Reklama

Reklama

Rozparovač

(seriál)
  • Velká Británie The Ripper
Velká Británie, 2020, 3 h 15 min (Minutáž: 47–51 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vyšetřovatelé a svědci vzpomínají na ohavné vraždy, které na sklonku 70. let páchal na severu Anglie vrah známý jako Yorkshirský rozparovač. (Netflix)

Recenze (49)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jsem extrémně ráda, že vznikají takovéto minisérie, kterých se Netflix zatím za mě ujal bravurně, protože získáme aspoň více podvědomí, ať už co se dělo za hranicemi, kam se teď nějakou dobu nemůžeme podívat, ale také se dá vlivem i technologií dnešní doby, plno věcí objasnit a přenést na obrazovku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument natočený len z dvoch dôvodov. Po prvé, vrah len nedávno umrel, takže si spomenuli na to, že by bolo dobré oživiť spomienku na hrôzy, ktoré napáchal. Druhý dôvod: feminizmus. Feminizmus v prirodzenej forme nikomu nemôže vadiť, ale prečo tu dávajú toľko priestoru tvrdeniu, že za všetko môžu muži, údajný patriarchát, to je čistá manipulácia zo strany Netflixu. No to sa deje u nich pravidelne. Inak kriminálny prípad sám o sebe je zaujímavý. Ale zaujímavejšie je to, že sériového vraha zo sedemdesiatych rokov dostane v base nakoniec Covid-19. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Dokument natočený v Anglicku nám ukazuje celkový obraz o takmer šesťročnom vyšetrovaní prípadu Yorkshirského rozparovača prostredníctvom výpovedí všetkých zainteresovaných – vyšetrovateľov, pozostalých, obetí, ktoré prežili. Boli vhodne zakomponované reálne dobové ukážky postupu policajtov, mravenčia práca, ktorú odviedli stovky členov vyšetrovacích tímov a ukážky z tlače. Čo je v minisérii problém? Nepotrebovala štyri časti, celkom by stačili dve, tretí diel o feministickom hnutí, ktoré na uliciach vykrikuje o obmedzení práva žien na nočné vychádzanie, mohol byť síce pravdivou časťou príbehu, ale bol iritujúci. Prečo sa vraha nedarilo odhaliť tak dlho, je šokujúce – mylne vystavaný profil páchateľa je ukážkou neschopnosti polície posunúť sa v prípade. Vrah, ktorý túžil dostať sa do Knihy rekordov, sa našťastie uvedenia filmu nedožil a tak za múrmi väznice nemôže oslavovať svoju zvrátenú slávu. ()

Stanislav_H 

všechny recenze uživatele

Stran nezpůsobilosti a bezradnosti policie, Suttclifova motivu, rozsáhlosti vyšetřování a souvisejících bizarností (viz třeba humory Johna S. Humbleho) to byl poměrně unikátní případ, který je v této dokumentární sérii prezentován docela poutavou formou. Nebýt ve druhé polovině obsaženy ony prostoduché feministické kecy, jež snad měly dodat celé věci další rozměr, bylo by to i za 5/5. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaná minisérie o jednom z nejznámějších sériových vrahů na severu Anglie sedmdesátých let. The Ripper zaujme zejména autentickými záběry, novinovými zprávami, výpověďmi přeživších obětí či například zvláštními, chce se říci, že až vágními praktikami policie a některých vyšetřovatelů. (Netflix) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Peter Sutcliffe zomrel v piatok 13. novembra 2020 na COVID-19, čo bolo zhruba mesiac pred premiérou minisérie na Netflixe. (chesterko)
  • Sutcliffe ostal slepý na jedno oko po útoku iného chovanca. Neskôr prišiel aj o druhé, dôvodom bola injekcia, ktorá mu mala pomôcť pri problémoch s rozmazaným videním spôsobeným cukrovkou. (chesterko)

Reklama

Reklama