v koprodukčním filmu BLÍZKO NEBE (Close To Heaven, 2005).

Od roku 1952 byl Ivo Niederle ženatý s Věrou Kříbkovou a z jejich manželství se narodily tři dcery. Alena a Barbora žijí dnes ve Spojených státech, nejstarší dcera Adéla zahynula tragicky v roce 1961. Peripetie soukromého života spojené s jejím úmrtím a také další podrobnosti své herecké kariéry zpřístupnil Ivo Niederle v televizním cyklu TŘINÁCTÁ KOMNATA (2010).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Die Puppenspieler (TV film)
2016 Zloději zelených koní
2013 Stopy života - Dívčí sen (TV film)
2005 Blízko nebe
2002 xXx
2001 Au Pair II aneb Pohádka pokračuje (TV film)
Člověk v ZOO
Politik a herečka (TV film)
Žabák (TV film)
1999 Urlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammen (TV film)
1996 Sestřička a princ ze snů (TV film)
1994 Diamantové meče
1992 Die Tigerin
Kačenka a zase ta strašidla
1989 Kainovo znamení
1988 Burning Secret
Kamarád do deště
Pan Tau
1987 Discopříběh
Otevřené okno (TV film)
1986 Pěsti ve tmě
1985 Kvílení vlkodlaků II
Mládě (TV film)
Případ Jaruška (TV film)
1984 Čertův švagr (TV film)
Křižovatka (TV film)
1983 Oči pro pláč
1982 Hlavní výhra (TV film)
1981 Dostih
Zkouška (TV film)
1980 A máte nás, holky, v hrsti (TV film)
Kluci z bronzu
1979 Akce Rys (TV film)
Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Poprask na silnici E 4
Příbuzenstvo (TV film)
Rukojmí v Bella Vista
1978 Brácha za všechny peníze
1977 Fanda (TV film)
1976 O Terezce a paní Madam (TV film)
Petřička (TV film)
Smrt na černo
1975 Tam, kde hnízdí čápi
1974 Motiv pro vraždu
Tanečník
Za volantem nepřítel
1973 Kdo je kdo (TV film)
O ševci Matějovi (TV film)
Pokus o vraždu
1972 Aféry mé ženy
Lupič Legenda
1971 Dlouhý den v krátkém životě (TV film)
Kam slunce nechodí... (TV film)
Lekce
Tajemství velikého vypravěče
Ženy v ofsajdu
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Pěnička a Paraplíčko
1969 Bellevue (TV film)
Pan Tau a samá voda
1968 Maratón
1967 Jak se krade milión
1966 Kočár do Vídně
1963 Maškaráda (TV film)
Na laně
1962 Prosím, nebudit!
1961 Procesí k panence
1960 Ledoví muži
Těžká Barbora (divadelní záznam)
1952 Začínáme žít (studentský film)
1950 Past
Zvony z rákosu

TV seriály

2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Opožděná vražda (E04)
2014 Bez hranic (TV seriál)
The Velvet Glove (S02E07)
2012 Život je ples (TV seriál)
2008 Hop nebo trop (TV seriál)
Ženy do větru (S02E03)
2007 Trapasy (TV seriál)
2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Vrah přichází včas (E05)
One for the Road (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
U konce s dechem (S01E16)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Otázka alibi (E03)
Omyl v lázních (E02)
Náhrdelník (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
Moje druhá první láska (E05)
Válka si nevybírá (E04)
1984 Sanitka (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Včelař (E04)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
Mimikry (S03E09)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Zákony pohybu (TV seriál)
Černý Petr (E03)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
Rukojmí v Bella Vista (S03E07)
Pán ze Salcburku (S03E01)
1977 Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Případ lichého střevíce (E06)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)

Dokumentární

2014 Hrdý na svůj klub
Tajemství Stelly Zázvorkové (TV film)
2010 13. komnata Iva Niederleho (TV film)
1973 Herci-novinári (TV film)

TV pořady

2005 Všechnopárty (TV pořad)
1999 NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace