Reklama

Reklama

Q: V oku bouře

(seriál)
  • USA Q: Into the Storm
USA, 2021, 5 h 44 min (Minutáž: 57–58 min)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný dokumentární seriál Q: V oku bouře sleduje zapeklitou cestu k odhalení člověka, který stojí za fenoménem konspiračního hnutí QAnon. V průběhu tříletého celosvětového vyšetřování dokument zachycuje vývoj "Q" v reálném čase prostřednictvím nebývalého přístupu ke klíčovým hráčům a odhaluje, jak anonymní postava známá jako Q využívá konspirační teorie a informační válku ke zneužívání internetu, ovlivňování politiky a manipulaci s názory lidí. Šest epizod seriálu také zkoumá vliv QAnonu na americkou kulturu a zpochybňuje důsledky neomezené svobody projevu, která proniká do nejtemnějších zákoutí internetu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (15)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Osobně bych nepotřeboval, aby to bylo tak moc tlačeno k narativu detektivního pátrání odvážného dokumentaristy - musí kvůli tomu být zbytečně dlouho odsouvány některé informace a zjištění. Na druhou stranu ale chápu potřebu udělat šestihodinovou sérii zajímavější a víc vzrušující na sledování. Rozhodně to je hodně povedená minisérie, která je tím lepší, čím víc se vzdaluje té jedné kauze a mluví i celé děsivé poušti internetu. Tohle je film, který dokáže relativně komplexně představit celou tu síť s jejím kladným i záporným potenciálem a bylo fajn to sledovat. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Možná jste na tom podobně jako já, že jste o hnutí QAnon vůbec neslyšeli. Ale i tak jsem se nějakou shodou okolností dostal k tomuto dokumentárnímu a investigativnímu seriálu, protože se zajímám o souvislosti kolem vzniku, fungování a smysluplnosti konspiračních a dezinformačních témat. A tento časosběrný dokument slibuje na ně odpovědi. Zvědavcům prozdradím, že pátrání po velkém Q nejspíš přineslo i nejednoznačné odhalení, ale zajímavější pro mě bylo i sledovat události, které se díky rozsáhlé fanouškovské základně za těch několik let staly. Tento fenomén se dotýká především američanům, ale určitě celý proces by mohl být zajímavý i pro širší publikum. Bohužel v této téměř 6hodinové formě je těžce stravitelný a i pro mě to bylo občas utrpení. Kvůli tomu ho nedokážu úplně doporučit a užijou si ho zejména podobně zvědaví blázni jako já a rozhodně je podnětná všem diskutujícím o svobodě projevu slova. Asi nejspíš nedokáže otevřít oči všem těm, kdo se nechají lehce ovlivnit vším, co smrdí tajemstvím a pro ně by se hodila zjednodušená verze. Nakonec chci pochválit úvodní znělku, která se mi moc líbila. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Fascinující i děsivé. Jak je reálné zmanipulovat dezinformacemi pitomce? To jsme mohli pozorovat loni v USA. Autor se snažil rozklíčovat kdo je Q. Podle něj to je administrátor serveru 8chan. Okolo se hemží podivné figurky jako jeho otec i sympatická figura na vozíku. Mozky ovšem nepředěláš a tak se jistě dočkáme pokračování. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zkraje sem sice trochu tápal,protože i když sem znal "aféry" satanistických pedofilů,kteří ve sklepě pizzerií pojídají děti,nijak víc sem se o dění okolo Q nezajímal.Díky tomu jsem tak byl v průběhu sledování o to víc překvapen a možná i trochu šokován.Celé je to totiž takové bizarně groteskní a svým způsobem vtipné.Ovšem až do chvíle,kdy si uvědomíte kolik lidí těmto kecům věří a navíc jim věří tak moc,že jsou pro jejich obhajobu schopni prakticky čehokoliv (a je úplně jedno,že jsou to většinou figurky jak z panoptika v Tiger king stylu).Tím spíš,že někdy v pátém díle s nástupem covidu mi došlo,že to celé úspěšně dorazilo i k nám a hned mi vyskočilo několik internetových diskuzí ve stylu : Covid je fake...jak to víte?co čísla?...číslům něvěřím jsou fake...máte důkazy?...ano na téhle stránce jich je mraky...ale to je vaše stránka...ano...Zajímavé je každopádně i zjištění kdo za tím vším stojí (nebo z toho minimálně těží) a takový Jim Watkins,který ze začátku vypadal jako prototyp vidláka,který neumí do pěti počítat asi bude pěkný filuta...80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ve věci "Kdo je Q?" jde HBO ještě o kus dál než skvělá (konkurenční?) série od Vice (x). Je to především super okénko do zákulisí drsnějších internetových platforem (kde mimojiné čerpal QAnon svá prorocká sdělení) a kdo za nimi stojí. Hlavní trojice postaviček - trollů provokatérů, exotů a lehce shady podnikatelů - a jejich svět stojí za to vidět, stejně jako vzájemný špinavý mocenský souboj. Dojde i na širší záběr, náčrt vazeb na vysokou politiku a armádní ex-bosse, až vyústění v regulérní sílu na straně GOP a legendární útok na Kapitol (x), atd. Je to ale právě srandovní banda kolem ∞chan zde ve středu všeho dění, obskurnější zákoutí internetu jako ideální podhoubí pro stupidní konspirační masovky, dilema nad svobodou projevu a eventuelní zjištění, že vaše já online a vaše já v reálu nemusí zůstat dvě oddělený identity (...), co jsem tady cenil nejvíc. Trump je pryč tak bacha, máme tu těch 1000 let temnot :D ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama