Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický akční snímek „Stopař" byl natočen podle sámské legendy z 12. století. Vypráví příběh mladíka, který se stal svědkem toho, jakjeho rodiče spolu s mladší sestrou zavraždila skupina Čudů - nejobávanější kmen v oblasti dnešního severního Ruska. Mladík je zajat a přinucen stát se stopařem ve službách nájezdníků, kteří chtějí zničit jeho kmen. „Stopař" je významným snímkem ve filmové historii, v neposlední řadě i proto, že se jedná o první film, který byl natočen v sámském jazyce. (Severská filmová zima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem na to narazil při hledání filmu Stopař s Rutgerem Hauerem a vzpomněl jsem si, že jsem tohle vlastně viděl taky. Já nenávidim zimu a tenhle film na mě působil úplně mega depresivně. Prostě film, kde celou dobu vidíte jenom sníh, led, eskymáky a sněhuláky, se mi nemůže líbit už z principu. Jo a navíc si tam při nějakym rituálu flušou do xichtu a pak si tady někdo bude stěžovat, že Klub sráčů je nechutnej. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Mezi Saamy se tento příběh předává z generace na generaci už téměř 1000 let..... Když vám vyvraždí rodinu, je jedno jestli jste Japonec nebo Laponec. Touha po pomstě je na rozdíl od způsobu jak jí dosáhnout všude stejná. Film z prostředí jaké známe z pravěku, noci jsou stále chladnější a tmavší, lidí pomálu, a když je 15 minut do konce, nechápu chlapce, jehož neomlouvá ani to, že je jeho mysl zastřena myšlenkami na pomstu. Všechno skončí samozřejmě tak, aby film mohl být nominován na Oskara, ale tam uvnitř mě hlodá ono ale…. Každopádně je to film, jaký jen tak někdy a někde neuvidíte! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět novodobé Lovce mamutů. 2.) Připravujete se v ZOO vyzvat na souboj medvěda. 3.) Zjistím, co má R.Hood společného s Laponci. 4.) Hledám netradiční jméno pro svého potomka. 5.) ALE HLAVNĚ – mám rád příběhy o pomstě! PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,STRATILI SME SVOJHO STOPÁRA. ALE NA DRUHEJ STRANE SME ZÍSKALI INÉHO." __ Keď pred mnohými rokmi (cca 1997) vysielala tento film Markíza dostal som info aby som si ho pozrel, keďže mal byť údajne z prostredia vikingov. A aj keď v ňom nakoniec žiadne lode s dračími hlavami a divokí barbari s rohmi na prilbách neboli, filmom som nijako výrazne nebol sklamaný. A predsa len ako upozorňuje už úvod filmu, jedná sa o takmer 1000 ročnú legendu, takže pravda možno bola vzdialená niekde za najbližším fjordom. Za pomerne univerzálnym názvom sa však skrýva parádne dobrodružstvo, zo začiatku s mierne ošúchaným príbehom, ktorý sa postupne vydáva svojou vlastnou originálnou cestou s radom mytologických prvkov aby vyvrcholil vo finále, aké sa len tak nevidí. To všetko za prispenia pôsobivej kamery, naturalistického prístupu réžie a dobre vybratého obsadenia (krvilační Čudovia sú naozaj desiví). Už len nominácia na Oscara potvrdzuje, že medzi tými desiatkami rovnomenných filmov patrí tomuto ,,Stopárovi" jedno z popredných miest. (211. hodnotenie, 24. komentár k filmu) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Žiadny človek sa nemôže odtrhnúť od celku." Legendicko-dobrodružný film zo zasnežených nórskych exteriérov, ktorý je okrem iného aj ukážkou stredovekého života a ľudových tradicií "stopárov" v severských krajinách. Malé pochybnosti, či malo zmysel dívať sa na takýto drsný film plný krvavých mrtvôl a surových bitiek, úspešne vyvážilo silné vyvrcholenie so záverečným posolstvom hrdinskej obetavosti. Mrazivá atmosféra, pravidelné stupňovanie napätia a doslova autentické stvárnenie hrôzostrašného kmeňa Čudov, ktorí sa divákom určite tak skoro z pamäte nevytratia. 90% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Příjemný norský snímek, taková dobrodružná akčňána o pomstě, z blíže neurčené doby. Život místních je vykreslen až skoro s folklórní výpravností - ne teda až s takovou jako třeba v Mollbergově opusu Země je hříšná píseň, ale i tak víc než precizně. Samotný děj je celkem dost jednoduchý, což vůbec není na škodu spíš naopak. Čudové jsou dobře zahraní chladnokrevní zabijáci, ústřední postavy zase v pohodě sympaťáci (Sahve je pohodářka :-) ). Kapitola sama o sobě jsou záběry severských krajin a přírody - úchvatná věc. Včetně celkem fajn atmosféry, ve které se místy blesknou až trochu ambientní momenty. Fajn snímek, potěší. A viděl jsem sobího býka, je to sympaťák na entou, heč :-) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle staré sámské legendy. (Marek#33)
  • Podle Čudů, kmene nájezdníků z tohoto filmu, se pojmenovala norská blackmetalová kapela Tsjuder. (Šakalík)
  • Hlavná záporná postava, resp. vodca Čudov, ktorého vo filme stvárnil Helgi Skúlason, nepovie počas celého filmu ani jedno jediné slovo. (MikaelSVK)

Související novinky

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama