Reklama

Reklama

Tetsuo

(festivalový název)
  • Japonsko Tecuo (více)
Trailer
Japonsko, 1989, 67 min (Special Edition: 69 min, Director's Cut: 77 min)

Obsahy(1)

Čiernobiely príbeh dvoch mladých mužov, ktorých osudy spojila nešťastná náhoda. Japonský kultový režisér Shinya Tsukamoto vytvoril na základe celkom jednoduchej myšlienky pôsobivý, ale predovšetkým kontroverzný film, v ktorom sa muž začne meniť na kovové monštrum. (Furmi)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

ancientone 

všechny recenze uživatele

Skrúcanie sa niekde v epicentre industriálneho beztvarého Chaosu. Je veľkým pôžitom vstrebávať všetky tie hlboké surrealistické vŕtance priamo do temena, podfarbené jasnou surovou kritikou pohlcovania sveta všetkým mechanickým, kovovým - industriálnym na úkor všetkého pôvodného prírodného (najtrhnutejšia metafora je "vŕtačka-penis", alebo ako to nazvať). Kultový kusisko v rýchlom slede sa mrviacej a korodujúcej industrializácie sveta. "SPOLU NECHÁME ZHRDZAVIEŤ CELÝ SVET!" ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Film hodnotím 3* jen pro hudbu který je parádní(existuje ale mnoho verzí já viděl verzi s Rave hudbou),jinak je to bizarní ne moc dobře natočená konina která mě nebavila. Vlastně jsem spíše poslouchal hudbu a byl na mobilu než abych tohle sledoval. Ale to co jsem pochytil byly jen bizarní scény kde se kamera nezastavila. A ani kdyby mi tu někdo odvyprávěl příběh tak bych nevěděl o co jde. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Jeden z najdivnejších filmov, aké som kedy videl, pri ktorom ma napadajú iba dve možnosti ohodnotenia: nula a 100. Mňa to dostalo originalitou (môžem bez váhania povedať, že erekcia takýmto spôsobom vo filme použitá ešte nebola) a šialeným čiernobielym spracovaním. Keď ale od filmu potrebujete hlavne dej a vadí vám surealizmus (vo veľkom množstve), vypnite to radšej už cez úvodné titulky. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Tak asi takhle si představuju peklo... Tetsuo vypadá jako něco mezi šíleným hudebním klipem k nějakýmu industriálu, nefalšovaným hororem (scéna v metru, kdy úředníka začne pronásledovat chodbama žena s podivným pařátem je zatraceně děsivá) a zhuleným snem surrealistického umělce. Mimořádně působivý a rozhodně nezapomenutelný zážitek. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Jako surreálný experiment, který ukazuje deformaci lidského těla kovem, je to ok. Jako šokující a zneklidňující zážitek je to ok. Jako plnohodnotný film to bohužel ok není. Zvrhlá a divná podívaná, která svou formou a stylem baví asi tak prvních deset minut a pak se ztratí ve změti šokujících a absurdních výlevů jako z toho nejhoršího snu. Chválím sice narativní kličky a odvahu tvůrců, ale bohužel nejsem z těch, kteří oceňují epileptický střih a japonské úchylárny typu "jak lze provrtat při erekci stůl" nebo "znásilňování trubkou do zadku" bez hlubšího sdělení. Jistou kultovost a řady obdivovatelů to ale jistě má. Pokud bychom ovšem chtěli slovo cyberpunk, dá se sáhnout po mnohem kvalitnějších kouscích... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Kyberpunkový horor natočil Cukamoto na 16mm černobílý materiál a původně putoval pouze na videotrh. Postupně se z něj ovšem stala kultovní záležitost a v roce 1992 pronikl dokonce na plátna amerických artových kin. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Natáčení trvalo více než rok a půl, a přestože se během něj Cukamoto rozešel s většinou členů štábu ve zlém, výsledek jej katapultoval mezi nejvyhledávanější autorské tvůrce 90. let. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Významný spisovatel a filmový kritik Stephen Holden z New York Times popsal film jako snímek s hyperkinetickým tempem a divoce zkresleným herectvím, rovněž se zvráceným smyslem pro humor. Dospěl k závěru, že tento film je pouze pro milovníky podivných filmových žánrů a klasické obecenstvo může hodně pobouřit. (Emo-haunter)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno