Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

Violeta 

všechny recenze uživatele

Dost těžko se mi hodnotí, protože si po těch 19 letech skoro vůbec nepamatuju, o co tam šlo a jestli tam vůbec o něco šlo. Nicméně teď, po těch letech, se mi na tváři roztáhl óóóbrovský úsměv, zalila mě vlna nostalgie a vzpomínek na šíleně erotickou scénu Mária Kubce a Kateřiny Lojdové hned v prvním dílu, na drsňáckou jizvu Martina Zounara, na krasavce v uniformě Františka Kreuzmanna alias npor. Ráže, kterého jsem tenkrát bláznivě milovala, na krásnou Evu Vejmělkovou atd. atd. Bylo mi tenkrát asi 9 let, takže o spojení s náborovou propagandou nemohla a nemůže být řeč. Jediné, s čím se mi teď tento první díl paralelně spojil, je Robin Hood s mladičkým Michaelem Praedem, myslím, že to tenkrát běželo zhruba současně. Takže si dovoluju hodnotit pouze tento první díl, předpokládám totiž, že víc než další dva tři zřejmě neuvidím. Každopádně titulní a závěrečnou písničku si pamatuju dodnes skoro slovo od slova!!! A i přesto, co tu čtu, nevěřím tomu, že jsem jediná. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ať jste byli na vojně či ne, tento zábavný snímek vás musí zaujmout. Samozřejmě se to týká spíš generaci dnešních pětacřicátníků a výše... Je to neskutečná prdka a za tu retro zábavu dávám dvě hvězdy. Pokud to ovšem vezmeme vážně, bylo by vhodnější dát odpad. Každopádně pořád o level výš, než Muž na radnici či Okres na severu... ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Natočit seriál, který by věcně zobrazil skutečnou tvář základní vojenské služby v osmdesátých letech (dějová léta zachycující ročník 1984), bylo úkolem, se kterým film i televize zápasily se střídavým - někdy velmi - zdarem. Kdybych hledal srovnatelné zachycení této části mladého mužského, ale i ženského života, připomněl bych o generaci starší film BYLO NÁS DESET (1963), kde excelovali Krampol, Schoberová, Satoranský, Suchý, Šlitr, Doležal; i tehdy byly položeny otázky po předělu dívčího, jinošského i dospělého věku a smyslu vojenské služby vůbec. Nemusí to být jen ukrajinská válka či povodně 1997 nebo 2002, abychom docenili význam a smysl armády. Vidět jak vedle sebe sloužili Češi na Slovensku i v Česku je dnes už historická zkušenost. Oba Zounarové, Eva Vejmělková, symbol ženské krásy osmdesátých let, Javorský, Štěpnička, Dočolomanský i talentovaný Kreuzmann či Halbich, Dolinová, Hadrbolcová, Dvorská, Hardt, podávají přesvědčivé herecké výkony a na úrovni je i scénář (Bednář a Štorkán) a režie (Evžen Sokolovský starší). Strasti a slasti výcviku v komunistické armádě leží před námi jako plastická mapa se všemi složitostmi mladých manželství, jistot i tápání i touhy normálně, slušně lidsky žít i ve vojenské uniformě. Dva roky i déle. Podobně jako dnes v NATO. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Podle me vyborny serial, ktery me bavil kdysi a bavi me i dnes. Myslim, ze ukazuje realny pohled na vojaky zakladni vojenske sluzby. Slusne vykresleni postav, sledujeme jejich osudy, prani, sny, lasky, chlastani. Slusna sonda do nasi byvale socialisticke armady, zpracovane tak, ze se na to koukal ve sve dobe se zajmem kazdy. A vy, co davate odpady se jdete bodnout a kochejte se dnesni serialovou produkci... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Každý z nás má nějaké ty filmové a seriálové hříchy,jedním z mnoha mých je tento socialistický,propagandystický,zelenomozkový seriálek :-) V dobách učení,kdy jsem doma trávil víc času než ve škole...;-) jsem na to každý ráno koukal na primě a musel jsem uznat,že je to prostě dobrý.Asi je to tim,že jsem nezažil vojnu.Herecké výkony jsou velice obstojné,jako anti-herci Zounar a Rychlí ze sebe nic lepšího nikdy nevymáčkli,režie Sokolovského je výborná a to i přesto,že seriál od srdce nenáviděl...paradox.Kriminální zápletka a výtečná hudba navíc dávají seriálu slušné napětí a opravdu díl od dílu jsem se bavil víc.Navíc jsem jednu chvilku opravdu miloval Evičku Vejmělkovou,tagže já si tenhle nenáviděný seriál prostě obhájím ;-) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • V rodině nadporučíka Ráže (František Kreuzmann) si otec a syn hrají s autodráhou Ites. Jedná se o typ Autodráha 90 s modely vozu Tyrrell F1. K dispozici také mají legendární transformátor Fz1 vyráběný podnikem PIKO Sonneberg (bývalá NDR) - ten však nebyl součástí kompletu. (Robbi)
  • V epizodě je na střelnici zjevné, že Tomáš Soukup (Martin Zounar) má samopal zapřený do levého ramene. Při následném útoku ho však drží obráceně. Ještě složitější to je s Vlado Rutkajem (Boris Slivka). Při prvních střelbách drží samopal v pravém gardu, při útoku v levém a stejně tak při prověrkových střelbách. (Robbi)

Reklama

Reklama