Reklama

Reklama

Contronatura

  • Itálie The Unnaturals (více)

Obsahy(1)

Režisér Antonio Margheriti natočil krimi/horor, který připomíná klasické německé Wallacovky šedesátých let stejně jako italský gothic horor. Při prudké bouři uvízne skupina pěti lidí, tři muži a dvě ženy, v osamoceném domě. Hostitelem je muž a jeho matka, která v následující spiritistické seanci, které se zúčastní i stávající hosté, působí jako médium. Vyjde najevo, že každý z přítomných návštěvníků má ve své minulosti nějaký trestný čin. Z domu není úniku, a tak dochází k osudovému vyrovnání. (curil)

(více)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Další Margheritiho lahůdka, některými odborníky označována za jeden ze tří jeho nejlepších filmů, nebo za jeden z nejlepších pozdních gotických hororu (i když tady to označení není tak úplně na místě). Co do žánru tak je to skutečně velmi obtížně zařaditelný film, navzájem se zde prolínají 60's Wallacovky, italské giallo (tou dobou už skoro na samém vrcholu), právě onen gotický horor, nechyběly zde ale ani prvky z čistě plnohodnotného hororu, a tak trochu i mistr Bava. Noční bouří zmítaná skupinka 5 lidí najde útočiště v jednom izolovaném starém domě - jak později zjistí bez možnosti úniku (byla to jen náhoda nebo osud?), kde se společně s hostitelem a jeho matkou zúčastňují poněkud morbidní seance, kdy matka funguje jako prostředník. Ve filmu není žádné kladné postavy, všechny zúčastněné osoby mají za sebou velmi temnou minulost, kterou tady vidíme díky šikovně vloženým flashbackům! Film je založen na téma "pomsty a spravedlnosti" vykonanou nadpřirozenou mocí a odehrává v 20 letech minulého století v Anglii. Scénografie je úžasná, snímek má skutečně luxusní klaustrofobickou a znepokojující atmosféru, nechybí ani nahota a lesbické erotické scény (na svou dobu docela odvaha), nádherný soundtrack (Savina) zde také perfektně hodil, později znovu použitý v několika filmech, např. v "La notte dei Dannati". Po technické stránce velmi dobře natočený film, s dobrým scénářem, plným tajemství, intrik a s mnoha zajímavými zvraty. Film který nenudí, film který vás chytne hned na samém začátku a až do konce nepustí. PS; Režiséŕ Kubrick pokud náhodou viděl tento film, tak se právě nejspíš zde inspiroval jednou slavnou sekvencí, kterou použil ve svém majstrštyku "Shining"! 3,5/5*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní krimi není tak dobré, jako západoněmecké kriminálky, především wallaceovky, šedesátých let, ani jako italské horory stejného období. Není to ani příliš povedený film od Margheritiho, který má řadu lepších. Dvě dějové linie se prolínají od chvíle, kdy skupina lidí zapadne během noční bouře s autem v lese na cestě do blackwoodského panství - tady jsem si vzpomněl na vynikajícího Der Hund von Blackwood Castle - a musí vzít za vděk pohostinství nejbližšího domu. A zatímco blesky křižují oblohu a z nočního nebe se linou nekončící kvanta vody, je divák zasvěcen do zločinu, s nímž jsou někteří aktéři spojeni. Vedle rozhovorů, konfliktů a spikleneckých snah je snímek lehce okořeněn o několik poetických lesbických scén, co na svoji dobu příliš odvážné nebyly. Závěr je vskutku epický, ale divákovi je osud postav lhostejný. O gotický horor se nejedná, z něho si film půjčuje jen bouři a kulisu  starého domu, a to není mnoho. Film má naštěstí milosrdnou stopáž, i tak se ale některé scény z minulosti dost vlečou stejně jako postupné odhalování pravdy v domě. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Temný film s absencí kladných postav. Všichni jsou nějak namočeni v trestných činech. V bouřce se skupinka tří mužů a dvou žen nedobrovolně dostane do osamoceného domu v lesích a pomocí spiritismu místních obyvatel je jim připomenuta jejich minulost. Kvalitně natočená beznadějná dekandence, která nepatří mezi mé oblíbené náměty, ale je nutno přiznat, že Margheriti umí. Italští a západoněmečtí herci, prvky krimi, thrilleru, mysteriózní, jemně erotické a v milié trošičku i gothic horror... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Asi Margheritiho najtemnejsi film, ani jedna postava nebol kladna ....herci mne neznami... a dobre, ze sa rozidem v hodnoteni s Karlom Chrochtom. Tomu, co tu Karel napisal, aj tak neverim : 30 % ()

Reklama

Reklama