Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(10)

Obsahy(1)

Príbeh Rodriga Díaza de Vivara (Juan Fernández), kastílskeho šľachtica a vojnového hrdinu, ktorého príbeh sa odohráva v stredovekom Španielsku. (maramashi)

Recenze (21)

Wotan 

všechny recenze uživatele

První díl docela navnadil, ale pak už to šlo pomalu z kopce. Ale pořád dobrý seriál na odreagování. Teda až na toho El Cida, kterej má charisma popelnice. Zato ale musí mít zuby ze železa, protože vydržet 5 dílů s permanentně zaťatou čelistí není jen tak. To taková Urraca nebo Sancho se povedli daleko víc. Celá série pokryje necelé první 3 minuty z tohoto krátkého dokumentu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ako sa z panoša Ruya stal hrdina s prezývkou Cid. Spokojnosť, dokonca veľká. Vlastne, ako tak rozmýšľam, je to asi najlepší rytiersky film/seriál od Kráľovstva nebeského. Pekný príbeh bez seriálových naťahovačiek, Denver je síce od všetkých o hlavu menší, ale hrá to výborne, solídne krvavé bitky, dobre zobrazený rozdiel medzi kresťanským a maurským svetom, dokonca aj tie "ženské dejové línie" sú znesiteľné (v týchto moderných spracovaniach klasík bývajú hrozne nasilu natlačené, ešte teraz mi je nevoľno z tej pomstychtivej lukostrelkyne v novom seriálovom Mene ruže). Fašisti na dobové reálie v tom zrejme sem-tam nájdu nejakú renesančnú stoličku a podobné blbosti, ale mňa tam nič nerušilo, dokonca som si vychutnával zaujímavé dobové vychytávky (Ježiš na kríži je pekne oblečený, bez krvi a tŕňovej koruny, rytieri pri turnaji nemajú medzi sebou ten plot, ale kľučkujú po kolbisku, drevce držia nad plecom a dokonca sa posmievajú chlapovi, ktorí drevec drží "novým normanským spôsobom" pod pazuchou, no a je tam čarovná scéna, v ktorej kočka princezná sedí na prevéte, dole chlapík s lopatou nakladá na voz čerstvé produkty a ona si potom z okolo sediacich vyšívajúcich dvorných dám vyberá, ktorú poctí tým, že jej chumáčom kúdele bude môcť utrieť zadok, čo sa aj naozaj stane). Bez obáv si to dajte, pre fanúšikov historických vecí povinnosť. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Cidovy city by byly dozajista raněny, vědět, že ho po Čárltnovi již podruhé ztvárnil nesympatický slizák a herec nevalných qalit. Jenže Cid už skoro tisíc let nic necítí, tudíž, jak by asi sám s bohorovným klidem prohlásil, „Joder!“ (pozn. překladatele: „Jebat!“). Tenhle Cid už není až tak proCIDěně svatý panic a pyjonýr jako jeho předchůdce, neváhá zasunout meč do jakékoliv pochvy, co se mu objeví v blízkosti pasu, a po druhé řadě se ještě pro samé prcání a zmítání se uprostřed bratrovražedných válek iberských degenerátů ani nedostal k vyCIDění jihu Španělska od islamistického moru. Takže, ač trochu telenovela, trochu fantasy a financující bolševický kokotporát udělal z jednoho krále sveřepého sodomitu a z jiného devianta, co se oženil s tranzistorem a mocinky se mu to líbí, Ciďáka překvapivě nehraje nějaký senegalský kabanos, postrádá to dávivý patos obvyklých anglosaských projímadel, jakž takž se to drží známých historických fucktů, je to na televizní poměry solidně výpravné, jakož i hlavopatoidně napsané, dobře zdramatizované, a utíká to rychleji než středověký řiťopich před inkvizicí. Být to trochu syrovější, temnější, špinavější a proeRkovanější, šel bych i do plných. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sice teď píšu komentář... pardon... recenzi (síla zvyku) k seriálu, ale už teď tuším, že půjde jen o první sezónu (leda by inkvizitoři na další řady nesehnali finance). Mně osobně se zdála být celá tato záležitost povedenou exkurzí do španělského středověku hlavně proto, že se zase nějaký aktivní jedinec neutrhl z řetězu a nepotopil to celé tím, že by si prosadil plnou plátovou. Tvůrci si dokázali pohrát s některými detaily (v jednu chvíli jsem si vzpoměl na seriál Černá zmije s popisem defekační místnosti s velkoryse pojatým a bohatě větraným odpadovým systémem), takže mi vůbec nevadilo, že manipulace a intriky zvítězily nad akcí technickým KO. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ČEKÁ NA TEBE SLÁVA, PTAČÍ CHLAPČE...“   Po prvním díle jsem měl strach, aby to nebyla nějaká telenovela. Zbytečně! Hodně se toho odehrává na čerstvým vzduchu, neříkám, že davových scén je hodně, ale nějakej ten kompars tady je (ta jedna velká bitva byla fajn). Intrikům vévodí ta, zabít krále a panoš Ruy je vcelku sympatická postava. Má to historickou váhu, takže se těším na pokračování.       /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mluvím s ptáky (lítajícími).  ///  Thx za titule „mejsy“.              PŘÍBĚH ****  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  * 2. série „…ŠTĚŇATA SE BUDOU PRÁT, DOKUĎ NEZŮSTANE JEN JEDNO…“ ///    Historickej seriál s intrikama v královský rodině a statečným Ruyem. Je v tom kus (Španělský) exotiky, ale hlavně chrabrosti a odvahy hlavního hrdiny. Navíc se nesnažej dělat z komára velblouda nafouknutejma epizodama. Mně se to líbí…   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Chci, aby mě sejmul někdo z rodiny.   /// Thx za titule „Tereza Němcová, Vít Bezdíček“ a „Nih“.  /// PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  * ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama