Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
46. ročník LFŠ odhaluje program

46. ročník LFŠ odhaluje program

11.07.2020

Od pátečního poledne 7. 8. až do středeční noci 12. 8. 2020 nabídne Letní filmová škola plnohodnotný program, vedle historických a současných filmů se dostane i na divadla, koncerty a další doprovodné akce. Festival oznamuje nového hlavního partnera, jimž se stává investiční společnost Redside. „Při vědomí, že filmový program bude v souladu s délkou akce omezený, usilujeme o to, aby si zachoval svou kvalitu, pestrost a vyváženost. Návštěvníka LFŠ tedy čeká to, na co je z předchozích let zvyklý: spousta filmových objevů, mimořádných zážitků a především – jejich sdílení,” říká Iva Hejlíčková, programová ředitelka. 

Diváci se z Uherského Hradiště plynule dostanou přímo do historie i současnosti filmu. „Velká historická retrospektiva představí polského klasika Andrzeje Wajdu – výběr z jeho filmografie provedla jeho osobní i profesní partnerka Krystyna Zachwatowicz-Wajdová, která bude zároveň hostem LFŠ. Blok Současnost nabídne například filmový pohled na Izrael včetně horké novinky Anatomie atentátu mapující přípravy atentátu na premiéra Jicchaka Rabina v roce 1995. V rámci bloku Česko/Slovensko představíme např. předpremiéru filmu Žáby bez jazyka a také zlatou éru pražské FAMU v 60. letech minulého století,” dodává Jan Jílek, programový ředitel.

Z hostů na Filmovku dorazí herecká ikona Hanna Schygullová s unikátním Cinekoncertem, scenáristický mistr Vladimír Körner s nesmrtelnou Adelheid, nedávno objevený autorský drahokam českého filmu Bohdan Karásek nebo Slávek Horák, který v Uherském Hradišti uvede festivalovou premiéru filmu Havel. Návštěvníci Filmovky budou mít unikátní možnost zhlédnout livestream Amerikánka a následně se setkat s jeho tvůrci, režisérem Viktorem Taušem a kameramanem Martinem Doubou.

Filmový program bude také tentokrát rozdělen do tří hlavních bloků Historie, Současnost a Česko/Slovensko. Retrospektiva Andrzeje Wajdy, klasika polské kinematografie, představí citlivé přepisy významných děl polských (Reymont, Mickiewicz, Wyspiański, Iwaszkiewicz) i světových literátů (Dostojevský, Bulgakov, Conrad). Wajda se ovšem se stejnou vášní věnoval i mapování složitých historických okamžiků svého národa, čímž tuto historii zároveň i spoluvytvářel.

Sekce Neznámý vojín představí Dannyho Kaye, jednu z největších hvězd poválečné americké komedie. Z filmografie muže, který uměl zpívat, tancovat, hrát, zvládal nejrůznější akcenty a fyzickou komedii, si na LFŠ připomeneme jeho nejlepší snímky, včetně díla s přiléhavým názvem Dvorní šašek. Příběh jednoho filmu se zaměří na Řím, otevřené město Roberta Rosselliniho, první film nově se ustavujícího italského neorealistického hnutí, patřící ke zlomovým dílům bezprostředně poválečné evropské kinematografie.

Němý film s živou hudbou se tentokrát věnuje Busteru Keatonovi a tváři bez emocí, již ve svých groteskách reprezentoval. Filmy budou postupně doprovázet hudebníci a skupiny Povodí Ohře, Raw Deal, Tomáš Knoflíček (Gurun Gurun) a Urbanfailure. Třetím rokem se v sekci Východní přísliby představí žhavá, žánrově a stylově různorodá ochutnávka nových titulů ze zemí někdejšího socialistického bloku. Dojde na filmy jako Věrnost (ruské psychologicko-erotické drama Niginy Sajfullajevové) či FOMO (dravý maďarský debut o youtuberské generaci Z). 

V sekci Půlnoční delikatesy se představí Vulgární autoři, jejichž tvorba bořila kategorie vysoké a nízké kultury. Na plátně se tak objeví jedny z nejvytříbenějších a nejkreativnějších akčních bijáků a vzdáme hold jejich individualistickým tvůrcům. Podruhé se na Filmovce v sekci Terra festivalis objeví národní kinematografie, která se v poslední době etablovala na mezinárodní festivalové scéně. Tentokrát byl vybrán Izrael a snímky, jenž se různými způsoby vyjadřují k ožehavé politické i společenské situaci rozdělené země.

Na LFŠ promítneme mimo jiné Tel Aviv v plamenech režiséra Sameha Zoabiho či Pracující ženu režisérky Michal Aviadové. Ve Slováckém muzeu bude k vidění tematická výstava Izrael fotografa Karla Cudlína. Tradiční sekce HOT TV se v tomto roce zabývá filmovou tvorbu, která do hlavní role obsadila právě televizi. Poodkrývat se budou taje amerického zpravodajství či zákulisí toho, jak se natáčí současná quality TV.

Bližší informace o jednotlivých sekcích najdete na webu Letní filmové školy Uherské Hradiště. Denní program bude zveřejněn v půli července. Akreditace, balíčky vstupů i vstupenky na doprovodný program jsou v prodeji. Více na lfs.cz

Reklama

Související novinky

CANAL+ dotočil minisérii Dcera národa

CANAL+ dotočil minisérii Dcera národa

11.02.2024 Reklama

Společnost CANAL+ dokončila natáčení své první minisérie originální tvorby v České republice. Moderně stylizovaná šestidílná minisérie Dcera národa, inspirovaná životem dcery Karla Havlíčka… (více)

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

21.01.2023

Zatímco pokračuje v práci na sequelu k jeho komiksovému Batmanovi, rozhlíží se mezitím režisér Matt Reeves (Válka o planetu opic) i po dalších zajímavých projektech. A jeden takový mu nyní právě… (více)

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022 Reklama

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Cenu filmových fanoušků si převzal Vít Klusák!

Cenu filmových fanoušků si převzal Vít Klusák!

18.01.2021

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 28. ročník výročních cen Český lev. Celkem 190 akademiků hlasovalo o 87 hraných, dokumentárních, animovaných a… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

Václav Havel hrdinou nového filmu

Václav Havel hrdinou nového filmu

27.08.2019

Režisér Slávek Horák v těchto dnech rozjel natáčení nového filmu inspirovaného disidentskými léty Václava Havla mezi roky 1968 a 1989. Hlavní hrdina se v něm tak mění z úspěšného dramatika v… (více)

Letos v Marienbadu

Letos v Marienbadu

19.08.2019

V srdci malebných Mariánských Lázní se v termínu od 28. do 31. srpna 2019 uskuteční již čtvrtý ročník Marienbad Film Festivalu. Poklidné lázeňské město přivítá na konci prázdnin festival zaměřený na… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

06.05.2017

57. ročník Zlín Film Festivalu odstartuje již v pátek 26. května a potrvá do 3. června. Kromě bohatého filmového programu nabídne opět i celou řadu doprovodných aktivit. Dramaturgové programového… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

včera Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

24.04.2024

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Reklama

Reklama