Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

lamps 

všechny recenze uživatele

Další neprůstřelná klasika, která mi nepochopitelně dlouho unikala a na jejíž popsání tyhle uživatelské formáty zdaleka nestačí. Opět je obdivuhodné, jak Wyler s relativní jednoduchostí hovoří obrazem a nechává vyprávět ani ne slova, jakožto spíše činy a jejich následky. Mezi skupinou ústředních postav jsou poměrně jasně rozdané karty, směřující k nevyhnutelnému konfliktu ve stylu klasických westernů, ale přítomnost nového věku gentlemanů v osobě námořníka Gregory Pecka s nimi nepředvídatelně zamíchává. Na úrovni tématu tak trpělivě dochází ke střetu cti(žádostivosti) a morálky, reprezentovaném hned na několika úrovních - jednak ve zmíněné osobě námořníka McKaye, jenž v průběhu vykonává čestné hrdinské činy vždy v utajení, neboť se neslučují s jeho morálkou (jsou totiž otázkou cti jen pro drsné muže divokého západu); jednak u loajálního majorova pohůnka Leeche, jemuž jde primárně o čest a McKayova morální spravedlnost na něj začne dopadat až po jejich tajné a smluvené rvačce; jednak u "nepřátelského" vůdce Hannasseyho, který má silně vštípené oba kodexy a jako drsný kovboj v závěru dokáže rozpoznat, že časy se mění a že je nutné vyřešit dlouho bobtnající konflikt čestně i morálně vůči okolí (a velký vliv na něj samozřejmě má aktivní šedá eminence McKay). To vše se sbíhá do nadčasové výpovědi o pronikání různých kulturních a kodexových epoch, a divák tak pohodlně sleduje zdánlivě tradiční western s tradičně rozhozenými rolemi a konflikty, který ale morálku a čest divokého západu od počátku podemlívá. A s tím ostatně souvisí i neočekávané volby na úrovni stylu, kdy Willer ty tradiční westernové motivy jako honička na koních, pěstní souboj či závěrečný duel ukazuje z velké vzdálenosti, aby podpořil jejich demýtizaci, popřípadě je před divákem skryje úplně (zmlácení ve stodole). Dodnes dokonalá ukázka toho, jak umí hollywoodský příběh vyprávět to, co se od něj očekává, a současně to celé jen tak mimochodem (ale naprosto uvědoměle a promyšleně) mezi řádky shazovat. Tenkrát na západě to možná dělá ještě lépe a revolučněji (také vzniklo v odlišné umělecké etapě), ale Velká země je jako klasičtější případ žánrového vzepření neméně fascinující. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Víte jak vypadá velká země? Prostor, prérie...meluzína fičí ze strany na stranu. Nikdo jí nevnímá. Prostě si fičí. Jen jeden nenápadný otřepaný oř si to štráduje onou prérií. Na něm drsný muž s koltem a unaveným obličejem. Potí se jako prase a kolem něj lítá hejnu much jako kolem hovna. Tyhle filmy o tvrdých chlapech jsou pro tvrdý chlapy jako dělaný. Asi nejsem dostatečně tvrdej. ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak to byla naprostá pecka, jeden z nej westernů, které jsem viděl. Film ani po těch dlouhých letech neztratil nic ze svého kouzla jak to mnohdy bývá. Gregory Peck je opravdu herecký velikán a legenda. Jean Simmons jsem si okamžitě zamiloval, upoulata mě již v Spartakovi a Kruté noci. Přestřelek je tady opravdu pomálu ale zato je tady hodně práce s postavami. Ano, je to dlouhé ale ani náhodou nudné nebo natahované. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tyhle stary westerny me nezajimaj, v podstate az na par vyjimek me ani westernovej zanr nijak nebere a herce, kteri tu vystupuji, taky nak zvlast nemusim, takze jedinej duvod, proc sem film pustil, bylo vysoke hodnoceni. A musim souhasit s vetsinou, je to naprosto dokonaly. Delka mi vubec nevadila, ac se obcas nic nedeje, film hezky plyne a nenudi a Gregory Peck proste nema chybu. Takze muzu v klidu tenhle film zaradit mezi me dalsi oblibene ve westernovem zanru. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,000,000Tržby Celosvetovo $-║ To je až neuveriteľné na taký komornejší príbeh ako rýchlo tie 2,5hodiny ušli. Skvelý herci na čele s Gregory Peckom a čarovnou Jean Simmons, k tomu režisér William Wyler z minima ťaží maximum a s počiatku banálny príbeh posunie do veľkolepej a silnej drámy, prekvapenie s úžasnou témou, pôvabom a dôvtipne poskladanými dialógmi. /80%/ ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Burl Ives (Rufus Hannassey) měl v době natáčení 47 let. Ve skutečnosti byl tedy jenom o 11 let starší než Chuck Connors (Buck Hannassey), který hrál jeho syna. (džanik)
  • Charlton Heston (Steve Leech) zpočátku roli předáka na ranči odmítal, jelikož ji považoval za málo významnou. Jeho agent ho však přesvědčil, že natáčení bude stát za to už jen kvůli možnosti spolupracovat s Gregorym Peckem (James McKay) a Williamem Wylerem. (džanik)
  • Režisér Wiliam Wyler absolútne nenávidel hudbu Jeroma Morossa, ktorú zložil pre tento film, a trval na najatí iného skladateľa. Ale diváci boli tak nadšení z hudby, najmä z tej úvodnej, že hlavná hviezda a koproducent Gregory Peck presvedčil Wylera, aby ustúpil. Tak sa nakoniec aj stalo a Moross bol nakoniec nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama