Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z kľúčových amerických nezávislých filmov 90tych rokov od jedného z jeho najvýznamnejších predstaviteľov. Idaho prekvapí svojou tabu témou a celkovým depresívnym spracovaním, ktoré sa nikdy neuchýli k zjemňovaniu alebo idealizovaniu situácie. Mnohých možno prekvapia sugestívne kvalitné herecké výkony mladých začínajúcich hviezd, okrem Phoenixa hlavne dnes prevažne komerčného Reevesa. Film má povesť nezávislej "bomby". Páčil sa mi, ale za "bomby" považujem iné snímky. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí nehybně jako modla na lesním svatišti. Nechce se hnout, jelikož je nadvakrát ukotven do skály. První ukotvení obstarává Keanu Reeves. Do role člověka na scestí, který nepatří ani do světa prostitutů, ani mezi obyčejné smrtelníky, se hodí skvěle. Pomáhá mu v tom míšenecká geneze – jeho otec byl Číňan / Havajec, matka z Anglie. Jenže k čemu to, když herecky strádá a vedle Rivera Phoenixa nanejvýš přicmrndává. Druhý ukotvení je, jak jinak, pojetí filmu. Když už člověk vykácí les, měl by i vyklučit pařezy, zorat zem a zasít zrno. A na tohle Gus Van Sant shituje. Je spíš měkký než tvrdý. A poněkud sentimentální. S citem a opatrně hledá místo, kam každý z nás patří, a dobrovolně se tím vystavuje odcizení. Tímhle postupem ovšem riskuje, že mu podobně jako narkoleptik River Phoenix divák zničehonic usne. ()

Reklama

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že americká produkce může vytvořit něco takového. Toto je mé první seznámení se s tvorbou Guse Van Santa a musím říct, že start je velice slibný. Velice se mi líbí originální pojetí a pomalé tempo příběhu, poněkud zasažené patosem, mi rovněž vyhovovalo. Statické scény sexuálních aktů nemají chybu. Udo Kier se své vedlejší role zhostil skvěle. Veliká škoda Rivera Phoenixe - jistě by jej čekala slibná kariéra. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Homosexuální narkoleptik zamilovaný do svého nejlepšího přítele bisexuála. Už jen při téhle větě se mnoho lidí může odvrátit od shlédnutí My own private Idaho. Ale to udělají velikou chybu!! Film vypráví příběh ze života ulic prostitutů, kteří žijí ze dne na den. Od zákazníka k zákazníkovi. To by bylo ale moc jednoduché ;) Narkolepsie,s kterou se potýká jeden z hlavních hrdinů tak jen podtrhuje už i tak jeho ztrápený život. Syrovost, s jakou je film natočen je zároveň realitou, kterou i v současnosti žije velké množství lidí. Neustálé probouzení se Mikea na místech, která si nepamatuje, jak se tam dostal a kdo ho tam hlavně přemístil. I tím film získává na rychlosti. Ale nejlepší? - Statické, zpomalené znázornění sexuálních poloh :) ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

To, že je to docela buzeranskej film mě docela štve, ale není to pro buzeranti určené...Je to taková roadmovie o dvou prostitutech. Jeden z nich hledá svoji matky a druhý přemýšlí o své budoucnosti. Nejvíc smutné a někdy i vtipné je, že ten co hledá matku trpí Narkolepsíí (z nenadálého stresu usne). Hlavně se mi to všechno líbilo, že se film hrozně držel při zemi a byl velmi reálný. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • River Phoenix (Mike Waters) se nedostavil na premiéru filmu, jež se konala v New Yorku. Neměl rád létaní a cestoval jedině autem nebo vlakem. Pokusil se tedy řídit ze svého rodného města na Floridě do NY, avšak nestihl to včas, a tak se premiéra uskutečnila bez něj. (Kacitr)
  • V první kavárenské scéně hraje na pozadí písnička "Too Many Colors" od River Phoenix's Band, Aleka's Attic. (ČSFD)
  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)

Reklama

Reklama