Reklama

Reklama

Hana Cielová

Hana Cielová

nar. 13.06.1958 (65 let)
Bratislava, Československo

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
sator

sator (hodnocení, recenze)

Scenáristka, dramaturgyně

1977 - 1982 studovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU Praha.

Krátce po absolvování FAMU napsala skripta o základech scenáristiky
a dramaturgie na základě přednášek profesora Zdeňka Bláhy (spoluator J. Dufek).

Léta pracovala jako scenáristka pro televizi (Predohra, Šesťkrát žena, Magma, Mona Lisa, Spomienky vinníka, Modrá katedrála, Dve Anny, Júlia, Štekot, Test, Cudzinci, Čím žijeme a umierame, Medzihra), rozhlas (Iná skúsenosť, Rozsudok, Návštěva, Přítel mé dcery) a film.

Její celovečerní hraný film Šiesta veta (l986, spoluatorka Zuzana Tatárová), biografie první slovenské spisovatelky Boženy Slančíkové-Timravy, který režíroval Štefan Uher, získal cenu za nejlepší scénář roku a byl uveden na mnohých mezinárodních filmových festivalech (např. v Edinburghu, Pesaru, La Rochelle nebo Dillí).

Její televizní film Cudzinci, natočený pro Slovenskou televizi (režie Jaroslav Rihák) získal v červenci roku 1993 dvě ceny na l. Balatonském festivalu Středoevropské iniciativy v Keszthely v Maďarsku - cenu za nejlepší scénář a cenu maďarských novinářů. V listopadu 1993 Cudzinci získali zvláštní cenu poroty na 9. mezinárodním televizním festivalu v japonské Nagoji.

Hana Cielová spolupracovala jako dramaturg na různých hraných filmech, např. na snímku Amerika, debutu českého režiséra Vladimír Michálka, nebo na filmu Návrat idiota režiséra Saši Gedeona.

Hana Cielová pracuje od roku 1990 také jako filmová kritička a publicistka. Píše pravidelně pro denníky jako např. MF Dnes nebo Lidové noviny, pro týdenníky jako např. Týden a pro další periodika, jako např. Film a doba. Od roku 1996 až do jejího zániku pravidelně spolupracovala s časopisem Kinorevue (psala pro zvláštní rubriku věnovanou nezávislému filmu), později pak s časopisem Film jam. O filmu psala také pro českou verzi časopisu Rolling Stone. Každý rok pravidelně přispívá do prestižního sborníku Variety Film Guide.

Deset let (1994-2003) byla spoluatorkou televizního měsíčníku o filmu FILMOPOLIS, vyráběného pro Českou televizi. Během těchto deseti let vzniklo 121 jednotlivých pořadů, ve kterých bylo uvedeno přes 1 500 rozhovorů s jednotlivými filmovými tvůrci.

Od roku 1992 úzce spolupracuje s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary jako spolutvůrkyně sekce Fórum nezávislých (předtím Sedm statečných a Návrat sedmi statečných). V této sekci byly vedle filmů amerických nezávislých uvedeny také portréty nejrůznějších filmových tvůrců z celého světa, kteří je často osobně uvedly. Byli mezi nimi filmaři jako například Aki a Mika Kaurismäki, Roy Andersson, Samira Makhmalbafová, nebo letos Alexander Payne (Oscar za scénář Bokovka).

Hana Cielová bývá členkou porot i porot FIPRESCI na nejrůznějších mezinárodních filmových festivalech (např. Rotterdam, Soluň, Salzburg), v České republice např. Brněnská šestnáctka.

Hana Cielová pracovala jako tisková mluvčí a koordinátorka také pro česko-francouzskou produkční společnost Etamp Film, specializující se na koprodukce se zahraničím.

Působila i jako prodejce pro FAMU a některé mladé české filmaře.

Na přelomu let 1998 / 1999 zorganizovala (ve spolupráci s Českou televizí) přehlídku nových českých filmů v USA. Tyto filmy se promítaly v prestižních kulturních centrech jako např. Wexner Center of Arts ve městě Columbus ve státě Ohio, Minnesota Film Center, Arizona Center ve Phoenixu, Museum of Fine Arts v texaském Houstonu nebo ve Facets Multimedia v Chicagu, stejně jako ve Washingtonu a New Yorku. Tato přehlídka byla organizovaná pod záštitou Českého velvyslanectví v USA.

Krátce nato se Hana Cielová podílela (společně se Štefanem Uhríkem) na uspořádání 3-měsíčního filmového kurzu v Praze pro studenty z Ohio University v Athens, Ohio, USA, kde oba přednášeli o českém filmu.

Hana Cielová pracuje také jako překladatelka z/do angličtiny a slovenštiny: specializuje se na filmové titulky.

31.X.2004 měla její divadelní hra Den jako stvořený pro lásku, volně inspirovaná dvěmi povídkami Williama Saroyana, premiéru ve Švandově divadle v Praze (v hlavních rolích Jana Krausová a Kryštof Hádek).

Ve stejném roce napsala scénář televizního filmu Kočky, který natočil pro Českou televizi režisér Jaroslav Brabec (vysílání 15.X.2006, ČT 1, 20.00h).

V listopadu 2004 získala Hana Cielová stipendium německého programu NIPKOW PROGRAM, podporovaného MEDIA, určeného evropským profesionálům v oblasti audio-vizuálních médií, a to na 4 měsíční pobyt v Berlíne, kde pracovala pro německo-francouzskou produkční společnost Essential Film Production.

Od roku 2005 pracuje jako lektorka prestižního evropského scenáristického workshopu Moonstone, vytvořeného podle úspěšného amerického Sundance Sreenwriters Lab.

Od roku 2005 dělá také lektorku na podobném workshopu v Budapešti, zorganizovaném díky iniciativě Katapult-European Screenwriting Centre, podpořené MEDIA.

Od roku 2005 učí také na pražské FAMU na katedře scenáristiky a dramaturgie.

Žije v Praze.

Jazyky: angličtina, němčina, francouzština, ruština, polština, slovenština

Scenáristka

Filmy
2019

Ženská na vrcholu

2009

Zasaženi bleskem (TV film)

2008

Kanadská noc (TV film)

2006

Kočky (TV film)

1995

Medzihra (TV film)

1992

Cudzinci (TV film)

 

Pokus (TV film)

1990

Dve Anny (TV film)

 

Júlia (TV film)

Reklama

Reklama

1989

Modrá katedrála (TV film)

 

Mona Lisa (TV film)

1988

Šesťkrát žena (TV film)

1987

Predohra (TV film)

1986

Šiesta veta

1985

A ak zajtra umriem (TV film)

1983

Magma (TV film)

Seriály
2018

Dáma a Král

 

Smrt na dlouhých vlnách (S02E04)

2017

Dáma a Král

 

Fajn víkend (S01E05)

2014

První republika

 

Jízdenky do Paříže (S01E18)

 

Dobré jméno (S01E15)

 

Piknik (S01E11)

 

Láska je utrpením (S01E06)

2012

Setkání s hvězdou

 

Dagmar Havlová (E04)

2010

Cesty domů

 

Ordinace v růžové zahradě

 

Krizový manažer (S05E80)

 

Jsme na to dva (S05E63)

 

Náročný den (S05E55)

  více epizod (6)
2009

Ordinace v růžové zahradě

 

Vlastního bratra! (S04E54)

 

Každý občas zabloudí (S04E50)

 

Odpusť mi (S04E43)

  více epizod (5)
2008

Místo v životě

 

Dopis (S02E01)

 

Ordinace v růžové zahradě

 

Za vším hledej ženu (S03E80)

 

Zlý sen (S03E76)

 

Kytek není nikdy dost (S03E63)

  více epizod (9)
Pořady
1994

Filmopolis

Krátkometrážní
1989

Mohyla nad ničím (TV film)

Ovládací panel

Fanklub

(1)

Reklama

Reklama