Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šestnáctiletá stydlivka, kterou štve toxická a sexistická atmosféra na střední, se nechá inspirovat bouřlivou minulostí svojí mámy a anonymně vydá školní plátek, který rozpoutá revoluci za rovnoprávnost. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

rikitiki odpad!

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se, jak strhám recenze, které film hodnotí jako feministickou agitku, protože vím, jak se na postavení žen naše společnost stále většinově dívá, leč musím se k zápornému hodnocení filmu připojit. Mně nevadí, že to je feministická agitka. Vadí mi, že je to blbá feministická agitka. ____ Hlavní hrdinka projde prozřením a začne bojovat za svá práva. Jestli má důvod být takhle vzteklá a někdy i zlá kvůli konkrétním podnětům, které ji rozčilují, je jedna věc. Je jí 16, je ve věku, kdy ji rozčílí i to, že je právě pod mrakem. Víc mi vadí celkový rámec, do kterého je příběh zasazený. ____ Příběh revolty na střední, což mimochodem je téma jak z teen komedií z 80tek, pracuje s karikaturami, nikoliv s lidmi. Hlavně učitelský sbor, zejména ředitelka, je tak hloupoučká karikatura, že by neprošla snad ani v těch 80tkách. Třídní krasavec alias záporňák nemá jedinou vlastnost, kromě toho, že je slizký a záporný. Jeho finální přečin se ve filmu zjeví zčista jasna, s předchozím dějem nijak nesouvisí, a tak je záměrem tohoto odhalení pouze potvrdit, že třídní krasavec je fakt padouch. Což se před tím projevuje jen tak, že má občas blbé kecy, machruje a jedné dívce šáhne na rameno. _____ Studentka se ohrazuje proti povinnosti číst Velkého Gatsbyho coby knihy o bohatém bělochovi, kterou napsal jiný bohatý běloch. Přitom film má stejnou zápletku – i tady na sebe nevinný vezme vinu za někoho, koho má rád. Proč to udělal Gatsby v knize, je jasné – proč to udělala tady jedna z vedlejších postav není nijak zdůvodněné a k jejímu postavení i zcela nesmyslné. Nemá cenu rozebírat další detaily. _____ Film však ještě hrůzně, kromě toho, že se trapně podbízí náctiletým, posvěcuje kruté stereotypní chování. Když kdokoliv a z jakéhokoliv důvodu nesouhlasí s hrdinkami, je ostarkizován (pravda, tady ve finiši dojde k jisté sebereflexi). Když se někdo zapojí, je rázem přijímán – ale pouze na základě tohoto shodně sdíleného postoje. Viz dívka na vozíčku, které si nikdo nikdy nevšímal, do chvíle než se přidala. Pak ji přijmou, ale jen jako součást hnutí – o ni samotnou se dál nikdo nezajímá. Učitel je fajn, jen když se až téměř vykastrovaně přidá. Spolužák je akceptovatelný, jen když smýšlí a chová se stejně. A to nikoliv jen z pohledu hlavní hrdinky, kde by to bylo vcelku pochopitelné, ale z pohledu celého filmu, jako správný světonázor, který tento film předkládá divákům. _____ A finále? Feministické královny třídy tančí na plese namalované a v mini svíjivé sexy tanečky, aby přivábily samečky. Dost hloupé na údajně feministický film, ne? Za promarněný potenciál k tématu, že dívky mají právo se ozvat, když se s nimi nezachází férově - za to dávám odpad. SHRNUTÍ: Ale v jednom souhlasím. Taky bych se naštvala, kdyby mi někdo radil, že vajíčka musím dát až navrch tašky. Tedy pokud by to neradil opravdu hooodně starý člověk, anebo já nebyla úplně sťatá. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Občas na nete pozriem show Jimmyho Kimmela, hlavne ak má zaujímavého hosťa, no a raz tak náhodou vidím Patrick Schwarzenegger. Zvládol som celú asi 10 min. talk show aj so svojou priemernou angličtinou a v závere sa Patrick lúčil s tým, že ho môžeme vidieť v novom filme Moxie na Netflixe a tak som si ešte v ten večer Moxie pustil. Žiadna bomba, len priemerný film plný ženských práv a feminizmu. Každý kto bol v škole vie, aké reči sa v partii chlapcov vedú. Že nie je správne posielať rebríček top dievčat na mobil? Ktorá by stála za hriech? Podobné reči na školách vždy boli a budú a žiadna "Moxie" vzbura to nezmení. Nikto sa nezamyslel nad tým, že podobný rebríček chlapcov si môžu posielať dievčatá? Patrick Schwarzenegger je pre mňa jediný dôvod prečo film vidieť a cítim, že čoskoro by mohol byť skutočnou hviezdou. Chce to len ten správny film, ktorý to odštartuje a nakopne ho. Je to fešák a herecký talent má o dosť väčší než jeho slávny otec. 50%. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Moxie" si podľa mňa našlo tú správnu mieru feminizmu na to, aby z toho nevznikol ďalší mizandrický hnus aký priniesla Sophia Takal. Tento film o témach rozpráva, vie ich podať správne a najmä to nepoňal štýlom, že všetci chlapi sú rovnaké sexistické prasce. Ale na druhú stranu sú veci, ktoré ma na tomto filme nebavili a to sú hlavne všetky klišé, ktoré sa tu samozrejme museli dostať. Viete, ktoré postavy sa v určitom bode pohádajú. Viete, že to film v určitom bode trochu prepáli. Viete, že kamarátstvo v nejakom momente bude nalomené. A viete, že nakoniec to dospeje do happyendu. Sú tu aj určité podobnosti so seriálom "13 Reasons Why", ale to tu nejdem nejako vysoko rozvíjať. Musím ešte ale dodať, že Marcia Gay Harden tu skutočne hrá riaditeľku, ktorá by si zaslúžila výpoveď namiesto ocenenia riaditeľky roka. Ale čo na filme funguje sú podľa mňa vzťahy medzi postavami. Ako vzťah medzi Vivian a jej mamou. Vzťah medzi Vivian a Sethom. A aj vzťah Vivian s jej kamarátkou Claudiou. Takže som rád, že som film videl, určite rozpráva o témach, ktoré sú dôležité a je fajn, že nehádže všetkých chlapov do jedného vreca a uvidíme aj chalanov, ktorí Moxie budú podporovať. Takže v jadre asi prevládajú viac pozitívne dojmy, ale tie klišé a klasické scénky boli naozaj otravné. Hodnotenie: B- ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Lehce feministické, ale dle mého názoru se snímek vůbec nebere tak vážně, jako ho berou vážně někteří "dotčení" diváci. V důsledku se jedná o dobře natočenou "teen komedii ze střední", která vypráví příběh o prosazení vlastního JÁ v mladém kolektivu. A je jedno, jestli jste bílý nebo černý, kluk nebo holka nebo hetero či gay. Každý chce svoje místo na slunci. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Taky to znáte, vy jenž jste se nechali nachytat na Netflix a vaše znalost anglického jazyka se rovná dog je asi pes nebo kočka. Projíždíte službou a hledáte nějaký nadabovaný snímek, když po několika minutách marného snažení ve stylu smrtky berete všechno. Tak asi nějak takto omylem jsem se dostal k Ranařkám, které mne nakonec zasáhli tvrdým directem. Po prvních minutách…..šedá myška si bude řešit svoje problémy dospívání…..tohle asi nebude tak úplně pro mne. No, přibývajícím časem se rozjíždí zajímavý příběh. Ano, řeší se klišovité školní problémky prvních lásek, kamarádství, bla, bla, bla……uzdu v rukou ale dřímá zábavná forma nedospělého aktivismu. A to musím jedním dechem dodat, že nejsem žádným zastáncem (spíše naopak) současné hysterie ohledně všeho a všech. Úplně jsem v průběhu vypustil, že jde o okatý feminismus a jenom se bavil partou holek, která je o generace jinde, než já sám. Dokonce jsem jednu dobu přemýšlel, že budu v udělování hvězdiček ještě štědřejší, nakonec však zvítězil můj postoj k falešné korektnosti, ať už jde o pohlaví, barvu kůže nebo velikosti bot…..každopádně, byl jsem mile překvapen a posílám dál. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama