Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od samého začátku prvního společného filmu Katharine Hepburnové a Spencera Tracyho létají jiskry - schyluje se k "válce pohlaví" mezi pohodovým autorem novinových sportovních sloupků a prvotřídní mezinárodní novinářkou... Film z roku 1942. (oficiální text distributora)

Recenze (42)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Hm, pěkné – film o emancipované ženě. Ale k jakému konci směřuje? Je to jen o Zkrocení zlé ženy. Aby manželství fungovalo, klečí Tess před Samem na kolenou a slibuje seknout se svojí kariérou a býti mu oddanou hospodyňkou. Jsou tam dobré screwball momenty a oddělování žloutků od bílků je boží, ale nahlížet ženu, která má ambice a chce se věnovat něčemu jinému než přípravě vaflí, luxování a rození dětí, jakožto automaticky sobeckou a bezohlednou osobu je tak zkreslující, jednostranný a ideologicky závadný pohled, že je celý ten příběh o ženské pseudoemancipovanosti jedině kontraproduktivní a k naštvání. Zpětně je dojem z celého filmu o to trpčejší, když víme, jak se Hepburn v osobním životě o Tracyho starala, jak se pro něj obětovala, kariéru odsunula do pozadí, aby mu mohla být oporou ve chvílích jeho konstantní krize, a ve finále s ohledem na jeho manželku, se kterou se nikdy nerozvedl, a z úcty k pozůstalým rodinným příslušníkům ani nešla na jeho pohřeb. Veřejnost se aktuálně pohoršuje nad údajně rasistickým Jihem proti Severu a kvůli vlně nevoli se k němu povinně volitelně dotáčí kontextové úvody, tak by bylo fajn, kdyby taky přišla řada na stejně tak důležité úvody o problematických genderových otázkách v klasické hollywoodské kinematografii. Tehdy byl prostě každý film v určitém ohledu ideologicky závadný, ať už chcete nebo ne. Amen. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Woman of the Year mě bavil od samého začátku zejména díky hereckému duu Spencer Tracy a Katharine Hepburn, kteří svoji genialitu v tomto složení potvrdili ještě mnohokrát. Příběhem není tento snímek vůbec špatný, vtip je tu decentní a značně mě pobavil Spencer Tracy sledující Katharine Hepburn snažící se v kuchyni vařit či péct. Zábavná je také scéna s baseballem. Zaujme rovněž dramatický prvek v příběhu, který děj značně okoření a strhne mu nálepku "romantická limonádka". Hodnotím velmi pěknými 4*. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal, že ty herecké výkony jsou prostě povedené a Spencer Tracy si s Katharine Hepburn dokonale sedli, což předvedli vícekrát. Jenže pak jsem si uvědomil, že to jsou právě ty herecké výkony, které tak vynikají v jinak ne příliš zajímavém příběhu, který vás sám o sobě nedovede úplně strhnout. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Taketo starinky mam najradsej - suboj pohlavi. On - Spencer Tracy versus ona -Katarina hepburnova. A k tomu genialne dialogy, kulisy, reziser George Stevens /Annie Oakley 1935, Rozruch ve Meste, Gigant 1956/ trafil do cierneho. Skoda, taketo filmy sa dnes uz netocia - ono aj stari kvalitni herci vymreli . 100 % ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Sánka dole. Fantastická vzťahovka s úžasným hereckým duom Hepburnová/Tracy ( tá manželská chémia je nenapodobiteľná), roztomilým humorom a občasnou nepríjemnou dramatickou scénou. Film pri ktorom som nechcel aby skončil 10/10 Prečo niečo také nevieme natočiť u nás? P.S. etuda Hepburnová vs. kuchyňa mi úplne pripomenula moje kuchárske pokusy ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Scéna ve filmu, kdy Tess (Katharine Hepburn) převrhne sklenici s vodou, byla ponechána, přestože se jednalo o chybu ze strany Hepburn, která zvládla při uklízení vody bez problému odříkat text. (Pavlínka9)
  • Katharina Hepburn mluví ve filmu celkem šesti jazyky, a to anglicky, francouzsky, řecky, španělsky, německy a rusky. (Terva)

Reklama

Reklama