foto

Viktor Tauš

  • nar. 3.12.1973 (46 let)
    Praha, Československo

Biografie

Ještě jako student FAMU natočil inscenovaný document Eleanor Rigby z Malé Strany (1995), který byl úspěšně uvedený a vícenásobně oceněný na několika mezinárodnách festivalech. Následoval první celovečerní film Kanárek, který kritika označila za "nejvýraznější debut desetiletí" a střihač Alois Fišárek byl za něj oceněn Českým lvem.

V letech 2004-11 působil jako reklamní režisér a je tvůrcem vice než 70 reklamních spotů (Renault, Vodafone, O2, GE Money Bank, Unilever, Nestle a další). Se svým partnerem Michalem Kollarem v roce 2007 založil produkční společnost FogʼnʼDesire Films.

V roce 2010 byl do kin uveden jeho druhý celovečerní film Sněženky a Machři po 25 letech. V České republice film zaznamenal druhou nejvyšší návštěvnost za první víkend v novodobé historii, stal se nejvíce legálně stahovaným filmem a následně zaznamenal bezprecedentní 73% podíl sledovanosti při televizní premiéře.

Jako producent se podílel na filmu Dům slovenské režisérky Zuzany Lilové, který byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivale Berlinale 2011.
 

ČFTA

Režijní filmografie

Filmy

2021 Amerikánka
2020 Heaven's Gate: Amerikánka
2013 Klauni
2008 Sněženky a machři po 25 letech
1999 Kanárek

TV seriály

2020 Zrádci (TV seriál)
Všechno bude OK (E06)
Den pravdy (E05)
Hlavně ať se to nedozví máma (E02)
další epizody (4)
2019 Vodník (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2016 Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)

Dokumentární

2001 a nezůstali sami (TV film)
1995 Eleanor Rigby z Malé Strany (studentský film)

Hudební videoklipy

2019 Miroslav Kemel - Za naší stodolou (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 Poslední plavky
1999 Kanárek

Dokumentární

2001 a nezůstali sami (TV film)
1995 Eleanor Rigby z Malé Strany (studentský film)

Herecká filmografie

Filmy

2018 Chvilky
2006 Obsluhoval jsem anglického krále
1999 Kanárek

TV seriály

2019 Všechno je jinak (TV seriál)
Easy Horror Job (E06)
Acetát (E05)
Prasárna (E04)
další epizody (6)
2016 Modré stíny (TV seriál)

Dokumentární

2011 Film o filmu: Dům (TV film)

Host

TV pořady

2020 27. Český lev (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)

Fanoušci tvůrce