foto

Eduard Dubský

  • nar. 19.11.1911
    Jihlava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 2.3.1989 (77 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eduard Dubský, vlastním jménem Neckář, pocházel z Jihlavy, kde studoval gymnázium a již tehdy se amatérsky zabýval divadlem. V roce 1931 v Jihlavě hostovala divadelní společnost Marie Zieglerové, kam Dubský nastoupil a působil u ní dva roky, následně jednu divadelní sezónu strávil v Tylově divadle v Praze-Nuslích. Po absolvování vojenské služby účinkoval v rámci divadelní společnosti J. Bittla (1935-1938) a pak nastoupil do Východočeského divadla v Pardubicích (1938-1940). Za války byl pak členem činohry Divadla moravskoslezského v Ostravě (1941-1945), po osvobození odešel do Prahy, kde se pak usadil natrvalo. Původně hrál v Realistickém divadle (1945-1947), pak v Divadle státního filmu (1948-1950) a nakonec se jeho domovskou scénou na více než třicet let stala Městská divadla pražská (1950-1984). Doménou Eduarda Dubského v divadle byly konverzační komedie; v mládí hrál role noblesních milovníků, později se přehrál do úloh šarmantních, leč úlisných seladonů, často se zkaženým morálním profilem.

Ještě ve svém ostravském angažmá začal Dubský natáčet krátké osvětové filmy, které v režii Bořivoje Zemana vznikaly v Baťových zlínských ateliérech. Když pak Zeman začal po válce točit celovečerní filmy, dvakrát svěřil Dubskému poměrně velkou roli – v psychologickém dramatu MRTVÝ MEZI ŽIVÝMI (1946) a v komedii NEVÍTE O BYTĚ? (1947). V následujících desetiletích pak Dubský sehrál ve filmu a televizi na šedesát rolí, vesměs však již vedlejších až epizodních. Často hrál v historických či životopisných filmech (REVOLUČNÍ ROK 1848, 1949; MIKOLÁŠ ALEŠ, 1951; ATENTÁT, 1964; PALETA LÁSKY, 1976 atd.), v dramatech, zřídka také v komediích pak hrál důstojníky, ředitele či úředníky, přičemž jeho postavy měly často podobný charakter, jaký zpodobňoval na divadelních prknech. V tomto směru je pro něj typická menší role světáka ve filmu HVĚZDA (1969). V drobných úlohách se objevil také v několika televizních seriálech. Zatímco ještě v 60. letech točil i několikrát ročně, v následující dekádě své aktivity značně omezil a jeho filmografie se uzavřela rolí kardinála v kostýmní komedii PAN VOK ODCHÁZÍ (1979), kde mimo jiné také hrál jeho synovec Václav Neckář. Kromě filmu a televize působil Dubský také v rozhlase. Eduard Dubský zemřel v Praze 2. března 1989 ve věku 77 let.

Syn Eduarda Dubského Rupert Dubský začínal jako dětský herec, později odešel do Švýcarska, dnes působí jako úspěšný divadelní režisér a libretista. Mladší bratr Eduarda Dubského, Václav Neckář, přijal taktéž umělecké jméno Dubský a působil také u divadla. Václavovi synové Václav Neckář (*1943) a Jan Neckář (*1949) se pak výrazně prosadili v populární hudbě.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1979 Pan Vok odchází
Poprask na silnici E 4
1977 Malér (studentský film)
O líném Honzovi (TV film)
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
Všichni proti všem
1976 Nezbedná pohádka (TV film)
Noc klavíristy
Paleta lásky
1975 Tam, kde hnízdí čápi
1974 Za volantem nepřítel
1973 Hroch
Vídeňská krev (TV film)
1972 Lupič Legenda
Magnolia (TV film)
Miláček (TV film)
Pan Tau to zařídí
1971 Mrtvý princ (TV film)
1970 Na kolejích čeká vrah
Pan Tau a Claudie
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
Silvestrovský trapas (TV film)
Svatby pana Voka
1969 Bližní na tapetě: Nactiutrhač (TV film)
Hádavá pohádka (TV film)
Hvězda
Případ pro začínajícího kata
1968 Maratón
1967 Inzerát (TV film)
Pinocchiova dobrodružství (TV film)
Pozdní doznání (TV film)
1966 Flám
Maigret a smutný Alfréd (TV film)
Ministerstvo strachu (TV film)
Slečny přijdou později
U telefonu Martin
1964 Atentát
Strakatí andělé
Třináct minut (studentský film)
Zlatokopové z Arkansasu
1963 Hlídač dynamitu
1962 Neklidnou hladinou
Pevnost na Rýně
Zámek pro Barborku
1961 Chvíle rozhodnutí (TV film)
Ledové moře volá
1960 Nenávist (studentský film)
1959 Letiště nepřijímá
1958 O věcech nadpřirozených
Smrt v sedle
Zde jsou lvi
1957 Florenc 13,30
Generál Washington a čaroděj (TV film)
1956 Nevěra
Přišel na návštěvu
Zaostřit, prosím!
1955 Z mého života
1953 Americké řešení (studentský film)
1952 Únos
1951 Mikoláš Aleš
1950 Malý partyzán
Vítězná křídla
1949 Revoluční rok 1848
1948 Dvaasedmdesátka
Svědomí
1947 Až se vrátíš...
Čapkovy povídky
Nevíte o bytě?
1946 Kdo je vinen?
Mrtvý mezi živými
Muži bez křídel
Právě začínáme
Průlom
1945 Tři knoflíky

TV seriály

1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Povážlivý úspěch (E02)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Romance o nenápadné paní (S02E03)
1975 Matka (TV seriál)
Před požárem (E03)
1971 Rozsudek (TV seriál)
1969 Kamarádi (TV seriál)
Pan Tau (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Malý a velký vrah (E02)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace