Reklama

Reklama

Kyslík

Trailer 1

VOD (1)

Mladá žena se probudí v kryokomoře a nic si nepamatuje. Musí si ale vybavit, kdo je, a dostat se ven dřív, než jí dojde kyslík. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (273)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Nádech, výdech, žádný spěch... dýchej zvolna, když máš pech. Kdo jsi, kde jsi, kudy ven? Paměť zdechla, čert ji vem." Varování: v komentáři hrozí nebezpečí srážky s asteroidy, hemeroidy a spoileroidy! Nejprve test z učiva fyziky: Co obsahuje kosmické vákuum? A) minimálně 1% kyslíku, B) prd, resp. vůbec nic, C) cca 99% happy endu. A nyní matematické okénko. Kosmická loď letí 12 let, za tu dobu urazila 95000 kilometrů (info zaznělo ve filmu). Jakou rychlostí letěla? (12 let = 105120 hodin, 95000 km děleno 105120 = 0,9037) Raketa letěla rychlostí ani ne 1 kilometr za hodinu. Tvl, to by to kosmonauti urazili šestkrát rychleji pěšky :-)). A tak si tady matematicky, fyzikálně a momentálně mentálně zaostale blbneme, Na hraně logiky, ale dlužno říct, že docela zábavně a napínavě, při namáhání zbytků šedých buněk mozkových (ty při nedostatku kyslíku rychle odumírají) a pátrání po psychopatovi, který naši chudinku unesl, zdrogoval a šoupnul pod poklop, do techno rakve. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Oxygen" ma rozhodne nesklamalo. Dúfal som, že Alexandre Aja splní svoje sľuby a prinesie príbeh, ktorý ma zahákne. A podarilo sa mu to. Myslím si, že film má dostatočne dobre vybudovanú atmosféru, hlavná hrdinka nie je blbá, keď jednotlivé kúsky do seba zapadnú, tak obrázok pôsobí kompaktne a nič ma tam neruší a má to finále, ktoré podľa mňa divákov uspokojí. Filmu možno miestami chýba trošku záživnejšie tempo a v jednom momente to pôsobilo, že sa dostávame do finále, keď odrazu pozerám, že film je iba v polovici. A nevedel som čo budeme chcieť robiť ešte ďalších 50 minút, keď vieme, že cieľom je dostať sa naspäť do hybernácie. A moja myšlienka bola, že to nemôže byť predsa tak náročné. Ale nemôžem zase povedať, že by film bol nudný. Len to tempo miestami trošku krívalo. Aspoň pre mňa. Vizuálne vyzerá film dobre, miestami vedel aj celkom slušne vydesiť a situácia v ktorej sa Liz ocitla bola dosť dobre spracovaná. Je pravda, že niečo podobné sme už v minulosti mali možnosť vidieť, no nebolo to vtedy spracované takýmto štýlom. V podstate je celý film len v rukách jednej postavy a napriek tomu to skvele funguje. Takže za seba hovorím, že som spokojný a pre fanúšikov sci-fi thrillerov určite niečo, čo odporúčam vidieť. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Alexandre Aja a scifi? Tak trochu oxymorón :D Ale ono to ve výsledku funguje skvěle. Filmy s jedním hercem jsou vždy sázkou do loterie, protože vlastně vše závisí na nich a jejich hraní. No a hlavně díky Mélanie Laurent se Kyslík povedl, neskutečně nadaná a všestranná herečka. Trochu jsem se obával, aby film nesklouzl do nějakého nudnějšího tempa, přecejen jen jedna lokalita v kryokomoře tomu malinko nahrávala do karet, ale opak je pravdou. Nepříjemná atmosféra prosáklá skrz naskrz absolutní bezmocí, jo, to se tvůrcům povedlo vykreslit na jedničku. Chytře napsané dialogy mezi hlavní hrdinkou a umělou inteligencí mě bavily, místy nabídly strhující tempo. Uhrančivý audiovizuál taktéž měl co nabídnout. A těch pár zvratů, které na nás autoři vytasili, bych se nebál označit anglickým termínem "jaw-dropping". Tento výraz to do posledního detailu vystihuje. Nečekal jsem to, ale z Oxygen se vyklubal žánrový klenot. Paráda. Za mě 8/10 P.S. A příznivci hororovějších chvilek, nebojte se, Aja na vás nezapomněl (scéna s jehlou dost intenzivní) ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Aja je většinou záruka kvality, ale tady mě až tak nepotěšil a po skončení si kladu otázku typu “No a co? Co se tím snažil říct? Kde je nějaká hlubší pointa?”. Jde o zajímavý film, protože na jednu stranu mohl být určitě daleko lepší s výpovědním přesahem, na druhou stranu je ale Oxygen svým způsobem vlastně “dobrý”. Klaustrofobici budou možná zavírat oči, ale mě v tomhle ohledu nijak nedostal, průběh je takový pomalejší a největší pozornost si film držel díky natěšení na nějaký “boom” závěr, který jsem zde ale nedostal. Vyloženě neurazil, ale čekal jsem něco diametrálně odlišného a daleko lepšího… ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý francouzský klaustrofobní sci-fi snímek s Mélanie Laurent. Kromě ní tam vlastně nikoho pořádně neuvidíme. Celé se to odehrává v kryokomoře. Naše hrdinka se vzbudí a vůbec nic si nepamatuje. Neví, co se kolem ní děje, ani kde je. Komora jí taky není moc nápomocná. Postupně se snaží orientovat a za pomoci střípků si skládá celou skládačku dohromady. Dojde tam ke dvěma docela zajímavých zvratům a ty určí další vývoj děje. Celou dobu děj graduje díky neustále se snižující hladině kyslíku v komoře. Je to dost komorní a zároveň chytré. Na evropský snímek super. "Provádím eutanázii." ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v červenci 2020 ve studiu Kremlin v Ivry-sur-Seine ve Val-de-Marne. (bianci)
  • Když Liz (Mélanie Laurent) z kryokomory telefonuje se „svou“ matkou Alice, tak ta by podle věku skutečné Liz měla být již v extrémně vysokém věku nebo po smrti. Vylučuje to její poklidnou nabídku, že se za dcerou zastaví. (TaNya_)

Reklama

Reklama