Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve dvacátých letech dvacátého století panuje v Číně chaos. Jednotliví generálové ovládají různě velká území a bojují mezi sebou o moc. Naproti tomu podzemní hnutí Sun Jat-Sena se pokouší uskutečnit revoluci a sjednotit zemi pokud možno bez přílišného použití násilí. Příběh nás zavede mezi tři mladé ženy a dva mladé muže, kteří se shodou okolností potkají v Pekingu. (Vavča)

(více)

Diskuze

KlonyIlony

KlonyIlony (hodnocení, recenze)

PS k obsahu: Když SJS sjednocoval zemi během období warlordů, dělal to jako vůdce vlády v Kantonu, která měla vlastní armádu, ne pomocí špionů, jako v dotyčném filmu.

KlonyIlony

KlonyIlony (hodnocení, recenze)

Něco k historii: Vavča v komentáři píše, že období warlordů bylo o restauraci císařství, což není pravda v případě Yuan Shikaie (doba, kdy se příběh odehrává), který se chtěl stát císařem, Puyi sice byl v roce1917 na pár dní restaurován generálem Zhang Xunem, vzápětí byl ale sesazen jiným warlordem Duan Qiruiem.
V obsahu Vavča píše, že se Sun Jatsen v období warlordů sanžil o revoluci, formálně ale Čína už republikou byla. Sun Jatsen byl známým zastáncem násilí a terorismu, ne zastánce nenásilí, jak tvrdí Vavča. Ve velkém vydával například zpisy teroristy a rasisty Zou Ronga. Při revoluci spoléhal na násilí, s ním spojené tajné společnosti a revoluční spolky se snažily infiltrovat armádu a záskat ji pro odboj proti Mandžuům, připravovaly politické atentáty, měli vojenské výcvikové tábory.

na příspěvěk reagoval Vavča

Reklama

Reklama