Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mimořádný úspěch pohádky Princezna ze mlejna tvůrce přímo vybízel k pokračování. A tak se zrodila další pohádka – a neméně půvabná. Čeká vás opět spousta pěkných písniček (O tureckým kraji či Vím jedno údolí), rovněž se znovu setkáte v krásné české krajině i s dobráckými strašidly. První díl skončil svatbou a už se zdálo, že po narození malé Terinky se v pohádkovém mlejně zabydlí štěstí natrvalo. To se však ani trochu nelíbí knížepánovi (O. Ševčík), který si na půvabnou Elišku (A. Černá) nepřestal myslet. Se svým oddaným sluhou Žánem (L. Županič) vymyslí lest a Jindřicha (R. Valenta) pošle na vojnu proti Turkovi. Zámecký pán se ale naivně domnívá, že tím má do mlejna cestičku otevřenou a u Elišky vyhráno. Jenže ve mlejně, jak známo, bydlí šikovná a veselá strašidla – čertík (Y. Blanarovičová) s vodníkem (J. Zindulka) – a ti určitě Elišce pomohou… (Česká televize)

(více)

Recenze (365)

akisha 

všechny recenze uživatele

Sledovat v kuse tenhle blitek se prakticky nedá. Obzvlášť zvuková stopa je napřesdržku. Doma jsme naznali, že kdyby zmizely všechny uječený postavy, tak by se ten hodinu a půl dlouhej záběr na prázdnej mlejn docela dal. No, tož Jindřicha naverbujou, takže by konečně mohl na chvíli zmizet ze záběru, bohužel je ve filmu naprosto nepochopitelná linka s válkou, kde Jindřicha mučí chrchlající Přeučil, pak zas Jindřich s kamarády jen v trenclích dovádí ve vodě a nakonec všechny krom něj vyvraždí nájezd Turků a Jindřich málem uhoří. Ovšem co se děje v "české kotlině" je ještě větší peklo. Vlastně se tam neděje nic, než že všichni řvou a ječí, padají, útočí na ně zvířata a mlynáře berou záda. Nijak excelující Bílou vystřídala otřesná Absolonová. Já třeba myslela jen na to, jak by to bylo krásný, kdyby se tam zničehonic objevil John McClane a střelil toho uřvanýho dementa čerta do palice. Při odchodu by mohl odpravit ještě vodníka a zastavit se na zámku a zničit knížete. Myslím to vážně, když říkám, že tohle je fyzické utrpení, hlavně uši to odnesou. Radím nesledovat! ()

vZeč

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální zmohutnění celé mytologie, kdy se z malé jednoduché romanticky pohádkové zápletky stává ohromně komplexní epos, řešící otázky války, lásky, věrnosti i zrady. Mnohovrstevnatý příběh však není pouze o vypilovaných dialozích, ale národní umělec na režisérské sesli zde předvádí ohromné akční scény, velkolepé výjevy jak z jihočeských luk a hájů, tak na vojenská ležení kdesi, kde tráva neroste a pokládá tak divákovi otázku, jestli už dávno nemá točit v Hollywoodu minimálně nové Star Wars, protože minimálně novou trilogii překonává jedinou scénou s naprosto brilantně uchopenou postavou Čertíka. Erudovaný divák musí konsternovaně zírat, kolik témat a historicky důležitých otázek je Troška schopen vtěsnat do tak malé stopáže a věřím, že nejsem sám, kdo by si přál minimálně dvojnásobnou délku. Modlím se za režisérský sestřih, protože místy mi přišel děj mírně uspěchaný. Nicméně klobouk dolů před střihačem, kterému se povedlo film zkrátit tak, že nepřichází o žádný ze svých triumfálních kladů, které zadupávají veškerou porevoluční konkurenci do země. PS: Není to sice největší sračka, kterou naše malá kotlina vyblila, ale měl jsem zrovna psavou, když jsem měl v pazourách tuhle stránku... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„No ještě neco nebo co?“ Milé a úspešné pokračovanie úspešného a milého Troškovho originálu: ešte drevenejšie výkony ústrednej zamilovanej dvojice, ešte afektovanejšie výkony čerta a hastrmana/vodníka (čo beriem snáď ako pozitívum), ešte slabšia zápletka a ešte nádhernejšia príroda. Škoda, že Troška nedokázal dať dokopy aspoň 5 masovejších bojových scén so stovkami vojakov; tieto české akčné scény, v ktorých sa bije osem a pol vojaka, sú trápne. I tak ale časom určite rozprávková klasika. ()

Tequila odpad!

všechny recenze uživatele

Možná to není odpad, ale jen nevkusně infantilní, uřvaná, nosný příběh postrádající historka určená k výplachu dětských mozků. Ale tohle hodnocení je osobní. Dělal jsem promítače právě v době premiéry a věřím, že nikdo nemůže tento film nenávidět víc než já, který jsem si čertíkovo kvílení vytrpěl asi dvacetkrát ! ()

themic 

všechny recenze uživatele

Jedničce se to vůbec nerovná, sice nápad to má, ale zpracování nesahá ani po kotníky jedničky... Musim říct, že jsem byl ve Volyni zrovna, když se to natáčelo, takže jsem měl možnost vidět jak se natáčí "film"... Film jen v uvozovkách, protože tohle není film... Troška se ve druhém dílu opravdu nezapřel..:D Pamatuju, že jsem na tom byl v kině a nepřišlo mi to na poprvé tak špatné, ale když na to koukám po 7letech, můj názor se změnil..:) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (29)

  • Když je čarodějnice (Monika Absolonová) s čertem (Yvetta Blanarovičová) na zámku u knížepána (Oto Ševčík), uvidí šlehačkový dort a chtějí ho ochutnat. V pohledu zepředu sáhne do dortu, pak je pohled zezadu, kde je dort vidět celý a neporušený, a poté opět pohled zepředu, kde je ale dort najednou zase rozhrabaný od čarodějnice. Do toho má čarodějnice ruce čisté. (Jimmy15)
  • První klapka padla 21. června 1999 v Zálužanech u Čimelic. (M.B)
  • Ivo Ševčík uvedl, že scénu, kdy k zámku běží s jednou botou, si vymyslel sám. Dále také uvedl, že zámecká cesta byla ze štěrku, díky čemuž si herec rozedřel patu. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama