foto

Evžen Sokolovský

  • nar. 8.8.1925
    Příbram, Československo
  • zem. 14.6.1998 (72 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Evžen Sokolovský začínal v Horáckém divadle v Jihlavě (1947-54), po angažmá v Divadle S. K. Neumanna v Praze a Kladně byl v letech 1959-67 hlavním režisérem Státního divadla v Brně. Zde spolu s M. Hynštem, A. Hajdou a dramaturgem Bořivojem Srbou rozvíjel program apelativního politického divadla inspirovaného epickým divadlem B. Brechta (Zadržitelný vzestup Artura Uie, Kavkazský křídový kruh) a sovětskou divadelní avantgardou (Majakovskij: Mysteria buffa), jehož součástí byly i domácí původní hry (L. Kundera: Totální kuropění).

Současně vedl satirickou scénu Večerní Brno (1961-67), jejíž repertoár výrazně reflektoval reformní nálady druhé poloviny 60. let (M. Uhde: Král Vávra). Stál též u zrodu dramatického vysílání brněnského studia (prvním přímým divadelním přenosem z Brna v roce 1962 byla jeho inscenace Vančurova Rozmarného léta). Brněnské působení vyvrcholilo uvedením Komedie o umučení (1966), podkrkonošských lidových pašijí v úpravě Jana Kopeckého, významné divadelní události (přihlášení se k E. F. Burianovi a jeho lidovému divadlu), jež se v atmosféře blížícího se "pražského jara" stala cílem tisíců věřících, což zaskočilo nejen inscenátory, ale především stranické činitele Brna.

Během svého pedagogického působení na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a později na Divadelní fakultě AMU v Praze vychoval řadu talentovaných divadelních režisérů, z nichž Peter Scherhaufer, Zdeněk Pospíšil a Eva Tálská vytvořili svou činností v brněnském divadle Husa na provázku v 70. a 80. letech osobitou kapitolu českého moderního divadla.

Sokolovský byl v letech 1967-69 režisérem činohry Národního divadla v Praze, poté uměleckým šéfem Divadla E. F. Buriana. Zatímco ještě na přelomu 60. a 70. let v divadle vytvářel výrazná představení Brecht-Feuchtwanger-Marlowe: Život Eduarda II. Anglického), pak jeho pozdější divadelní režie nepřesahovaly běžný průměr.

Od roku 1970 se jako režisér znormalizované televize, kde v průběhu 70. a 80. let natočil nejpříznačnější díla domácí "socialistické" seriálové tvorby (Nejmladší z rodu Hamrů, Muž na radnici, Zákony pohybu, a především "biografický" seriál Klement Gottwald), významně podílel na cílené propagandě značně zkreslujícího pohledu vládnoucí komunistické strany na historii i na současnost.

Daniel "woody" Zeman

Režijní filmografie

Filmy

1989 Chtěla bych ten strom (TV film)
Hra o srdce (TV film)
Racajda (divadelní záznam)
Syn (TV film)
1988 Poslední léto (TV film)
1985 Případ Jaruška (TV film)
S Pydlou v zádech (divadelní záznam)
Skok (TV film)
1984 Na čí stranu (TV film)
Radosti života (TV film)
1983 1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Lidský hlas (divadelní záznam)
Pépé (divadelní záznam)
Předehra (TV film)
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
Únos (TV film)
1981 Konečné rozhodnutí (TV film)
Příjemce platí v dolarech (TV film)
Soví hnízdo (TV film)
Střecha pod vodou (TV film)
Velké malé vody (TV film)
Čas žít (TV film)
1980 1. máj 1890
Služební cesta (TV film)
1979 Martinec a ti druzí (TV film)
Matka (TV film)
Nositelé zeměkoule (TV film)
1978 Filatelistická historie (TV film)
Rána jistoty (TV film)
1977 Fanda (TV film)
Jablko a jeho strom (TV film)
Kremelský orloj (TV film)
Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
Poslední zkouška (TV film)
Vykřičník za Kateřinu (TV film)
1976 Střílej oběma rukama (TV film)
1975 Dívka jako ty (TV film)
1974 Královské řádění (TV film)
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
1973 Historie jedné lásky (TV film)
Metér (TV film)
Ti dva uprostřed (TV film)
1972 Opory společnosti (TV film)
Puding a la Chipolatta (TV film)
1971 Inzertka (TV film)
Kaviár nebo čočka (TV film)
1970 Poslední dobrodružství (TV film)
1966 Úspěch (TV film)
1963 Zmoudření dona Quijota (divadelní záznam)
1962 Rozmarné léto (divadelní záznam)

TV seriály

1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Prověrky (E11)
Řádná dovolená (E10)
Trápení (E09)
další epizody (11)
1986 Gottwald (TV seriál)
Únor (E05)
Za většinu národa (E04)
Za svobodu! (E03)
další epizody (5)
1984 Na dosah ruky (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Řeka (E12)
Nebezpečí (E11)
další epizody (13)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Setkání (E13)
Loupež (E12)
Odchod (E11)
další epizody (13)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Starosti se ženami (E12)
Štafeta (E11)
další epizody (13)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Rozchod (E10)
Křížové tažení (E09)
další epizody (11)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Setkání (E11)
Tíha (E10)
Rozchod (E09)
další epizody (11)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)

TV pořady

1991 Burza zábavy (TV pořad)
1974 Enyky Benyky (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1962 Rozmarné léto (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(22)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace