Reklama

Reklama

Tři tisíce let touhy

  • Austrálie Three Thousand Years of Longing (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Akademicky vzdělaná doktorka Alithea Binnie s tváří Tildy Swinton vede svůj život osaměle se striktně racionálním přístupem. Na svých cestách se ale v Istanbulu střetne s kouzelným džinem z lahve, kterého hraje Idris Elba. Výměnou za svou svobodu jí džin nabídne splnit tři přání. Neodolatelná nabídka má ale háček. Doktorka je zběhlá v mytologii a moc dobře ví, že s džinem není radno si zahrávat bez následků a že takto splněná přání se často zvrtnou a obrátí proti tomu, kdo po nich toužil. Džin jí začne vyprávět fantastické příběhy ze své historie a historie lidí. Nakonec se doktorka nechá zlákat a vysloví přání, které oba dva překvapí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (131)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí chlapi se zhusta rajcují směšnými fantaziemi, ve kterých se do nich zabouchnou mladé krásné holky. A stárnoucí ženské se zase opájejí romantickými fantaziemi o vysokých, svalnatých a dokonale empatických džinech, jako třeba zjevně pí autorka literární předlohy (personifikovaná charmantní a nestárnoucí Tildou). Dokud děj zůstával v orientu a vyprávěl příběhy a la 1000 a jedna noc, potud jsem neměl námitek a náramně si ho užíval, moc hezká podívaná. Ale od té doby, co se profesorka s údajně vyvanulými tužbami náhle změnila v tokající slepičku s vlhkýma očima, šel příběh postupně do kopru. A londýnské finále už působilo málem jako retardovaná červená knihovna a agitka na multikulturalismus a ekologii. A taky mi pilo krev, že při scénách ze současnosti s velkým počtem zúčastněných lidí (přednášky, letiště), měl každý druhý na hubě stylovou roušku. Takže to asi zároveň měla být agitka pro přizdisráče na nošení roušek. Poslední třetina filmu tak předchozí dvě třetiny nekompromisně zařízla, škoda. ()

hroubek

všechny recenze uživatele

Sedlo mi to. George Miller si natočil dospělejší pohádku o zamilovaném džinovi a třech přání. A pojal to dost po svém. Samotný film má specifickou atmosféru, a klouže mezi dospělejší fantasy, pohádkou, komedií a romantikou. A kupodivu to nějakým záhadným způsobem drží při sobě a funguje to. Tedy za předpokladu, že přistoupíte na hru, kterou s Vámi Miller rozehraje. Miller nám ukazuje spoustu zajímavých nápadů a dobrých scén, ale pak přijdou momenty, u kterých si říkáte, že si z Vás režisér dělá srandu. Naštěstí převažují zajímavější a zábavnější scény, nad těmi z ranku lehkého bizáru. Tilda Swinton mi do tohohle filmu přesně seděla a její výkon mě bavil, protože má trefné připomínky a dobré dialogové výměny. Idris Elba svou roli zvládl dobře a jeho výkon se mi líbil, zvláště ve scénách, kdy začne vyprávět svůj příběh. Samotný film není bezchybný. Tempo občas kolísá, digitální triky nejsou nejlepší a občas je film trochu divný. Na druhou stranu bylo příjemné vidět něco originálněji pojaté a autorsky udělané. Tři tisíce let touhy není film pro každého, ale pokud se na něj naladíte, tak si ho můžete hodně dobře užít. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Fantasy romanca, kde to v tej fantasy časti funguje len tak z polovice, nakoľko sa to snaží tváriť provokačne (všade prítomná nahota), ale nakoniec vyústi iba do obyčajnej fantasy rozprávky pre dospelých bez akejkoľvek hĺbky alebo pointy. A v tej romantickej časti to už nefunguje vôbec, nakoľko medzi ústrednou hereckou dvojicou, aj keď stvárnenou vynikajúcimi hercami (Tilda Swinton a Idris Elba), nie je absolútne žiadna chémia a celé sa to v podstate preklopí po hodine do tej romantickej časti úplne silene a bez citu. Priemerná podívaná, kde síce pobaví pár vizuálnych nápadov a dynamická Millerová réžia, ale vo výsledku je to skôr taký filmový mess, ktorý by sa chcel tváriť neskutočne intelektuálne, ale výsledok je presne opačný. Obávam sa, že ten Fury Road bol v réžii Millera skôr iba výnimka. CELKOVO: 5/10 ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejosobitějších fantasy posledních let, dost možná vůbec, která však nejde nikomu naproti. Zdánlivě klasický námět překovaný v neotřelý originální koncept, který dokonale naplňuje žánrová pravidla, ale zároveň je rozbíjí a uvědoměle komentuje. Na jednu stranu dekonstrukce pohádky, na druhou čistá krásná pohádka s myšlenkovým přesahem. Film překvapuje / odrazuje / oslovuje již specifickou strukturou, jelikož valnou část stopáže tvoří příběhy-flashbacky a zbytek se odehrává povětšinou v jednom hotelovém pokoji. Skrze příběhy-flashbacky Miller prezentuje svůj osobitý vizuál a krásnou scénografii, zároveň dává jasně najevo, že si zakládá i na malých detailech, protože ty přece jen tvoří celek - postavy v Osmanské říši skutečně mluví turecky, nikoliv anglicky s přízvukem, archetypální dějové rámce i decentní implementace magických prvků dávají vyprávění kouzlo a pohádkovou atmosféru, příběhy na sebe tématicky přirozeně navazují. V rámci “hlavního” děje je hrdinka (ne náhodou vystudovaná naratoložka, ať už to je cokoliv) konfrontována s těmito archetypy a sama je konfrontuje, vzniká tak metažánrová hra, kde se obcházejí pohádková pravidla a naráží do sebe skutečný a magický svět. Film se bohužel v posledním dějství snaží neohrabaně dojít k rozhřešení a až příliš rozšafně a obrazně předává různé velké myšlenky, což mi silně brání dát vyšší hodnocení, nicméně se pro mě i tak jedná o jednu z nejzajímavějších a nejpodnětnějších fantasy, které jsem zatím viděl. Jinak scéna vypuštění džina z lahve je top a hýří nápady, miluju tu scénu! 8/10 ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

6/10. Romanticko/fantasy pohádka od tvůrce Maxe. Na papíře to zní úžasně, bohužel realita je o hodně smutnější. Vizuálně to je opět hodně zajímavé i když s toho smrdí CGI na sto honů. I příběhově je to slabší a nikam to vlastně nevede. Nebýt Elby s Tildou je to naprosto marný. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (4)

  • Zásada tří jednot je princip vyprávění, který uvádí, že tři akty/postavy jsou nejuspokojivější kombinací příběhu. Číslo tři se ve filmu objevuje mnohokrát: název filmu zmiňuje tři tisíce let, číslo 3 se objeví několikrát v pozadí filmu, Alithea (Tilda Swinton) zůstane v pokoji č. 333, džin (Idris Elba) nabídne Alithee tři přání, džin vypráví Alithee tři příběhy ze své minulosti a film končí návštěvou džina každé tři roky. (mikki089)
  • Natáčení mělo původně probíhat v Austrálii, Londýně a Istanbulu v březnu 2020, ale pandemie covid-19 v té době způsobila zrušení natáčení v Londýně a Istanbulu, takže se celý film točil v Austrálii. (mikki089)

Související novinky

Junkie XL složí hudbu k Furiose

Junkie XL složí hudbu k Furiose

24.05.2022

Skladatel Tom Holkenborg aka Junkie XL (Alita: Bojový Anděl, Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti) znovu spojí síly s mistrem Georgem Millerem (Šílený Max: Zběsilá cesta) a složí hudbu i pro… (více)

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

Reklama

Reklama