Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pořadem z cyklu Úsměvy světa tentokrát provází J. Jirásková, která v úvodu diváky seznámí s životopisem francouzského spisovatele G. Courtelina. Dále následují dvě jeho soudní frašky, odehrávající se v Paříži roku 1900... V první soudničce je muž, vyznavač filozofie sebeobrany, žalován pro urážku veřejné mravopočestnosti, protože na veřejnosti vystavoval na odiv své obnažené pozadí. Hájí se tím, že to bylo v jeho vlastním bytě a že dotyční ho viděli proto, že byl v úrovni jeho okna postaven pohyblivý chodník, kterým se dopravují návštěvníci na světovou výstavu. Tito lidé mu koukají do bytu a znepříjemňují mu život. Zkoušel se proti tomu tedy bránit. Nikdo mu nedokázal nebo spíše nechtěl pomoci. Tak to řešil sám, a to velmi svérázným způsobem… Ve druhé soudní frašce se řeší případ hosta, který v restauraci inzultoval vrchního a majitele kavárny. Restauratér po něm žádá náhradu škody a bolestné. Příběh by dal zapravdu majiteli kavárny, jenže soudce se chce zavděčit obhájci obžalovaného, a tak je odsouzen žalující, který musí uhradit soudní útraty… (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oba příběhy jsou na dnešní dobu trochu rozvláčné, ale zejména ten druhý, kdy Voska nejprve vášnivě zastupuje žalovaného Nedělu jako advokát a -pak, když po nečekaném odvolání prokurátora je sám jmenován prokurátorem- pak pronese neméně vášnivě obviňovací řeč (!)... To je hodno důmyslu Moliéra, s nímž je Courteline pro své neobvyklé nápady srovnáván. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dvě povídky ze soudního prostředí od satirika Georgese Courtelineho, který sžíravě sjíždí tehdejší francouzskou justici a nejen ji. Svým stylem mě trochu připomíná našeho mistra výsměchu a ironie, Jaroslava Haška. Zpracování je hravé a humorné, každá povídka má společnosti se vysmívající pointu. Herci si to očividně užívají, zejména ve druhé povídce exceluje Milan Neděla a Jaroslav Štercl. Pořadem provází Jiřina Jirásková a představuje samotného spisovatele a dobu, v níž žil. Pěkně udělaný cyklus, v každém samostatném díle uvádějící jednoho světového autora. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama