Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Encanto z dílny Walt Disney Animation Studios vypráví příběh neobyčejné rodiny Madrigalových. Madrigalovi žijí ukryti v kouzelném domě v pulzujícím městečku v kolumbijských horách, na podivuhodném a očarovaném místě zvaném Encanto. Kouzlo Encanto způsobilo, že každé dítě v rodině má jedinečný dar, od nadlidské síly až po schopnost léčit. Obdařeno je každé dítě kromě jediné dívky jménem Mirabel. Magie obklopující Encanto se začne vytrácet a Mirabel zjistí, že právě ona by mohla být poslední nadějí své výjimečné rodiny. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (236)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Měla to být odpolední simply escort mission. Výlet nad Paříž jak říkali kluci z Mighty eight. Pohodový animák u nějž se droboť pobaví, já si vypiju bez újmy kávu a těch 110 minut na gauči nebude úplně ztracených. Hned úvodní animace naznačila, že techgnologicky je film na vysoké úrovni. Z některých detailů (třeba vlasů) se až tajil dech. Ale co mi nesedělo hned od prvopočátku byl příběh. Bylo to příběhově kostrbaté, až nedětské, plné zvláštních postav. Zprvu jsem si myslel, že je to tím, že jsem se spíše než TV obrazovce věnoval jablkové náplni padající mi z odkrojeného štrůdlu, sledování zpráv v mobilu ohledně aktuální dění na Ukraině a nekonečným diskusním bitkám na FB s proruskými trolly. Jenže posléze jsem při pozornějším sledování zjistil, že se nám filmem tvůrci cosi snaží poněkud komplikovaně vysvětlit. A to, že i když jste úplně obyčejní, ba si připadáte až zbyteční, i ve vás něco je. Něco, co může nakonec třeba zachránit svět, nebo rodinu se starým sídlem atd... Oceňuji, že většina písniček byla zpívaná česky, to je vždycky u dětských animáků fajn. Nejhorší je, když tomu děcka v originálním znění nerozumí, nebo jim tam tvůrci vtipně vpálí rychle plynoucí titulky. Ke konci mi to přišlo už ale takové celé přibarvené a aromatizované. Nicméně průměr si to zaslouží, byť tedy vyloženě dětský film si myslím to není. Dávám za troje otevření dveří. * * * ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Takovou rozpolcenost jsem u Disney animáku snad ještě nezažil. Tak hrozně jsem to chtěl zbožňovat. Na jednu stranu krásná animace, sympatická hlavní hrdinka s osobitým outfitem a neskutečně příjemný latino nádech, který podobně jako Coco, akcentuje témata rodiny. Jenže příběhově je to prostě slabé - prosté, povrchní a zároveň zmatené, nedovysvětlené a po emoční stránce fungující spíše až ke konci, zhruba někdy od paradoxně naopak dost silného flashbacku do minulosti. Podobně je to s hudbou. Latinskou amerikou inspirované nebo rovnou španělsky zpívané písničky jsou parádní, ale jejich atmosféru zase rozbíjí na několika místech použité generické popíky a otravné abstraktní tanečky. Závěrečná pointa je hezká, to jo, ale cesta k ní vede teda dost krkolomná. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Disney vyměnil prostředí a Oceánii a následně Asii vystřídala Jižní Amerika,jinak ale jede podle ověřeného mustru.Máme tu tak hodně barev,kouzelnou zemi - jakýsi ráj na Zemi,silnou ženskou hrdinku,potřebnou peripetii,která vede k prozření všech a samozřejmě mraky písniček.A ono to zase celkem funguje,protože v rámci klišovitého vývoje jsou tvůrci stále schopni přicházet s dobrými nápady a v tomhle případě i překvapivě dospělejším tématem.I ty písničky,bez kterých bych se klidně obešel tu fungují a je na nich hodně vidět,že jdou za Linem-Manuelem Mirandou,jehož styl se opravdu nezapře.Ze srovnání se svými staršími sourozenci Vaianou a Rayou sice vychází Encanto jako nejslabší,ale neměl bych problém ho doporučit.Nepřinese sice nic objevného,ale ta cca hodinka a půl uteče jako nic...70% ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Madrigalovi žijí už po generace v kouzelném domě uprostřed džungle. A každý z nich má díky magii nadlidské schopnosti, až na Mirabel. Jenže právě ona, úplně obyčejná holka, bude muset rodinu zachránit, protože magie slábne. Disney poslal do světa krásně vypadající pohádku s fajn latino atmosférou a sympatickou hrdinkou, které ale podráží nohy příběh, který je v některých momentech nečekaně dospěle temný. A nejsem si úplně jistý, jestli hlavní problém a jeho řešení jsou témata vhodná pro nejmenší diváky. Ale možná je jen podceňuji. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Posledných 15 minút je natoľko príšerných, že to celú tú zaujímavú atmosféru a farebnosť jednoducho zničí. To, že pesničky nedosahujú takých kvalít, ako Menkenové skladby som si už zvykol. Hoci zamrzí, že tam nie je ani jedna skladba, ktorý by som si chcel pamätať alebo pustiť znova. A ďalšia vec je potenciál príbehu. Ako keby každý Disney so ženskou hrdinkou koketoval s Campbellovou cestou hrdinu a potom ju v určitom momente opustí a ide po hodnotách. Neviem... Raya a drak to mali na hrane. Tu sa to na konci pre mňa úplne rozpadlo. Niektoré vtipy výborné. Atmosféra super. Ale chýba tomu hĺbka, ľahkosť a charakter s ktorým sa dá stotožniť. A nie len archetyp napĺňajúci predstavu o tom, že všetko čo nám ku šťastiu chýba je aby rodina držala pokope. Dnes to chce trošku viac snaženia, než len takúto pointu. Aspoň pre mňa. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (11)

  • Mirabel je první disneyovskou protagonistkou, která nosí brýle. (Stanislaus)
  • V závěrečné písni filmu „All of You“ Bruno zpívá: „Let it in, let it out, let it rain, let it snow, let it go,“ což je narážka na píseň „Let It Go“ z filmu Ledové království (2013), ze které je pod veršem slyšet i melodická linka hraná na klavír. (Antrey)
  • Strýček Bruno se měl původně jmenovat Oscar, ale jeho jméno bylo změněno, aby lépe pasovalo do písničky – „We don't talk about Bruno-no-no-no-no“. (Azuko)

Související novinky

Disney chystá hranou Moanu

Disney chystá hranou Moanu

03.04.2023

Herec Dwayne Johnson (Red Notice, Black Adam) v poslední době neměl zrovna nejšťastnější ruku na projekty, přesto v Hollywoodu stále platí za velkou hvězdu s hned celou řadou úspěšných filmů a… (více)

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

79. Zlaté glóby - výsledky

79. Zlaté glóby - výsledky

10.01.2022

Dnes v noci byly v kalifornském Los Angeles uděleny Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA) Zlaté glóby za uplynulý rok 2021. Kvůli stále neutuchající kontroverzi kolem asociace a bojkotu… (více)

Reklama

Reklama