Školní komedie debutujícího režiséra Zdeňka Trošky s lehkou detektivní zápletkou. Malý Honzík sní o tom, že při správné strategii propadne zpátky do milované školky, zatímco jeho starší sestra Jolanka bolestně prožívá první dětskou lásku i nespravedlivé obvinění z krádeže luxusních bot. A tak začíná jedno velké pátrání po neznámém zloději obuvi a svršků ze školních šaten. (Magic Box)

(více)

Dinsberg

všechny recenze uživatele

Film, který je blízký snad každému, kdo chodil do školy. Ať už jde o zachycení různých žákovských i učitelských typů či zachycení generační "bitvy" mezi nimi. Ať už jde o první lásky, které neodmyslitelně patří k oněm bezstarostným školním letům. Co víc dodat? Snad jen, že Zdeněk Troška v té době opravdu ještě točil filmy a ne žádný kameňákovský odpad. Bohužel podobný film už asi nikdo nenatočí, protože téma není dost atraktivní a doba už školské poetice nepřeje. Srovnávat Botu třeba s Vorlovým Gymplem je pro mě naprosto zcestné. To je jako porovnávat Cameronova Avatara s Cameronovou Piraní 2. ()

Krchy

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem to viděl snad dvacetkrát a klidně se na to podívám i dneska, je to prostě taková ideální pohodička na víkendové zabití času. Sice mě ten malý kluk s každým dalším podíváním irituje víc a víc, ale zatím to mez nepřekročilo a nostalgický návrat do školních lavic (archetypy školníka a chemikářky snad někde musí pěstovat, přesně jsem v nich poznal ty své :) ) to hravě přebije. A Nosál rulez! :) ()

Pierre

všechny recenze uživatele

Troška se toho filmu ujmul, protože nikdo jinej ho točit nechtěl. Však ani nenapsal scénář a možná právě proto se jedná o snesitelnou záležitost, která ovšem člověku v hlavě moc dlouho nezůstane a i těch 71 minut se zdá být dlouhých. 80.letá se tady projevují tím nejhorším způsobem. Petra Kotvalda si připomeneme Holkami z naší školky a pak nějakým pro mě neznámým (a ještě horším songem.) Fuj! No buďme rádi, že se to obešlo bez Míši Davida. ()

Ryuuhei

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že se obecně v těchto českých filmech z prostředí škol příliš tlačí na pilu. Nebo byly třídy opravdu plné uřvaných pitomců postrádajících respekt? Nemyslím si. O 15 let později tohle za mě nebylo ani zdaleka. Ale berme to jako fikci. Koukat se na to dalo, za nejlepší část považuju tu závěrečnou. 60% ()

A.L.E.S.

všechny recenze uživatele

Já počkám, já má času dost! Pořád jsem nevěděl, kde ve filmu jsem slyšel Hložka a Kotvalda zpívat o holkách z jejich školky, až jsem došel na Troškův film. Dále to byl maličký Martin Šotola, který se blýsknul v trilogii Slunce, seno... Docela příjemné, někdy bych se na to koukl znovu. Kam se na to hrabe dnešní "Gympl"??? ()

• Do konkursu na roli Michaely Lamkové, kterou nakonec hrála Milada Štýbrová, se přihlásila i Veronika Kánská, která později ztvárnila Blaženu v trologii Slunce, seno...  (Peregrina)
  • V castingu na roli Lamkové zbyly poslední tři uchazečky. Vítězná byla Milada Štýbrová a zbylé dvě byly Veronika Kánská a Petra Pyšová. Ty se o půl roku později objevily ve filmu Slunce, seno, jahody (1983) v rolích Blaženy a Miluny. Režisér Troška tak na tyto postavy již nedělal žádný casting, jen si vzpomněl na poražené finalistky z castingu na film Bota jménem Melichar a rovnou je obsadil do filmu Slunce, seno, jahody. (Lajty)