Reklama

Reklama

Mé soukromé Idaho

  • USA My Own Private Idaho (více)
Trailer 1

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí nehybně jako modla na lesním svatišti. Nechce se hnout, jelikož je nadvakrát ukotven do skály. První ukotvení obstarává Keanu Reeves. Do role člověka na scestí, který nepatří ani do světa prostitutů, ani mezi obyčejné smrtelníky, se hodí skvěle. Pomáhá mu v tom míšenecká geneze – jeho otec byl Číňan / Havajec, matka z Anglie. Jenže k čemu to, když herecky strádá a vedle Rivera Phoenixa nanejvýš přicmrndává. Druhý ukotvení je, jak jinak, pojetí filmu. Když už člověk vykácí les, měl by i vyklučit pařezy, zorat zem a zasít zrno. A na tohle Gus Van Sant shituje. Je spíš měkký než tvrdý. A poněkud sentimentální. S citem a opatrně hledá místo, kam každý z nás patří, a dobrovolně se tím vystavuje odcizení. Tímhle postupem ovšem riskuje, že mu podobně jako narkoleptik River Phoenix divák zničehonic usne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $6,401,336Tržby Celosvetovo $8,600,000║ Film trpí na samoľúbosť Gus Van Santa, jeho umelecká avangarda ide akurát tak do prázdna, je to bez účelu, herci(Phoenix, Reeves) sú výborný o tom niet pochýb ale v tak rozpačitej réžii nemajú šancu viac s toho vybúchať. /40%/ ()

Reklama

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně silně osobní zážitek se solidními hereckými výkony, na druhé straně více než divný patvar který vlastně pořádně neví čím chce být. Do toho nemalé množství chyb které se jen tak omluvit nedají. Holt tento Gusův opus není pro každého a já jsem toho jasným příkladem. Za množství nápadů a modernizaci díla největšího literárního klasika si zaslouží Mé soukromé Idaho tu třetí hvězdu, nicméně objektivně by to bylo na čisté dvě. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Hořkobolný příběh mladíků, jež si vydělávají prostitucí. Gus Van Sant si vybral skvělou kombinaci : + Rivera Phoenixe a Keanu Reevese. Potřebovali to hrát spolu, tím to dostalo správnou citovou hloubku. Mike a Scott v pomalém tempu, ale výtečné. Snad si River Phoenix našel své soukromé krásné místo.......aspoň na chvílí, než nás navždy opustil se svým hereckým talentem. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velká škoda talentovaného Rivera Phoenixe, který se v roce 1993 smrtelně předávkoval v klubu Viper Room. Zlé jazyky tehdy tvrdily, že ho partička sjetých kamarádíčků, tehdy začínajících floutků, dneska všeobecně známých super hvězd, vytáhla na chodník a šla se bavit do klubu dál. Až dokud Rivera nenašla jeho sestra, která zahájila resuscitaci. Ale postupem let se takové velké bulvární sousto upravovalo a uhlazovalo, však kdo by se pouštěl do takových oblíbených jmen, život mu to stejně nevrátí, že ano... S Keanu Reevesem si dva roky před tragédií zahráli v tomto nezávislém snímku mladé prostituty a to tak, že z toho běhal mráz po zádech.. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Postavy se jmenují Mike a Scott podle opravdových prostitutů, kteří byli Van Santovi inspirací pro vůdčí charaktery filmu. Objeví se v roličce ve scéně v kavárně. (aluna)
  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)
  • River Phoenix (Mike Waters) se rozhodl přepsat scénu u táboráku. Nový scénář sepisoval na malé útržky papíru. Gus Van Sant byl překvapen, když mu River sdělil, že ještě skládá písně. Překvapenější však, když ho požádal o předělání scény. Režisér ale neměl nic proti, měl k Riverovi naprostou důvěru. Prozradil mu, že jeho scénář ke scéně je lepší než původní. (Kacitr)

Reklama

Reklama