foto

Miriam Hynková

  • nar. 11.10.1933
    Praha, Československo
  • zem. 2.12.2010 (77 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hynková pochází z lékařské rodiny, od dětství ale inklinovala k uměleckým zájmům, mj. hrála ochotnické divadlo. Na DAMU se nedostala, načež vystudovala divadelní vědu na Univerzitě Karlově, až poté začala studovat DAMU. Po dokončení studií vystřídala angažmá v Městských divadlech pražských (1959-1962), Státním divadle v Brně (1962-1968), od roku 1968 až do důchodu pak hrála v Divadle E. F. Buriana. Díky příjemnému dívčímu zjevu byla obsazována do romantických rolí, až později dostávala také charakterní a komické role. Vynikla v divadelních hrách Dobrý člověk ze Sečuanu, Život Eduarda II. Anglického, Ofélie, Manon Lescaut a dalších.

Ještě před dokončením studií na DAMU byla obsazena do filmu Bomba (1957), kvůli těžkému onemocnění se však své role musela vzdát, přeobsazena byla i v plánované roli princezny Lady v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Poprvé ji tak ve filmu můžeme zaznamenat až v povídkovém filmu HRY A SNY (1958). V následujících dvou letech hrála v několika filmech ročně (především v režii Otakara Vávry), nikdy však nedostala větší roli. Šedesátá a sedmdesátá léta hrála především v divadle, ve filmu a televizi se objevovala jen výjimečně, příčinou snad mohl být fakt, že počátkem 60. let, i když byla ještě mladá, byla zastíněná hvězdným nástupem hereček ještě mladších, jako byla například Jana Brejchová. Až později tak Miriam Hynkovou můžeme zaznamenat v komediích HOP – A JE TU LIDOOP (1977) nebo COPAK JE TO ZA VOJÁKA (1987). Objevila se také v angažovaných seriálech INŽENÝRSKÁ ODYSSEA (1979), OKRES NA SEVERU (1981) a GOTTWALD (1986) v režii svého bývalého manžela. Miriam Hynkovou jsme mohli naposledy vidět v seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU (1995) v roli staré paní Mrázové. Uplatnila se také v dabingu a rozhlase.

Miriam Hynková byla v letech 1962-1975 manželkou režiséra Evžena Sokolovského, s nímž má jednu dceru.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1994 Špendlík na motýla
1989 Putování po Blažených ostrovech (TV film)
1988 Čekání na Patrika
1987 Bratři (TV film)
Copak je to za vojáka...
Zatmění všech sluncí (TV film)
1986 Párátko (TV film)
1985 Podfuk
Případ Platfus (TV film)
1984 Radosti života (TV film)
1983 1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle (TV film)
Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Slečna se špatnou pověstí (TV film)
1981 Soví hnízdo (TV film)
Střecha pod vodou (TV film)
Čas žít (TV film)
1980 Služební cesta (TV film)
1977 Co je platno kárat, co je platno kázat (TV film)
Hop - a je tu lidoop
Poslední zkouška (TV film)
Vykřičník za Kateřinu (TV film)
1975 Dívka jako ty (TV film)
1974 Egyptologové (TV film)
Královské usínání (TV film)
1973 Metér (TV film)
Otevřený kruh (TV film)
1972 Klíč pod rohožkou
Opory společnosti (TV film)
1971 Kaviár nebo čočka (TV film)
1970 Paradajs (TV film)
Poslední dobrodružství (TV film)
1969 Candida (TV film)
1966 Úspěch (TV film)
1965 Smrt přichází v dešti
1961 Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
Příliš štědrý večer (divadelní záznam)
Zítra a pozítří (TV film)
1960 Pochodně
Policejní hodina
Srpnová neděle
1959 První a poslední
První parta
Pět z milionu
Zkouška pokračuje
1958 Hry a sny
Černý prapor
1955 Direktiva (studentský film)

TV seriály

1997 Život na zámku (TV seriál)
Tvrdé hlavy (S02E06)
Svatba (S02E05)
Náledí (S02E04)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Host do domu (S01E24)
Přemysl Otakar II. (S01E23)
Neposkvrněné početí (S01E22)
další epizody (8)
1991 Pražský student (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Únor (E05)
Za většinu národa (E04)
To je naše zem (E02)
1984 Na dosah ruky (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Řeka (E12)
Nebezpečí (E11)
Rozchod (E10)
další epizody (9)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Setkání (E13)
Loupež (E12)
Odchod (E11)
další epizody (11)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Prázdniny (E04)
Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Starosti se ženami (E12)
Štafeta (E11)
další epizody (8)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Rozchod (E10)
Křížové tažení (E09)
další epizody (10)
1975 My z konce světa (TV seriál)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Setkání (E11)
Tíha (E10)
Rozchod (E09)
další epizody (9)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace