Reklama

Reklama

VOD (1)

Tři marseilleští policajti už mají po krk chytání malých rybek a hodlají rozprášit rozsáhlou drogovou síť. Klíčová informátorka si ale za svoje služby řekne trochu moc. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (127)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá kriminálka postavená na podobných základech jako nedávní, ještě o něco lepší, Bídníci. Trojice policistů jsou sympaťáci a ty dennodenní hovna, které musí řešit jim opravdu závidět nebudete. Občas mi to přišlo trochu přitažené za vlasy (akční sprinty kvůli pytlíčku trávy), ale o francouzské drogové politice vím kulový, stejně tak, jako tom jak to chodí na tamějších sídlácích.  Každopádně film mě bavil celou dobu a s hlavním triem jsem opravdu soucítil. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Žabožrúti sú zvláštni ľudia. Náboženské problémy vyriešili Bartolomejskou nocou, o prvé kolónie prišli za Francúzskej revolúcie, potom chvíľu bolo Bratstvo-rovnosť-sloboda (s gilotínami), ktorú Napoleon šíril kanónmi po celej Európe vrátane Španielska (kam sa Adolf nedostal). Vo WWI ich zachraňoval celý svet, v WW II bol Adolf cez nedobytnú Maginotovu líniu v Dunkirku za 17 dní. A zase ich zachraňoval celý svet. A nebolo toho dosť. Potupa vo Vietname, Alžíri, Maroku atď, koloniálne panstvo padlo ako domček z karát. A tak sa títo občania s Francúzskymi pasmi pobrali do druhej vlasti. Nasledovali ďalšie vlny migrácie a množenie. Ako to dopadlo ukazuje tento film. „Jenom na koních a ve dvou“ hovorí Igor Hnízdo v Obecní škole. Teraz tam platí „Jenom v obrnených vozidlách a ne míň ako jedna rota“. Žabožrút má typické charakterové  vlastnosti : je No. 1 šovinista v Európe, je arogantný a nikdy nepodrží ak je problém (či už pracovný, ľudský alebo napr. Mnichov). Keď mu dajú moc nasadí dvojrohý Napoleónsky klobúk a túži vládnuť železnou rukou. Divák si všimol aj nejaké tie facky pri výsluchu.  Ale má aj dobrú vlastnosť, pracuje len 35 hod/týždeň, je gurmán a preto má 2 hod obednú pestávku, problémy rieši slovom Merde. Čo už, aj  ich symbol Galský kohút aj keď je po kolená v lajnách  stále si spieva. Za cca 10-20 rokov vitajte v prvom Emiráte so šáriou v Európe. Ja sa vyhýbam už teraz - tam len pri núdzovom pristátí. Koniec Beaujolais a Champane, zostanú len syry. To ich dorazí úplne. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Klasické francouzské kriminálky ze staré školy dlouhodobě ctím, mj. pro obdivuhodnou schopnost tvůrců předat divákovi v atraktivním příběhu často i hlubší poselství se společenským přesahem. Tak teď jsem se pro změnu z Francie podíval na jeden současný, čerstvě do světa vypuštěný krimi thriller „nové školy“ a zdá se, že Francouzi v tomhle směru válí pořád. Od počátku mě Bac Nord strhlo svým svižným tempem, doslova adrenalinovou akcí (která naštěstí netvoří jen samoúčelnou atrakci, ale i pevnou součást děje) a k tomu přímo realisticky působivém prostředí současné Marseilles. Byl jsem vtažen do skličující reality, která pro tři sebeobětavé policisty vyvrcholí ještě nekompromisnějším vývojem situace a v nehostiném prostředí plné lidské špíny a bezútěšnosti nabídne další rány osudu. Na jedné straně ve mě stále víc sílel odpor směrem k zkorumpovanému systému velkoměstské policie, ale zároveň se postupně zvyšovaly i mé sympatie k hlavním hrdinům Cervovi a Yassovi a ani na chvíli mě nenapadlo se od dění odrthnout. Na to byl tento film až příliš skvělý a vlastně si od dob Mannova Zloděje (což je film z počátku 80. let) ani nevybavím žádný akční thriller, který by mě dokázal vedle strhující akce rozsekat stejným dílem i jako silné drama. Tohle mě dostalo natolik, že nemám důvod šetřit hvězdičkami a určitě se od Cédrica Jimeneze chci podívat i na tu předchozí marseillskou krimi. [90%] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

začíná se mi pomalu ale jistě stýskat po klasických francouzských kriminálkách s Belmondem,Venturou,Delonem atd.Ty nové jsou sice akční a řádně drsné,ale pomalu začínají být všechny na jedno brdo.Drsní,často zkorumpovaní poldové vs. svoloč nejtěžšího kalibru na kterou by platilo snad jen vybombardování celé čtvrti.Ony vůbec všechny tyhle filmy z jihu Francie ukazují tuhle kdysi "romantickou" zemi jako místo,kde by dobrovolně nechtěl žít vůbec nikdo.Bac Nord neurazí,ale je řada lepších...60% ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Poměrně působivé, ale jinak tuctové krimi drama o dobrých zlých policajtech a otrlých kriminálnících. Tvůrci svým hrdinům navíc okatě fandili a ušetřili si práci tím, že divák měl hned informace, které neměl jejich vyšetřovatel kvůli pozdějším obviněním z korupce a zapojení do organizovaného zločinu. Exarchopoulosová to celé prosvětlila. // 73% // P. S.: I kdyby byla v hlavních rolích čtveřice "poturčenců horších Turka" (Civilův otec se aspoň narodil na Francouzi kolonizovaném Tahiti), film byl odrazem pomýlenosti multikulturalismu asi tak, jako byly věrným a úplným zrcadlem prohnilosti kapitalistického Západu o generace starší kriminálky stejné provenience a s bělejšími padouchy, které hojně dovážel minulý režim. A třebaže jsou hlavním problémem drogy, je vizionářství Pirátů aspoň v tom, že se snahou o (vedle alkoholu a tabáku) další dekriminalizaci jejich výroby a držení snaží nabídnout nové řešení dosud i u nás neúspěšného boje bezpečnostních složek s organizovanými gangy. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (7)

  • Počas policajnej razie v dome jedného z hl. hrdinov môžeme počuť policajta kričať na iného policajta menom Emilien. Pravdepodobne sa jedná o odkaz na slávnu francúzsku sériu Taxi, v ktorej Frédéric Diefenthal stvárnil Emiliena, policajta z Marseille. (Real Tom Hardy)
  • Film je inspirován skandálem, který se odehrál v roce 2012 v rámci protizločinecké brigády (BAC) v Marseille: osmnáct jejích členů bylo posláno do nápravných zařízení za obchodování s drogami a vydírání. (bianci)
  • Skladbou, která tak nadchla mladistvého delikventa v policejním autě, je song „La Bandite“ od rappera s uměleckým jménem JuL. (ČSFD)

Reklama

Reklama